Terug
  • Praktijkverhalen
  • 06 augustus 2020

Op zoek naar nét niet de perfecte kandidaat voor hoogspanningstechniek

Als recruiter zoekt Patrick van Dijk doorlopend naar technici die binnen de hoogspanningstechniek aan de slag willen. Energie is een basisbehoefte en energietechniek is daarmee een markt die continu in beweging blijft. Ongeacht wat er in de maatschappij gebeurt. “Tijdens de coronacrisis zag je bij veel bedrijven een vacaturestop, maar energie gaat gewoon door. Er is altijd wat te doen.”

Vacature engineer, tekenaar, projectmanager hoogspanningstechniek

“Mijn werk komt heel simpel neer op het zoeken van geschikte kandidaten. Mijn collega Erwin zit bij klanten die een nieuwe collega zoeken. Ik zorg dat wij de juiste persoon vinden. We investeren bij Xelvin behoorlijk in de energietechniek. In veel sectoren zijn we al groot, maar we willen ook in deze branche meer naamsbekendheid opbouwen.” Patrick spreekt daarom dagelijks engineers, tekenaars projectmanagers en werkvoorbereiders. Soms zoekt hij heel gericht voor een specifieke vacature. Ook binnen de hoogspanningstechniek zijn er behoorlijke tekorten. “Iedereen met een technische achtergrond en de bereidheid om te leren is van harte welkom voor een kop koffie!”

Niet overstappen naar de concurrent

Hoogspanningstechniek is een vrij overzichtelijke branche, vertelt Patrick. Er zijn een aantal grote partijen actief en als je eenmaal in deze wereld aan de slag bent dan kennen mensen je. De branche kenmerkt zich door honkvast personeel. Geen wonder, want bedrijven in de energiesector zijn aantrekkelijke werkgevers. Daarnaast is er een ongeschreven regel om niet actief elkaars personeel te benaderen. Deze loyaliteit is een mooi uitgangspunt, maar tegelijk een uitdaging. Want: hoe vind je dan wél die nieuwe collega? Patrick: “Wij zoeken mensen die qua cv en werkervaring eigenlijk net niet perfect passen, maar met begeleiding en maatwerkopleidingen wel heel geschikt zijn.”

Wij zijn voor de verandering op zoek naar het schaap met drie poten!

Het schaap met drie poten

Het is een kwestie van heel goed zoeken en zorgvuldig overleg met opdrachtgevers. “We bemiddelen vooral mensen van buiten de hoogspanningstechniek. Zoekt onze klant een engineer die ervaring heeft met het tekenprogramma Elcad? Technici die Elcad kennen zijn sowieso actief binnen de branche. Gelukkig kom je met het Eplan en een cursus ook een heel eind. We zijn voor de verandering op zoek naar het schaap met de drie poten!”

Ogen openen voor de energiemarkt

Wij bieden sollicitanten meer dan alleen een nieuwe baan. Een stuk begeleiding en opleiding hoort erbij. “Eigenlijk helpen we mensen om hun blik te verruimen. Om verder te kijken dan ze zelf deden. Ook vanuit de mechatronica of civiele techniek  kun je binnen de  energiemarkt aan de slag. Veel sollicitanten hebben geen idee wat er binnen deze branche mogelijk is. Soms sluit hun werkervaring veel meer aan op de energiemarkt dan ze zelf dachten.” Ik vraag in gesprekken altijd: waar liggen je ambities en heb je ooit overwogen om binnen de energiemarkt aan de slag te gaan?

Is het antwoord op de laatste vraag “Ja!”? Neem dan contact op met Patrick.