De zoektocht naar technisch personeel in tijden van krapte – De Groot Installatiegroep

Een kijkje in de veelzijdige wereld die installatietechniek heet! Bij Xelvin spreken we de meest  interessante mensen over ontwikkelingen in onze branche. Vandaag vertelt Kelly Venema, medewerker HRM bij De Groot Installatiegroep, over het werven van technisch personeel in tijden van krapte. 

De Groot Installatiegroep is een familiebedrijf met dertien vestigingen verspreid over heel Nederland. Het bedrijf is opgericht in 1965 door Herman de Groot. Inmiddels vormen vier van zijn zeven kinderen samen de directie. Een familiebedrijf in hart en nieren! De organisatie richt zich op brandbeveiliging, werktuigbouwkunde en elektrotechniek en heeft een afdeling service & onderhoud. Het afgelopen jaar heeft de Groot Installatiegroep haar positie in de branche vergroot door Elektravon over te nemen.

 

Van assistent monteur tot projectmanager

Kelly: “We zijn een sociaal familiebedrijf en dat willen we ook uitstralen. Aandacht en oog voor onze medewerkers vinden we belangrijk. Een luisterend oor bieden en een deur die letterlijk altijd open staat, dat soort dingen.” ‘Vitale & gelukkige medewerkers’, dat is dan ook een van de speerpunten. Binnen de organisatie werken ruim 700 mensen in een breed scala aan functies. Van assistent monteur tot projectmanager. De organisatie is groot in brandbeveiliging, dus ook als sprinklertechnicus of beheerder BMI/OAI kun je er aan de slag. De afdeling meet- en regeltechniek van Groot Installatiegroep groeit, met name in Noord Nederland, waardoor interessante specialistische functies beschikbaar komen.

 

Investeren in mensen

Voor elk technisch bedrijf is het op dit moment lastig om de juiste nieuwe collega’s te vinden. Dat is voor De Groot niet anders. “Dit jaar hebben we meer dan 100 nieuwe medewerkers morgen verwelkomen, maar voor de afdeling HRM is het een doorlopende uitdaging om de juiste technici te vinden. Als wij een vacature uitzetten komen er geen tot weinig reacties. De reacties die binnenkomen zijn vaak niet van de juiste personen.”

De Groot legt daarom haar zoekopdrachten ook neer bij aantal specialistische bureaus. “Daarnaast bouwen wij zelf aan een netwerk en motiveren we onze collega’s om in hun omgeving rond te kijken. Als iemand een nieuwe collega aandraagt ontvangt hij of zij daarvoor een bonus. Uiteraard werken we samen met onderwijsinstellingen. Onze opleidingscoördinator legt contact met scholen, werkt mee aan open dagen en informatiebijeenkomsten, geeft presentaties en ontvangt leerlingen. Dat gaat van HBO via MBO en voortgezet onderwijs tot aan de basisschool. Hij verzorgd daarnaast intensieve begeleiding van de ongeveer 45 BBLers die we in dienst hebben. Ook bieden we stageplekken aan, van montage tot aan de tekenkamer en administratie.”

 

Samenwerking met bureaus

Detacheringsbureaus moeten begrijpen wie hun klant is, wat die klant doet en wat voor soort mensen daar passen. Technische vacatures moeten helder zijn, zodat de juiste persoon gevonden wordt. “Wij werken daarom altijd samen met specialistische bureaus. Ook qua kern en normen en waarden moet een organisatie bij ons passen. Natuurlijk zijn we allebei een commerciële organisatie, maar de manier waarop wij met mensen omgaan staat echt centraal. We vinden het belangrijk dat er ook bij partijen waar we mee samenwerken aandacht is voor de medewerkers. Met Xelvin Installatietechniek hebben we een samenwerkingsovereenkomst en inmiddels zijn er via hen twee mensen bij ons aan de slag.”

 

Veranderingen de komende jaren

Net als veel andere organisaties in de branche zal De Groot de komende jaren meer op zoek zijn naar mensen met ICT kennis. “Dat is iets wat je binnen de hele tak terug ziet komen. Werktuigbouwkunde blijft wat meer stabiel, maar binnen de elektrotechniek en brandbeveiliging wordt steeds meer ICT toegepast. Opleidingen blijven daarin helaas wat achter. Wij zouden graag zien dat er meer specialistische technische kennis al op school wordt aangeleerd.”

 

Superleuke organisatie

“De Groot Installatiegroep kan je een erg leuke baan bieden binnen een plezierige organisatie met een familiesfeer. Echte aandacht voor medewerkers in combinatie met leuke uitdagende projecten!”

Heb jij zin om aan de slag te gaan bij een leuke organisatie in de installatietechniek? Kom vrijblijvend een kop koffie drinken, dan praten we verder! Bel Frank op 06 1003 4972.

Deel dit artikel