Terug
  • Praktijkverhalen
  • 03 april 2020

Solliciteren via video. Hoe bevalt dat?

Tot een paar weken geleden voerden we bij Xelvin Installatietechniek onze kennismakings- en sollicitatiegesprekken face to face. Elkaar een hand geven en in de ogen kijken. Maar, inmiddels is videobellen de nieuwe realiteit. Hoe bevalt dat onze consultants? Kun je een goed sollicitatiegesprek voeren zonder elkaar fysiek te ontmoeten? En hoe is het voor kandidaten om via de webcam te solliciteren?

Peter had een sollicitatiegesprek bij Xelvin Installatietechniek: “Het is goed bevallen!”

“In een vorige baan heb ik veel via conference calls contact gehad met collega’s. Daar waren vergaderruimtes er zelfs op aangepast, met tafels in v vorm zodat iedereen goed in beeld kwam. Met het fenomeen videobellen ben ik dan ook vertrouwd. Maar, solliciteren vanachter je eigen mobiel of laptop is toch weer wat anders!

Gelukkig is het tweede kennismakingsgesprek met Xelvin Installatietechniek mij heel goed bevallen. De behoefte aan een fysieke meeting wordt een stuk minder groot, zeker als je een wat groter en scherp beeld kunt realiseren en goed geluid. Ik denk dat veel organisaties en zeker mensen thuis er op dit moment nog niet optimaal op ingesteld zijn. Ook mijn scherm was aan de kleine kant.

Ik vind het bij zo’n gesprek belangrijk om een plek te creëren waar ik niet gestoord wordt. Hoewel er ook wel weer grappige situaties kunnen ontstaan met kinderen die binnenlopen bijvoorbeeld. Het gesprek met Xelvin was inhoudelijk erg prettig. Er was een goede structuur en er werden positief kritische vragen gesteld over mijn plannen. Ze weten waar ze het over hebben en dat geeft vertrouwen.”

Jeroen: “Misschien ben ik een beetje van de oude stempel, want ik was altijd best sceptisch over video calls. Maar, ik moet eerlijk toegeven dat ik deze weken positief verrast wordt. De aanleiding is natuurlijk heel naar, maar we kunnen op deze manier gelukkig wel doorgaan met ons werk. Als team starten wij elke dag met een video call. Het mooie gevolg daarvan is dat we vanuit de verschillende locaties meer betrokkenheid voelen. Normaal spreek je collega’s van je eigen vestiging dagelijks, maar niet het complete team. Het elke dag samen starten ervaren we als heel positief. Ook voor sollicitatiegesprekken bevalt het tot nu toe goed. De toekomst moet uitwijzen of we ook zonder live ontmoeting voldoende informatie krijgen. Je mist toch een deel van hoe iemand non verbaal overkomt. Hoe loopt iemand binnen, hoe geeft hij een hand? Maar, voorlopig redden wij ons goed ‘achter de schermen’.”

Daniëlle: “De afgelopen twee weken heb ik via Skype en Whatsapp meerdere video calls met kandidaten gehad. Het is fijn dat ons werk met deze digitale tools door kan gaan. We checken altijd eerst of we elkaar goed kunnen zien en horen en starten vervolgens ons gesprek zoals altijd. Behalve de koffie of thee natuurlijk, daar moet iedereen in dit geval zelf even voor zorgen. We nemen het CV door, net zoals bij een live gesprek. Op de achtergrond hoor je soms iemand zijn hond, vogel of baby. Een paar keer gebeurde het dat een partner, die blijkbaar in dezelfde ruimte zat, aanvullingen had op het gesprek. Bijvoorbeeld als het ging om de chronologische volgorde van bepaalde werkervaring. “Hoor je me goed?” of “nu loopt je een beetje vast” zijn uitspraken die af en toe voorbij komen. De afsluiting is wel wat onwennig vind ik. Normaal neem je de tijd om iemand naar de deur te begeleiden, nu zeg je gedag, druk je op de rode knop en weg is je gesprekspartner.”

Kim: “Mijn ervaring met een digitale intake is erg positief. Op voorhand was ik net zoals Jeroen redelijk sceptisch. Bij Xelvin vinden we persoonlijk contact nou eenmaal fijn en belangrijk. Maar, tot nu toe blijkt het prima te werken via de digitale weg. Je verstaat elkaar prima en gesprekken zijn net zo lang of langer dan normaal. Ik merk dat de drempel lager ligt, omdat mensen vanuit hun eigen huis met je praten. In de toekomst wil ik zeker gebruik blijven maken van deze vorm, ook als we weer normaal kunnen afspreken. Vooral voor kandidaat die ver weg wonen of weinig tijd hebben is het een heel geschikte optie. Je kunt elkaar tóch spreken en hopelijk iets voor elkaar betekenen!”