Terug
  • Praktijkverhalen
  • 20 november 2018

Investeren in talenten

Binnen Xelvin kom je terecht in een organisatie waarbinnen jouw persoonlijke groei is gegarandeerd. Wij geloven dat Xelvin de plek is waar je je persoonlijke en professionele idealen kan verwezenlijken. Dat komt niet alleen omdat wij als organisatie hard groeien, maar vooral omdat onze cultuur zich kenmerkt door een bijzonder menselijke benadering.

Bij Xelvin draait het in de eerste plaats om mensen die elkaar verder willen brengen. Die samen hun eigen koers bepalen en niet bang zijn om eigen keuzes te maken en van fouten leren. Xelvin wil namelijk de meest succesvolle technische detacheringsbureau van Nederland zijn door te investeren in sterke mensen. Om ons ideaal waar te maken en om te kunnen blijven groeien is het van belang te blijven investeren in mensen die de potentie hebben om succesvol te worden. Vanuit deze gedachte heeft Xelvin Amsterdam een traineeship opgezet. Volledig erop gericht om talenten klaar te stomen tot volwaardig Consultant. Ons eerste talent die hieraan heeft deelgenomen is Gino Russel. Een energieke vent die deze uitdaging met beide handen heeft aangegrepen!

De start van Gino zijn avontuur

Eigenlijk is Gino bij Xelvin aan komen waaien. Hij had ontslag genomen bij zijn vorige baan en heeft besloten om eerst te gaan reizen. Toen hij terug in Nederland was begon zijn zoektocht naar een baan. Hij wist nog niet goed wat hij wilde en legde zijn focus op de arbeidsmarkt. Via een recruiter kwam hij uit bij een concullega waar hij, gelukkig voor ons, niet aan de slag kon omdat die partij een meer ervaren persoon zocht. Ondanks de afwijzing was dit voor Gino de bevestiging dat hij een baan wilde in de arbeidsbemiddeling. Vervolgens is hij gericht gaan zoeken naar passende vacatures en kwam zo uit bij Xelvin. Hij heeft in eerste instantie puur gereageerd op het traineeship vanwege de focus op persoonlijke ontwikkeling en het aanleren van nieuwe vaardigheden. De bewuste keuze voor Xelvin is gekomen na het gesprek met zijn leidinggevende Marnix Haitsma. “Ik geloofde zijn verhaal!” De waarden en normen waar Xelvin voor staat, de manier van werken en de uitleg van Marnix over zijn manier van aansturing. Dit alles sprak Gino aan en het past bij hem als persoon. Wat hem hierin vooral aansprak was de eerlijkheid. “Je bent de eerste en het traject zal zeker niet perfect zijn. Maar we gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het een succes wordt. Dat is wat we je beloven.”

De kick-off van het traineeship

Het traineeship startte met een kick-off waarbij Gino een presentatie over zichzelf gaf. Het doel was om op eigen creatieve wijze te laten zien wie je bent, waar je staat, waar je over een half jaar wilt staan en welke kwaliteiten je al mee neemt. Gino vond dit leuk om te doen, hij vindt presenteren sowieso leuk om te doen. Hiermee kon hij zichzelf positioneren en kon de ander een beeld van hem vormen. Hij besefte ook dat het nu echt gaat beginnen!

Het traineeship zelf was onderverdeeld in meerdere modules gericht op het aanleren van kennis en vaardigheden, zoals gesprekstechnieken, de inhoud van verkoopgesprekken, wet en regelgeving en personal branding. Dit laatste is gericht op jou als persoon. Hoe wil je overkomen en hoe kom je over op een ander? Daarnaast werd dit traject ondersteund door interne begeleiding. Dit was soms wat zoekende. Gino had voor zijn gevoel zijn ‘winkeltje’ wat laat op orde. Inzicht in het gehele proces is hierin ontzettend belangrijk. Als je meerdere plaatsingen doet, dan kun je ook beter inzien wat er allemaal bij komt kijken en hoe je je eigen winkeltje dus op orde moet hebben. Zijn ervaring is dan ook dat je iemand zo snel mogelijk het werk zelf moet laten doen. Ondanks de goede bedoelingen van zijn collega`s om hulp aan te bieden of werk over te nemen.

De toegevoegde waarde

Het traineeship is voor Gino een goede basis geweest om zijn werk uit te voeren en zaken te herkennen. Bijvoorbeeld als het gaat om acquisitie. Vanuit zijn vorige baan was hij gewend om snel handel te doen. Door de training heeft hij ingezien dat het goed is om gas terug te nemen. Dan duurt het traject misschien langer maar uiteindelijk levert het meer op. Je kan de vaardigheden hebben om een gesprek te voeren, maar dat leidt niet per se tot succes. Gino is zich bewuster geworden van zijn eigen gedrag, door de feedback tijdens de trainingen en zeker door dat van zijn collega`s. De confrontatie wordt aangegaan en de vraag gesteld: hoe denk je dat je overkomt? “Misschien niet altijd even leuk om te horen, maar het helpt me verder.”

Omdat Gino de eerste was die het traineeship inging wilde hij zeker het traject laten slagen. Het succes van het traject voor hem zelf komt door het aanbod van de vele facetten. Er is een goede mix tussen theorie en praktijk, het is op elkaar afgestemd. Zo kreeg Gino eerst theorie over gesprekstechnieken om vervolgens een intake in te plannen en het toe te passen.

Wel of geen aanrader!?

Jazeker, antwoord Gino volmondig. “Bij Xelvin krijg je de ruimte om gebracht te worden.” Wat Gino hiermee bedoelt is dat het bij Xelvin niet erg is om fouten te maken, als je er maar van leert. Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen. “Onderweg is het wel eens mis gegaan, zowel aan de klant als de kandidaat kant. Dan kreeg ik de reactie: dat is jammer, dat is mij ook wel eens overkomen.” Vervolgens wordt samen achterhaald hoe het kan dat het is mis gegaan. “Hier kan ik lering uit trekken en weer door gaan. Niet iedere partij staat hier zo in.” Overall is Gino zeer tevreden over het traineeship en het niveau waar hij nu staat. Het harde werken is het zeker waard geweest en de opgedane ervaringen zijn goed toepasbaar.

Oproep aan talenten

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van de ervaring van Gino en wil je ook onderdeel zijn van een club waarbinnen jouw persoonlijke groei gegarandeerd is? We zijn altijd op zoek naar nieuwe talenten. We hebben meerdere vestigingen verspreid over heel Nederland. Neem gerust eens contact op!