Terug
  • Nieuws
  • 27 februari 2020

De juiste mensen blijven vinden in een veranderende markt

De installatiebranche is volop in ontwikkeling. De techniek verandert, mede door de vraag naar verduurzaming. Maar welke ontwikkelingen zijn er eigenlijk? En wat is de invloed daarvan op ons werk als consultants bij Xelvin? Welke oplossingen worden ingezet om ondanks het tekort aan technici toch die nieuwe collega te vinden? 

Inhaalslag

‘De installatiebranche is ontzettend in ontwikkeling en dat is super interessant,’ vertelt Jeroen Beikes, operationeel manager en medeoprichter van Xelvin Installatietechniek. ‘Het is een markt die vrij lang een beetje stil heeft gestaan. Terwijl de industrie bijvoorbeeld juist volop aan het innoveren was. Daar zag je op de tekenkamer al 3D modellen terwijl er in de installatietechniek nog platte tekeningen werden gemaakt. De laatste jaren is er een behoorlijke inhaalslag gaande. Doordat verduurzaming nodig is zie je steeds meer innovatie. Ook in de techniek zelf verandert er veel.’ 

Bij Xelvin zien we bijvoorbeeld dat de vraag naar advies over duurzaamheid groeit. Veel grote installatiebedrijven zijn bezig met het opstarten van afdelingen daarvoor. Klanten vragen steeds vaker: wat is een goed en duurzaam alternatief voor mijn installatie die vervangen moet worden? Bedrijven zijn daarin zoekende. Want waar vind je de consultants die dit ‘nieuwe’ werk gaan doen?

Datagestuurd en remote werken 

Ook het werken op afstand en de nog steeds groeiende koppeling met ICT beïnvloeden het werk. Er wordt steeds meer op locatie gemeten, zonder dat een monteur aanwezig is. Daarmee komen grote hoeveelheden data beschikbaar. Installatiebedrijven willen hun klanten op basis van die data veel meer op voorhand gaan helpen. Storingen voorkomen in plaats van verhelpen. Meer proactief dan reactief werken. Meer hierover in dit interview met Alex Kort van Wardenburg. 

Jeroen vertelt: ‘Er wordt gefocust op processen. Meten, signaleren en klanten vooraf informeren. Daarin is echt veel veranderd. Voor een servicecoördinator is het nu belangrijk om rapportages te maken. Hoeveel storingen zijn er geweest? Wat heeft het gekost? Moeten we nog drie keer langsgaan voor een storing of juist een aanbieding maken voor een nieuwe ketel? Allemaal ontwikkelingen die interessant zijn voor iedereen die in de installatiebranche werkt en ook voor ons.’  

Allemaal ontwikkelingen die interessant zijn voor iedereen die in de installatiebranche werkt en ook voor ons. “
Jeroen Beikes
Jeroen Beikes
Operationeel manager bij Xelvin Installatietechniek

Collega’s uit het buitenland? 

Maar hoe vind je de juiste nieuwe collega’s nu er te weinig technisch geschoolde mensen beschikbaar zijn? In de industrie is het werken met arbeidskrachten uit het buitenland al heel gebruikelijk. Via Xelvin Zuid gaan bijvoorbeeld regelmatig technici uit het buitenland aan de slag bij grote industriële bedrijven. Binnen de toch wat voorzichtige installatiemarkt wordt de taal vaak genoemd als struikelblok. Organisaties zijn er nog niet helemaal klaar voor. Jeroen: ‘Maar als een vacature anderhalf jaar open staat moet je toch je horizon gaan verbreden en open staan voor niet-standaardoplossingen. De vraag is zoveel groter dan het aanbod, bedrijven zullen wel moeten. Ik denk dat we daarin aan de vooravond van een verandering staan.’

Collega’s zonder technische achtergrond?

Die bredere blik omvat ook mensen die geen technische achtergrond hebben. Jeroen: ‘In het verleden schoven vooral mensen met inhoudelijke technische kennis en ervaring door naar hogere posities. Bijvoorbeeld van monteur naar projectleider. Op dit moment zien we al dat er veel breder gekeken wordt. Recent hebben we een Hoofd Engineering bemiddeld. Deze man had geen technische opleiding, maar wel werkervaring als consultant bij een detacheringsbureau. Zijn competenties op het gebied van organiseren en communiceren maken hem erg geschikt. Het gaat in deze functie om het bewaken van processen.’

Ook wanneer de focus ligt op het onderhouden van klantrelaties wordt vaker gekozen voor mensen van buiten de techniek. Een functie als contractbeheerder wordt bijvoorbeeld ingevuld door een facilitair manager of iemand met een economische achtergrond. En op servicecentra is affiniteit met techniek vaak voldoende. Je moet vooral kunnen organiseren en plannen. Jeroen: ‘Wij focussen ons mede door deze ontwikkelingen nog meer op competenties en soft skills. Wat voor type persoon kan deze functie uitoefenen? Van ‘hoofd technische dienst en airco type A of B’, naar ‘facilitair manager en energiebesparing.’ 

Onmisbaar

Het mooie van de installatietechniek is dat de branche eigenlijk onmisbaar is. Het onderhoud en de vervanging van installaties blijft. Ook als de economie en daarmee het aantal nieuwbouwprojecten minder wordt. Voor Xelvin Installatietechniek biedt dat kansen om lange tijd in deze branche succesvol te zijn. Jeroen: ‘Met alle veranderingen die gaan de zijn blijft ons vak uitdagend en boeiend. We zijn trots dat we ondanks de krapte in de markt voor veel bedrijven de juiste collega kunnen vinden!’