Een kijkje in de boeiende wereld van de installatietechniek: werkvoorbereider Martin Drok over zijn carrière

De installatietechniek is een superinteressante en veelzijdige branche. Van enorme (inter)nationale bouwgroepen tot kleine lokale installateurs en alles daartussenin. Bij Xelvin spreken we de leukste mensen over de mooiste functies. De hoogste tijd om daar wat meer van te laten zien! Daarom vandaag een kijkje in het CV van Martin Drok die bijna een jaar via Xelvin als Werkvoorbereider Maintenance bij een gerenommeerd landelijk opererend installatiebedrijf aan de slag is. Martin zoekt trouwens collega werkvoorbereiders, dus als je daar interesse in hebt lees dan zeker dit interview! 

Aangenaam kennis te maken, Martin Drok:

“Leuk om wat over Xelvin Installatietechniek te vertellen, ze mogen inderdaad best wat meer in publiciteit staan met wat ze doen! Ik ben zelf al langere tijd via Xelvin gedetacheerd bij verschillende bedrijven en ga binnenkort over in vaste dienst bij de organisatie waar ik nu werk!

Ik ben dus Martin, 37 jaar, woonachtig in Nieuw Buinen, een plaats in Drenthe. Daar woon ik samen met mijn vrouw en drie kinderen van 4, 7 en 9. Motorrijden en klussen in en rondom het huis zijn grote hobby’s van me.”

Van leerling loodgieter (16) tot werkvoorbereider Maintenance (37)

“Op mijn 16e kon ik kiezen: in de schoolbanken blijven of een beroepsgerichte vervolgopleiding kiezen  volgen waarbij ik 1 dag naar school ging. Ik had al een afgeronde vooropleiding in de installatietechniek dus de keuze was gauw gemaakt: de juiste schoenen en kleding aan en met een goed humeur op naar Pepping Installatietechniek, een klein installatiebureau in Nieuw Buinen.

Het mooie is dat ik daar met alle facetten van de installatietechniek en de elektrotechniek in aanraking kwam: riolering, dakgoten, waterleiding, afmontage van sanitaire voorzieningen, 5/8” buis in de muur met de benodigde VD draden, meterkasten plaatsen. Ik heb hier meerdere jaren veel geleerd en met plezier gewerkt. Helaas  ging het bergafwaarts met het bedrijf en moest ik noodgedwongen op zoek naar een andere baan.

Bij de Baderie in het naast gelegen dorp Stadskanaal voerde ik dezelfde werkzaamheden uit. Omdat ik veelzijdig inzetbaar was kwam ik al gauw in aanmerking met het plaatsen van complete badkamers en toiletruimten met daarbij ook het betegelen en de bouwkundige werkzaamheden. Inmiddels had ik mijn 1e monteurs W en mijn elektrotechnische diploma’s niveau 3 behaald.”


Hoe kan ik doorgroeien, een volgende stap zetten? 

“Ondertussen had ik alle benodigde diploma’s behaald en wilde ik graag verder in het vak. Niet alleen in de buitendienst, maar juist ook eens zien hoe het er intern aan toe ging, mijzelf ontwikkelen en ontdekken hoe nou precies zo’n calculatie gemaakt wordt. Bij de BAM techniek in Emmen kon ik aan de slag als aankomend werkvoorbereider/tekenaar. Ook daar heb ik veel geleerd, maar het bleef bij mij kriebelen, hoe kan ik doorgroeien en een volgende stap zetten?

Dat was het moment dat ik voor het eerst met Xelvin in contact kwam. Jeroen bemiddelde mij naar een functie als werkvoorbereider bij Strukton Workshpere. Ik heb er 4 jaar met plezier gewerkt en veel geleerd met betrekking tot de omgang met diverse klanten. Maar ik ben een leergierig persoon, en ik had zin in een nieuwe uitdaging. Ik ben toen voor mijzelf begonnen met een allround klussenbedrijf op het gebied van E&W werken, toiletten en badkamers en een stukje bouwkundig. Erg leuk om te doen maar helaas moest ik daar vanwege rugproblemen (een hernia) na twee jaar mee stoppen. Een goed moment om weer eens met Jeroen te bellen (tussentijds houd je goed contact in de kleine wereld van de installatietechniek) en al vrij snel kon ik weer via Xelvin aan de slag. Sinds een jaar ben ik bij een landelijk opererend installatiebedrijf in Groningen aan het werk en dat bevalt heel erg goed! Ze zijn met 3000 medewerkers een van de grootste in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering gespecialiseerde bedrijven van Nederland. Inmiddels ben ik hier vast in dienst, met het vooruitzicht dat ik binnen een jaar doorgroei naar een functie als projectleider.”


Een gemiddelde werkweek als werkvoorbereider

“Ik was gelijk enthousiast toen Hielke van Xelvin met deze functie kwam. Ik werk op de afdeling maintenance waar we de onderhoudstechnische werkzaamheden coördineren, voorbereiden en uitvoeren aan bijvoorbeeld luchtbehandeling- en koelinstallaties. Je hebt hier de verantwoording voor het hele proces, van de aanvraag tot de afhandeling. Dat betekent dat ik naar locaties toe ga om opnames te doen, calculaties en offertes maak, zorg voor het aanmaken van de juiste werkbonnen, het plannen van de werkzaamheden, bestellen van materialen en op pad sturen van monteurs met de juiste instructies. De ene week ben ik veel op pad, de andere week ben ik volledig op kantoor. Ik krijg veel vrijheid en vertrouwen, al na een week zeiden ze: Martin, jij redt je wel he? Elke twee weken overleggen hier als team en bespreken we de planning, offertes, opdrachten en dergelijke. Mijn team werkt voor grote klanten in de industrie. We werken in opdracht van de contractbeheerder, maar in de praktijk komen aanvragen ook rechtstreeks bij ons binnen. Dat is een voorbeeld van de vrijheid die je krijgt hier. Onze monteurs ploeg bestaat uit ongeveer 25 mensen en die spreek ik meestal dagelijks.”

 

Mooiste van dit vak: een stressvolle spoedklus goed afronden

“Het leukste aan deze baan vind ik de afwisseling, er is echt geen dag gelijk, elke dag is een verrassing. Een planning is dynamisch! Voorbeeld: ’s middags om 15 uur komt er melding van een koeltechnische storing of lekkage, bijvoorbeeld een koelunit van een grote installatie die het niet meer doet maar waar een heel bedrijfsproces achter hangt. Wij zetten dan als team alles op alles om te zorgen dat aan het eind van de dag de koeling weer in bedrijf is en het proces niet meer in gevaar is. Het is een leuke uitdaging om elke keer de juiste monteur met de juiste materialen bij die klant te krijgen.

Als ik aan het eind van de dag huis naar huis rijd er we de problemen als team weer hebben kunnen oplossen, dan geeft dat echt een goed gevoel.

Dat is het mooiste van dit vak vind ik. Dat het lukt en dat je een tevreden klant hebt. Je moet wel tegen een beetje stress kunnen trouwens, want het verloopt echt niet altijd allemaal vlekkeloos.”

 

Ambities: projectleider en begeleiding van startende collega’s

“Doorgroeien naar een functie als projectleider, dat is de volgende stap die ik wil zetten bij de organisatie waar ik nu werk. In de toekomst zou ik daarnaast heel graag jonge mensen die van school komen gaan begeleiden.

De sfeer bij deze organisatie is erg goed. We hebben een jonge team, met mijn 37 ben ik een van de ouderen. In het begin dacht ik wel: gaat dat goed komen zonder die oudere ervaren collega’s die ik gewend was? Maar hoe langer ik hier werk, hoe meer ik zie dat we het echt goed doen. Dit is een goede werkgever en ik voel me hier op mijn plek. De vrijheid die je hier krijgt past goed bij mij!”

“Beste Xelvin medewerkers, bedankt voor het vertrouwen en bedankt dat jullie mij hebben bemiddeld naar het juiste bedrijf!:)”

Deel dit artikel