‘Ik heb de jas van Xelvin structureel elke dag aan, ook nu ik niet meer in dienst ben bij Xelvin.’

Johan Lanting, planner en werkvoorbereider, kan zijn vijfde jaar bij Xelvin afvinken. Inmiddels is hij in dienst getreden bij één van onze klanten en gaat hij het nieuwe jaar in met een vast contract. Een mooie reden om langs te gaan bij Johan voor een kop koffie en om bij te praten over zijn carrière en de afgelopen vijf jaar.

Onder het genot van een goede bak koffie neemt Johan ons mee in zijn loopbaan: ‘Voor Xelvin heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt. Ik ben tenslotte al 52. Het is niet anders hè’, lacht Johan. De interesse in de techniek ontstond bij zijn ouders op de boerderij. Alle techniek op de boerderij pakte hij met veel plezier op. ‘Mijn ouders verwachtten van mij niet dat ik de boerderij ging overnemen, dus rondde ik mechanical engineering aan het MTS af’. Snel daarna volgde een eerste baan bij de technische dienst in een betonindustrie. Nu, een aantal jaar later, kan Johan daar verschillende bedrijven aan toevoegen. Hij heeft gewerkt met infuuszakken, honden -en kattenvoer, melkmachines, kaas, heftrucks en ga zo maar door.

Na een aantal jaar als monteur technische dienst kreeg Johan de kans om ervaring op te doen als werkvoorbereider/planner. ‘Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik was heel blij met die kans. Ik wilde sowieso niet mijn hele leven lang onder de machines blijven kruipen.’ Na een aantal jaren werkervaring, volgde een mooie baan bij een werkgever in Beilen. Dat was ook het jaar waarin Johan en zijn vrouw hun droom wilden verwezenlijken: emigreren naar Noorwegen en een eigen hotel beginnen. ‘We hadden alles geregeld, maar twee weken voordat we zouden vertrekken, is alles afgeblazen. ‘Mijn werkgever was wel blij met de situatie. Mijn ontslagbrief kwam uit de lade, werd verscheurd en ik kon gelijk weer beginnen. Niet wetende dat ik er na een tijdje alsnog uit moest in verband met bezuinigingen.’

Dat was het moment dat Johan voor het eerst in contact kwam met Xelvin. Zijn werkgever vertelde dat als hij via Xelvin gaat werken, hij gewoon kan blijven. ‘Ik had nog nooit van Xelvin gehoord, maar ik besloot toch in gesprek te gaan met één van de mannen van Xelvin Hoogeveen. Het was een fijn gesprek en Gertjan vertelde mij wat ze precies doen en hoe ze te werk gaan. Voor mij was het geen enkel probleem, alleen het bedrijf wat mijn salaris stortte veranderde.’ Drie jaar heeft Johan voor Xelvin Noord gewerkt. ‘Normaal had ik nooit zo veel om over bij te praten met Gertjan, maar na drie jaar moest ik hem vertellen dat ik een eindje uit de richting ging verhuizen’.

Johan en zijn vrouw verhuisden naar Geesteren. ‘Xelvin verbaasde me destijds in positieve zin. We kregen het over de reiskosten en daar werd totaal niet moeilijk over gedaan. Ik kreeg zelfs een leaseauto om van Geesteren naar Beilen te reizen. Na een paar maanden heen en weer reizen vond ik het toch wat zonde van mijn tijd en bracht Gertjan mij in contact met de mannen van Xelvin Oost om daar de mogelijkheden te bespreken. Ik kon direct aan de slag bij een bedrijf dicht in de buurt. Een jaar later vond Ryan een opening bij een andere vestiging van het bedrijf in Beilen waar ik drie jaar heb gewerkt.’ Toen merkte ik dat Ryan erg bezig was met mijn belangen en dat vond ik erg fijn. We hebben een goede band. Vandaar dat hij ook gewoon gezellig bij mij thuis mag langskomen op de koffie’, vertelt Johan enthousiast.

‘Als ik terugkijk, kan ik zeggen dat ik Xelvin als een erg plezierige organisatie heb ervaren. Natuurlijk waren er weleens zaken die even opgehelderd moesten worden, maar uiteindelijk kwam het altijd goed. Daarnaast heb ik veel opgestoken van de Techniek 3.0 avonden’.  Ook het grote feest voor het 10-jarig bestaan, het helikoptervliegen en het uitdelen van de kerstpakketten onder het genot van een hapje en een drankje zijn Johan goed bijgebleven. ‘Dat was altijd super geregeld en heel persoonlijk! Ook de mannen van Xelvin hebben over Johan niks anders dan positieve woorden. ‘We zeggen vaak over Johan dat hij echt een blauw hart (lees: Xelvin hart) heeft. Altijd de Xelvin jas aan, echt een topper!’ Over de jas van Xelvin is Johan kort maar krachtig: ‘Het zijn simpelweg fijne jassen en het logo staat er redelijk subtiel op. Ik heb de jas van Xelvin structureel elke dag aan, ook nu ik niet meer in dienst ben bij Xelvin!’

Deel dit artikel