Chemisch analist Lydia: ‘Dit is mijn passie en wat ik echt leuk vind.’

Lydia is chemisch analist bij CCIC EFT B.V. Een enthousiastere dame vind je niet snel meer. ‘Ik raak mezelf helemaal kwijt in mijn werk, omdat ik het zo interessant vind. Ze vertelt ons graag meer over haar werk en de weg ernaartoe.

Lydia is 37 jaar en woont in Amersfoort. Ze is de trotse moeder van een zoon van elf. In haar vrije tijd is ze groot    voetbalfan. Er is zelden een wedstrijd die ze mist. Daarnaast zijn vrienden een heel belangrijk aspect in haar    leven. ‘Ik heb graag vrienden over de vloer en vind het leuk om dan gezellig met elkaar te eten. Ik kan voor mijn    gevoel niet zo goed koken, maar iedereen zegt van wel, dus dan zal het wel zo zijn’, vertelt de bescheiden Lydia met een grote glimlach op haar gezicht. 

Sinds 2004 is Lydia werkzaam in de wereld van chemie. De weg ernaar toe was niet altijd makkelijk. Op haar zestiende is Lydia naar Nederland gekomen uit Ethiopië. ‘Ik ben een doorzetter en ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten’. In 1999 begon zij direct met de Nederlandse taal en in 2001 met de opleiding mbo chemie. ‘Mijn loopbaanbegeleider adviseerde me de zorg in te gaan, maar dat weigerde ik. Ik wilde koste wat het kost de chemie in en ik was ervan overtuigd dat dit het voor mij was. Dit is mijn passie en wat ik echt leuk vind! Ik zie mijn baan meer als een hobby’.

‘Een ideale baan voor mij is dan ook een plek waar ik mij volledig kan focussen op wat ik aan het doen ben.’ Zo was ze erg blij toen ze in 2004 aan de slag kon als chemisch analist bij COKZ. Daar heeft ze bijna vijftien jaar gewerkt. ‘Ik heb ervaring als microbiologisch analist en ook als chemisch analist. Toch vind ik chemisch analist het leukst en met name in de voedingsindustrie. Je weet goed wat de consequenties zijn als er iets mis gaat en dat wil je absoluut niet’. Altijd heeft Lydia een grote lach op haar gezicht, maar als ze aan het werk is lacht ze niet en zie je pure focus. Dat is ook hoe collega’s Lydia omschrijven. Altijd goedlachs en heel positief, maar als ze aan het werk is, heeft ze geen tijd voor grapjes. Vreugde en blijdschap dus bij Xelvin Food toen zij een jaar geleden binnen kwam!  

‘Een goede collega van mij ging bij Xelvin Food werken en dat was ook mijn eerste contact met de club. Ik was een tijdje later op zoek naar een nieuwe baan en mocht langskomen voor een kop koffie. Met een pas gehaald rijbewijs stapte ik de auto in op weg naar het kantoor van Xelvin Food. Het voelde voor mij echt als thuiskomen en ik had het gevoel dat ik Erik al jaren kende. Ook kreeg ik direct een kerspakket mee, dus toen was ik gelijk verkocht’ grapt Lydia. Erik stelde me direct voor bij zijn klanten en al gauw mocht ik op gesprek bij CCIC EFT B.V. Ik was ontzettend blij, omdat ik weer aan de slag mocht in de voedingsindustrie en wel met babyvoeding. Bovendien heb ik het bij CCIC EFT B.V. gewoon heel erg naar mijn zin.’

CCIC EFT B.V. analyseert de voedingsstoffen in babyvoeding. Het is een jong bedrijf wat erg hard aan het groeien is. Ze sturen erop om de zaken samen te doen en dat zie je terug op de afdelingen. De mensen zoeken elkaar op en je kan er bij iedereen binnen stappen. ‘Ik zit heel erg op mijn plek hier, de mannen van Xelvin Food hebben echt goed gekeken naar wie ik ben en wat mijn ambities zijn. Wel is er iets te vaak taart op de afdeling, waardoor ik een beetje ben aangekomen’, lacht Lydia. 

Deel dit artikel