Terug
  • Praktijkverhalen
  • 16 september 2019

Van lunchen aan het water tot een hele drukke ochtend: de werkweek van Managing Consultant Frank Gelmers

Maandagochtend: starten als chauffeur

“Mijn maandagochtend begon wat anders dan normaal want ik was chauffeur voor een nieuwe collega op zijn eerste werkdag. Vroeg uit de veren dus. Ik woon met mijn vriendin in het centrum van Groningen dus ons kantoor is normaal gesproken lekker dichtbij. De techneut die ik wegbreng krijgt een auto van zijn opdrachtgever, maar dan moet je wel op je eerste werkdag op locatie zien te komen. Hij gaat als inspecteur NEN3140 aan de slag bij Engie in Roden. Gezonde zenuwen, maar hij heeft er ook veel zin in. Hij is blij dat we binnen een maand een baan voor hem hebben gevonden!

Pokertoernooi, date, familie-uitje
Vervolgens rijd ik door naar kantoor, precies op tijd voor ons werkoverleg. Elke maandagochtend zitten we met z’n vieren bij elkaar om alle lopende zaken door te nemen. We wisselen uit hoe ons weekend was en daarin zie je goed dat we in verschillende levensfases zitten… Ik vertel over een feestje, ik ging pokeren met vrienden en daarna in Groningen de stad in. Michiel en Jeroen ondernemen dingen met hun gezin en Hielke met zijn vrienden, het is leuk om dat te delen met elkaar. 

Natuurlijk komen daarna de werkgerelateerde zaken op tafel. Structurele taken zoals intakes, bedrijfsbezoeken en sollicitatiegesprekken van kandidaten bij klanten. Maar ook alle incidentele werkzaamheden zoals bestellingen, audits of een presentatie die we op een school gaan geven. Doel is in elk geval om alle vier helder te hebben waar we mee bezig zijn en waar de focus op ligt de komende week. 

Onze meeting zorgt ervoor dat we met energie de week beginnen. Er komen altijd wel een paar acties of goeie ideeën naar voren en met z’n vieren weet je meer dan alleen. 

Er wordt behoorlijk wat afgelachen en we hebben het ook echt gezellig samen. We hebben alle vier een commerciële drive en willen graag succes behalen, maar wel met aandacht voor de kandidaat en de klant. Ik werk  nu 8 maanden bij Xelvin Installatietechniek en dat bevalt mij heel goed! Mijn werkweken zijn afwisselend en ik heb veel vrijheid. 

Lunch aan het water
Na onze werkbespreking gaan we lunchen bij een leuk restaurant aan het water. Normaal gesproken wordt op kantoor een lekkere lunch verzorgd waar onze collega’s van andere Xelvin bedrijfsonderdelen ook aanschuiven. Maar vandaag gaan we in het kader van teambuilding even de deur uit met z’n vieren. 

Intake en administratieve afhandeling
Maandagmiddag spraken we iemand die mogelijk stage bij ons komt lopen. Verder werk ik die dag mijn administratieve taken bij. Intakes registreren, CV’s opmaken, me voorbereiden op bedrijfsbezoeken, kandidaten voorstellen, contracten verwerken, het registreren van mijn eigen werkzaamheden. Dit zijn vaste dingen die ik elke dag weer doe tussen mijn afspraken door. Zeker niet mijn favoriete onderdeel van het werk, maar ik weet ook dat als ik het niet doe ik uiteindelijk door de bomen het bos niet meer zie. 

Dinsdag klantbezoek: eigenlijk zoeken ze (ook) een projectleider

Dinsdagochtend start met een klantbezoek, altijd leuk! Samen met Hielke rijd ik naar Ter Apel naar een regionaal installatiebedrijf daar. De eigenaar had contact met ons opgenomen naar aanleiding van een interview dat we onlangs op LinkedIn plaatsten, heel leuk! Ze zoeken een servicemonteur, servicetechnicus en een elektromonteur maar tijdens het gesprek komen we erachter dat de uitvoerende technici worden aangestuurd door een werkvoorbereider die daar eigenlijk veel te druk voor is. Dus eigenlijk zoeken ze een projectleider die deze taak kan overnemen. Zo gaat het wel vaker, tijdens een gesprek ontdek je waar echt behoefte aan is en wat je voor elkaar kunt betekenen. 

Saucijzenbroodjes of taart als bedankje
‘s Middags heb ik een intake samen met mijn collega van Xelvin Industrie op ons kantoor in Drachten. Als we iemand tegenkomen die zowel in de installatietechniek als in de industrie ervaring heeft doen we de intake samen, zo versterken we elkaar en kunnen we de kandidaat vanuit een breder perspectief helpen. Als bedankje voor de lead trakteren we vaak op saucijzenbroodjes, patat of taart. De kans dat je er hier slanker op wordt is niet zo groot… 

Het vieren van kleine successen op die manier is heel leuk. Als we iemand aan een baan hebben geholpen drinken we eind van de middag een koud biertje om dat te vieren. 

Woensdag: hectisch begin van de dag

Ik ben het kantoor nog niet binnen of Michiel vertelt dat hij de avond ervoor een kandidaat heeft geplaatst bij een opdrachtgever die ik van hem overneem. Ik moet om 9 uur op pad voor een bedrijfsbezoek dus ben supersnel bezig om een contract en alle bijbehorende zaken te regelen en moet eigenlijk mijn bezoek nog voorbereiden. Ons werk is hollen en stilstaan en soms 10 ballen tegelijk in de lucht houden. De energie die dan vrijkomt daar houd ik erg van, dat geeft mij weer energie. 

Met een bierpakketje in de auto ga ik (druk bellend en regelend) op pad naar Pranger en Rosier, een van de grootste installateurs van Friesland. We krijgen bij Xelvin een nieuw logo en hebben speciaalbiertjes besteld in de nieuwe huisstijl. Leuk om zo iets mee te kunnen nemen naar je klanten. Ik heb een goed gesprek met een nieuwe HR medewerker, die aangeeft dat ze blij is met de profielschets die we toevoegen als we kandidaten voorstellen. Dat geeft veel meer beeld dan alleen een CV. 

Donderdag & vrijdag: op zoek naar technici

Donderdagochtend heb ik een contractbespreking met de man die we gaan bemiddelen, onze technici komen bij ons in dienst dus we nemen dit serieus en proberen er naast het papierwerk een leuk moment van te maken. Ik maak een voorstel voor een klant en ’s middags heb ik samen met Hielke een intake. Ons kantoor in Drachten is dicht dus wijken we uit naar een Van de Valk restaurant. Bij Xelvin krijg je veel vrijheid, en dat vind ik zelf erg prettig in mijn werk. Je mening wordt gevraagd, ook over strategische zaken buiten het primaire proces om.

Vrijdag staat geheel in het teken van het zoeken van kandidaten. Ik heb een aantal klanten die op zoek zijn naar technici dus ik moet volle bak aan het werk!  Ik benader kandidaten op LinkedIn en contacten uit onze database die al we al eerder gesproken hebben. Het kost behoorlijk wat tijd om goede mensen te vinden, maar de mensen die ik spreek staan vaak wel open voor een kennismaking. Deze weken hebben we behoorlijk wat intakes, mensen die geïnteresseerd  zijn in een rol als werkvoorbereider, projectleider of servicetechnicus.

Bijna weekend en bijna vakantie! 
Deze zomer heb ik doorgewerkt dus ik heb mijn vakantie nog tegoed! Volgende week vertrek ik met mijn vriendin voor 2 weken naar Andalusië, Zuid Spanje. Deze zomer was het een aantal weken best wel rustig qua werk, daar krijg ik weinig energie van. Ik ben blij dat agenda weer lekker vol zit. Deze week was erg druk, maar je krijgt dan wel de schwung erin, dingen gaan makkelijker op een of andere manier. Af en toe gaan we tussendoor een potje darten ter ontspanning. Dat helpt om scherp te blijven. 

We hebben behoorlijk wat mensen aan een nieuwe baan geholpen dit jaar! Maar, een aantal van hen gaan over in dienst bij de organisatie waar ze werken, dus we moeten nog wel aan de bak. Met ons team kunnen we dat, er zit veel energie in en dat is superleuk. We gaan de komende maanden knallen om het jaar succesvol af te ronden en daar heb ik zin in!