Terug
  • Praktijkverhalen
  • 30 april 2020

Na zeventien jaar in een andere branche terug naar de installatietechniek

Na zeventien jaar in een andere branche keert Mike Kivits terug naar de installatietechniek. Hij verhuist 270 kilometer naar het noorden. Voor de liefde en zijn nieuwe baan. Bij De Haan start hij als servicemonteur koeltechniek. Ondanks verouderde kennis en werkervaring terug naar zijn roots!

Van Den Bosch naar Holwierde

Na zeventien jaar gewerkt te hebben met lichtreclame en led-displays gaat Mike’s werkgever helaas failliet. Mike: “Heel jammer, maar voor mij was het wel een goed moment om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Mijn vriendin woont in Holwierde, in het noorden van Groningen en ik woonde zelf in een dorpje bij Den Bosch. Ik wilde dan ook graag verhuizen.”

Na anderhalve week al op sollicitatiegesprek

De zoektocht naar een nieuwe baan start met het online zetten van zijn cv. Mike wordt benaderd voor functies als lichtreclame monteur, maar niemand kan hem een positie in Noord-Nederland bieden. Gelukkig heeft hij met zijn achtergrond in de elektrotechniek en koeltechniek meer mogelijkheden. Maar, na zeventien jaar is er die branche veel veranderd!

Lichtreclames en led-displays

Mike: “Lichtreclames en led-displays zijn een hele specifieke tak van sport. Ik werkte als servicemonteur en hield me vooral bezig met grote videoschermen langs de snelweg. Iedere dag was anders. Van storing en onderhoud tot het plaatsen van schermen. Ik werkte in de Benelux en Duitsland, heel afwisselend en erg leuk. Maar, de installatietechniek heeft altijd mijn interesse gehouden. Afwisseling en uitdaging zijn voor mij het belangrijkste in een baan. Toen mijn cv online stond werd ik al snel benaderd door Daniëlle. Tussen kerst en oud & nieuw voerden we een prettig, eerlijk  kennismakingsgesprek. Er hangt een positieve sfeer bij Xelvin. Anderhalve week later benaderde ze me voor mijn huidige baan. Dat ging behoorlijk vlot!”

Het is een platte organisatie waarin je makkelijk contact hebt met elkaar. Daar houd ik van. Verder zit er veel afwisseling in het werk en dat is essentieel voor mij. “
Mike Kivits
Mike Kivits
Servicemonteur koeltechniek

Servicemonteur koeltechniek

Bij De Haan voert Mike een prettig sollicitatiegesprek, hij kan er in februari gaan starten. In de tussentijd verhuist hij en draait hij een dag mee bij De Haan. De organisatie maakt een goede indruk. “Het is een platte organisatie waarin je makkelijk contact hebt met elkaar. Daar houd ik van. Verder zit er veel afwisseling in het werk en dat is essentieel voor mij.”

Van analoog naar digitaal

De functie als servicemonteur kent Mike, maar van lang geleden. Er is in twintig jaar tijd veel veranderd. “Ik heb daarin wel werk te doen. De koelgassen zijn veranderd in verband met milieu eisen. Cursussen daarvoor moet ik opnieuw volgen. Heel prettig dat dit in overleg met De Haan en Xelvin geregeld kon worden. Er is veel gedigitaliseerd en gemoderniseerd. Metersets waren twintig jaar geleden nog analoog en al het gereedschap werkt inmiddels op accu’s. Het is een nieuwe uitdaging en daar houd ik van. Binnen de led technologie gaan ontwikkelingen ook razendsnel, ik ben er aan gewend om nieuwe dingen te leren. En ik krijg goede begeleiding bij De Haan, dat is heel fijn.”

Van het ruim van een schip naar een sportkantine

De Haan doet alles op het gebied van klimaattechniek. Airconditioning, verwarming en warmtepompen, vooral in de scheepsbouw. Er werken tussen de vijfentwintig en dertig mensen. “Gisteren zat ik in het ruim van een schip om de verwarming en koud water te regelen. Vandaag in een sportkantine waar we airco en luchtbehandeling plaatsen en morgen werk ik bij particulieren thuis. De laatste tijd was ik regelmatig op de ‘Oerd’, het veer tussen Ameland en Holwerd. Daar hebben we de verwarming en airconditioning vervangen.”

Plat Gronings

De Haan is een plezierige organisatie en zijn functie bevalt heel goed, vertelt Mike. “De mentaliteit van een Brabander en Groninger lijkt op elkaar. Ik voel me geaccepteerd hier. De taal is wel een uitdaging, plat Gronings is bijzonder moeilijk te verstaan… Maar ik voel me thuis bij de Haan en hier in de regio. Iedereen groet elkaar op straat, dat was ik niet gewend.”

Het gaat niet alleen om de papieren

De diploma’s en relevante werkervaring van Mike zijn gedateerd. De laatste keer dat hij met koelingen werkte is twintig jaar geleden. “Toch gaat Xelvin met me in gesprek en kon De Haan daar doorheen kijken. Het gaat niet alleen om de juiste papieren maar om het hele cv, iemands persoonlijkheid en mentaliteit. Dat ik het vak deels opnieuw moet leren was in dit geval geen belemmering.”

Stilstand is achteruitgang

“Uitdaging is er genoeg in dit vak en storingen zijn elke keer anders. Ik haal er voldoening uit om die puzzel op te lossen en mijn klanten tevreden te stellen. Dat is ook een stukje waardering. Ik heb plezier in wat ik doe en het geeft me een voldaan gevoel. Op naar vele mooie jaren hier in het noorden van Nederland!”