Uitbreiding alert: Xelvin hoogspanningstechniek gaat van start

De energiesector is van groot belang voor het functioneren van onze samenleving. Maar net als op veel andere plekken is ook hier een groot tekort aan technisch personeel. Energietechniek is daarom een belangrijk focuspunt voor Xelvin. Binnen al onze kantoren werken gespecialiseerde consultants die zich richten op deze branche. Nog meer goed nieuws: we gaan ons ook volledig richten op de nichemarkt hoogspanningstechniek. In dit interview vertelt operationeel manager Erwin Keurhorst ons alles over de start van deze nieuwe afdeling. Erwin werkt sinds 2017 bij Xelvin, hij is 34 en woont met zijn vrouw Nadine en zoon Sil in Zwolle.

Gefeliciteerd met de start van Xelvin Hoogspanningstechniek!

“Bedankt! Mijn collega Patrick en ik hebben er heel veel zin in! Patrick richt zich op het werven en selecteren van de beste kandidaten en ik richt mij op de klanten. Samen zijn we inmiddels een aantal maanden aan de slag. Onze start viel middenin de coronacrisis, maar desondanks hebben we de eerste successen behaald en dat voelt erg goed!”

Wat gaan jullie precies doen?

“Net als binnen de hele energiemarkt is binnen de hoogspanningstechniek een groot tekort aan de juiste technici. Wij gaan op zoek naar kandidaten met een technische achtergrond die willen groeien binnen of overstappen naar deze branche. Hierin begeleiden we deze technici, door middel van opleiding, cursussen en coaching, zodat ze een mooie carrièrestap kunnen maken. Natuurlijk kunnen we als specialist ook ervaren mensen binnen de branche aan een nieuwe baan helpen.”

Hoe ben jij zelf op deze plek terecht gekomen?

“Na een studie sportmanagement ben ik in de arbeidsbemiddeling terechtgekomen en in 2017 naar Xelvin overgestapt. Ik vind de sector waanzinnig interessant. De dynamiek, alle verschillende persoonlijkheden die je tegenkomt en de markten waarin je opereert. Naast mijn werk volg ik een master managementwetenschappen. Bij Xelvin kan ik mezelf ontwikkelen binnen een bedrijf dat ook in ontwikkeling is.”

Waarom die focus op de energiemarkt?

“Eind 2019 zijn er binnen Xelvin een aantal organisatorische veranderingen doorgevoerd. Een van de dingen die we ons tijdens dit proces realiseerden is dat we als organisatie meer willen gaan focussen op energietechniek. We gaan vanuit alle Xelvin kantoren mensen specialiseren in de brede basis van de energietechniek, de ondergrondse infra. Daarnaast focussen Patrick en ik ons op mensen die werkzaam zijn in de bovengrondse infra, de lijnen en de hoogspanningsstations.”

Wat is er zo bijzonder aan hoogspanningstechniek?

“De reden dat wij ons hierop richten begint bij de energietransitie die gaande is. Daarvoor is namelijk een verzwaring van het energienet nodig. Je kunt heel veel mooie initiatieven ontplooien op het gebied van duurzaamheid en integraal werken. Maar als het energienet de opgewekte stroom van al die windmolenparken en zonnepanelen niet aankan, hebben die projecten weinig zin. Om die verzwaring van het energienet te realiseren zijn kundige mensen nodig. En dan komen we op het al eerder genoemde probleem: een groot gebrek aan goed geschoolde technici. De expertise van Xelvin komt vanaf dit punt goed van pas: wij kennen de markt en de mensen. Daarnaast kunnen we opleiden en bemiddelen.”

Wat hebben jullie technici te bieden?

“Het grootste probleem is het gebrek aan kennis. Technici die nog niet de juiste papieren hebben kunnen via ons een specifieke opleiding of cursussen volgen. Je wordt echt klaargestoomd voor een mooie carrière binnen de hoogspanningstechniek”

Zijn het vaste opleidingen waaruit sollicitanten kunnen kiezen?

“Het gaat om maatwerk. Het kan zijn dat iemand een hbo-diploma moet halen, maar het kan ook zitten in communicatieve of didactische vaardigheden. Om je te settelen in deze wereld moet je beginnen bij de basis, je staat niet direct aan de top. Het is een sector met een hoge mate van normering, veiligheid en vergunningen. Je zult stap voor stap moeten leren. Als je daar het geduld voor hebt, kun je heel ver komen.”

Wat kun je als techneut gaan doen binnen de hoogspanningstechniek?

“Lijnen, kabels en stations, dat zijn onze drie specialismen. Vervolgens heb je de keuze of je wilt werken voor de netbeheerders, waar je meer generalistisch als regievoerder bezig bent of de commerciële partijen, waar je conceptueler denkt en meer impact kunt hebben op het detailontwerp van het energienet. Je begint vaak als werkvoorbereider en van daaruit kun je doorgroeien naar een rol als engineer.”

Hoe bevalt het jou en Patrick deze eerste maanden?

“De hoogspanningstechniek is een vrij traditionele en gesloten wereld en het kost tijd om daarin je plek te vinden. Ik ben trots op de resultaten die we behalen. Inmiddels hebben we de eerste mensen naar een mooie nieuwe baan bemiddeld. Mensen die wij spreken zijn heel enthousiast en welwillend, we komen veel vriendelijkheid tegen.

Ons doel is om niet alleen met deze special hoogspanningstechniek succesvol te zijn. We willen Xelvinbreed onze bijdrage leveren binnen de energiesector. We doen het ook echt met z’n allen. Elke dag, vol gas!

Wil je meer weten over of zelf aan de slag in deze sector? De koffie staat klaar!

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel