Van bouwkunde naar installatietechniek & van kantoor naar buitendienst: het cv van Bart Bronsema

De installatietechniek is een superinteressante en veelzijdige branche. Van enorme (inter)nationale bouwgroepen tot kleine lokale installateurs. En alles daartussenin. Bij Xelvin spreken we de leukste mensen over de mooiste functies. Deze keer een kijkje in het CV van collega Bart Bronsema! Via Xelvin is hij nu bijna een jaar aan de slag als servicemonteur bij De Groot Installatiegroep.

Aangenaam kennis te maken, Bart Bronsema

Overgestapt vanuit de bouw is Bart inmiddels een aantal jaren actief in de installatietechniek. Een aantal jaren als werkvoorbereider op kantoor, maar inmiddels in de buitendienst als servicemonteur. “Samen met mijn vriendin woon ik in Middelstum. Ik ben 29 jaar, zit op voetbal en ben samen met een vriend aan het trainen voor een biatlon in Slovenië. Twee kilometer zwemmen en 90 kilometer fietsen. Een mooie uitdaging! Een andere grote passie van me is motorrijden. Fijn dat het goede seizoen daarvoor er weer aan zit te komen.”

Duurzaamheid en razendsnelle ontwikkelingen

Op zijn vijftiende start Bart met de opleiding bouwkunde. Hij gaat bij een aannemer aan de slag. Maar wanneer hij in de techniek een mooie kans krijgt, maakt hij de overstap. “Ik ben gestart als werkvoorbereider/projectleider bij een installateur die veel doet met klimaatunits in scholen. Dat werk heb ik drie jaar gedaan. In eerste instantie als leerling-projectleider, want ik had natuurlijk helemaal geen verstand van installatietechniek. Daarom heb ik de opleiding werktuigbouwkunde-installatietechniek gevolgd. Op dit moment ben ik bezig met het vervolg daarop, de post-mbo MIT-Elektrotechniek.”

Bart is blij dat hij de overstap gemaakt heeft. De installatietechniek ontwikkelt razendsnel. Iedereen wil met duurzaamheid bezig zijn en in deze branche is er nog een heleboel winst te behalen. “Die snelle ontwikkeling zie ik terug in mijn dagelijkse werk. Oude installaties worden gerenoveerd en daar komen nieuwe ketels en pompen in. Nieuwe regelkasten zorgen dat installaties energiezuiniger werken. Je merkt dat het verandert.”

Achter de computer weg, praktijkervaring opdoen

Maar, in zijn functie als werkvoorbereider mist Bart praktijkervaring. In dit voor hem nieuwe vak is er nog zoveel te leren. Bart besluit daarom dat hij graag een tijd in de buitendienst wil werken. Via Xelvin komt hij terecht in een leuke functie als servicemonteur bij De Groot Installatiegroep. “Het leuke is dat ik nu juist veel profijt heb van mijn werkervaring op kantoor. Ik kan wat makkelijker projectjes doen waarbij ik zelf materialen regel en afstem met leveranciers en klanten. Dat is erg leuk.”

De afwisseling is het meest fijne aan het buiten werken, vertelt Bart. “Ik kom op allerlei plekken en daar geniet ik van. Ook de praktijkervaring is erg prettig. Ik kom handige en slimme dingen tegen die me van pas gaan komen wanneer ik weer richting kantoor wil. Dan begrijp ik als werkvoorbereider ook echt waar je als monteur tegenaan kan lopen.”

In deze afwisselende functie komt Bart soms wel bij zes of zeven klanten op een dag. Kantoorgebouwen, industrie en af en toe een particulier. De hoofdmoot is onderhoud, maar af en toe wordt er een nieuwe ketel of andere installatie geplaatst. “Op dit moment voeren we onderhoud uit aan een groot pand. Daar komen extra werkzaamheden bij naar voren, bijvoorbeeld een pomp die kapot is. Ik neem de werkzaamheden op, geef terugkoppeling richting kantoor, zij maken een prijs en vervolgens kan ik de nieuwe pomp plaatsen.”

Sociale werkgever

De Groot Installatiegroep is volgens Bart een hele sociale organisatie. Er is een collegiale sfeer en iedereen wil elkaar graag helpen. “Ze stimuleren het delen van kennis en het volgen van opleidingen. Zo ben ik bijvoorbeeld een dag op pad geweest met een collega van meet- en regeltechniek die me een heleboel leerde. Dat zijn leuke dingen.”

Ambitie: ooit terug achter de computer?

De komende jaren blijft Bart het liefst in de buitendienst om nog meer praktische ervaring op te doen. “Daarnaast wil ik me verdiepen in de techniek waarop we eigenlijk allemaal zitten te wachten: warmtepompen. Krijgt elk huis straks een warmtepomp? Als ik op langere termijn weer met advies of werkvoorbereiding bezig ga, wil ik dat ook graag doen op het gebied van warmtepompen en duurzame installaties. Maar eerst nog een tijd genieten van deze leuke baan bij een fijne werkgever!”

Een mooi CV en een mooie carrière tot nu toe! We zijn benieuwd waar de toekomst je zal brengen Bart. Bij Xelvin kun je in elk geval altijd terecht als je toe bent aan een nieuwe stap binnen de techniek.

Wil jij ook aan de slag binnen de installatietechniek? Ook als je overstapt vanuit een andere branche zijn er mogelijkheden! Kom een kop koffie drinken, dan bespreken we de mogelijkheden.

Deel dit artikel