Welke functies zijn er in een Lab?

De deuren zitten altijd dicht en je moet een procedure volgen om binnen te komen: het laboratorium. Op deze meest gesloten afdeling van de organisatie vinden vaak belangrijke werkzaamheden op het gebied van ontwikkeling, onderzoek, testen en kwaliteit plaats. Xelvin Food detacheert laboratoriumspecialisten bij food-gerelateerde producenten in Nederland. Maar wat voor functies vullen zij precies in? Je leest het hier! 

Specialistisch en nauwkeurig: dat zijn twee van de eigenschappen die belangrijk zijn voor een functie in een laboratorium. De diverse werkzaamheden in een lab worden ondergebracht in verschillende functies. Wij hebben deze functies voor jou op een rijtje gezet.

Lab manager (QC)

Als lab manager ben je hoofdverantwoordelijk voor alles wat er in jouw laboratorium gebeurt. Voor de directie en andere afdelingshoofden ben jij het aanspreekpunt. Je houdt je bezig met strategische vraagstukken en je verliest de budgetten niet uit het oog. Een goede lab manager heeft zelf ruimschoots ervaring opgedaan als lab medewerker en is minimaal hbo geschoold. 

Teamleider laboratorium 

De teamleider in een laboratorium is operationeel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het laboratorium. Je legt verantwoording af naar de lab manager en plant en organiseert de werkzaamheden voor alle analisten. Je zorgt ervoor dat de analisten de juiste apparatuur kunnen gebruiken en verzorgt daarvoor de inkoop. Interne en externe audits worden door jou begeleid. Je analyseert de processen in het lab en kijkt waar verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. Als teamleider ben je eindverantwoordelijk voor de analyseresultaten. Met een hbo-laboratorium opleiding en voldoende werkervaring als QC-analist kun je doorgroeien naar deze functie.

Chemisch (fysisch) analist (QC analist)

Als chemisch (fysisch) analist voer jij analyses uit in het lab. De onderzoeken en testen worden door jou voorbereid en uitgevoerd. De apparatuur in het lab ken jij van binnen en buiten en je weet precies hoe deze gebruikt moeten worden. Wanneer de resultaten beschikbaar zijn interpreteer jij de uitkomsten en leg je hier verslag van. Samen met jouw collega’s zorg je dat de werkplek altijd en de schoon en veilig is. Met een mbo niveau 4 opleiding of als hbo-starter kun jij als QC-analist aan de slag. 

Microbiologisch analist

Als microbiologisch analist houd jij je bezig met de analyses van levende of bewegende objecten. Je zorgt voor een gedegen voorbereiding en een nauwkeurige uitvoering van het onderzoek. Het is jouw verantwoordelijkheid om de uitkomsten te interpreteren en op de juiste manier verslag te leggen. Als microbiologisch analist heb je minimaal een mbo niveau 4 opleiding. 

Kalibratie analist

Zonder apparatuur geen lab en zonder jou geen apparatuur. Als kalibratie analist ben je verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van het onderhoud van al het lab-apparatuur. Techniek is jouw ding en je bent organisatorisch sterk onderlegd. Je zorgt ervoor dat alle apparatuur werkt en up-to-date is zodat de werkzaamheden in het lab soepel verlopen. Met een mbo niveau 4 of hbo opleiding en ervaring als analist kun je doorgroeien in deze functie. 

Validatie analist

Er verlaat geen analyse het lab zonder dat jij deze gezien hebt. Als validatie analist bekijk jij alle uitkomsten van onderzoeken nauwkeurig. Bij opmerkelijke uitkomsten ben jij het aanspreekpunt voor verder onderzoek en oplossingen. Je waarborgt de kwaliteit van alle analyses en schrijft en redigeert Standard Operating Procedures. Ook schrijf en controleer je nieuwe validatiemethodes. Als validatie analist heb je minimaal een hbo opleiding afgerond. 

Deel dit artikel