Terug
  • Praktijkverhalen
  • 10 september 2020

Als trotse Fries hechte teams smeden in het Zuiden

Ruim 2 jaar geleden streek Arend van Essen als trotse Fries neer in Zuid-Nederland in de functie van regiodirecteur. Dit waren zeker niet zijn eerste stappen binnen Xelvin, hij is namelijk al ruim 12 jaar actief voor de club. En er zijn ambities genoeg voor de toekomst. Hoog tijd om hem eens te vragen naar zijn beeld hierop. En dat is al een uitdaging opzich, voor iemand die niet graag op de voorgrond treedt.

Na lang nadenken, zit je dan toch aan tafel?!

“Ha, dat klopt. Ik ben iemand die graag het podium geeft aan anderen die dagelijks het gezicht van Xelvin zijn en naar buiten treden. Ikzelf voel me prettiger bij een rol op de achtergrond.”

Je bent nu twee jaar als regiodirecteur verantwoordelijk voor de regio Zuid-Nederland. Sinds begin dit jaar ben je verantwoordelijk voor de regio Zuid en West. Hoe kijk jij tegen deze regio’s aan?

“ik denk zelf niet zo in regio’s. Bij Xelvin werken we samen met een groep collega’s die uit hetzelfde hout gesneden zijn. We hebben gemeenschappelijke normen en waarden. Natuurlijk zijn er regionale verschillen, maar iedereen ademt dezelfde cultuur. Dat verbindt. Ik geloof zelf dan ook meer in het team dan in het individu. Ik kan er enorm van genieten als een groep prestaties neerzet die ze alleen niet voor elkaar hadden gekregen. Daar haal ik mijn energie uit.”

In hoeverre helpt dit ook in het contact naar jullie opdrachtgevers?

“Er is nog steeds een groot tekort aan geschoolde techneuten. Doordat wij als team werken, benutten wij ons gezamenlijke netwerk heel efficiënt. Je ziet bij bedrijven ook nog wel eens dat de interne concurrentie haast heviger is dan de echte concurrentie. Daar ben ik heel scherp op. Ik geloof veel meer in elkaar wat gunnen. En dat is natuurlijk ook goed voor onze opdrachtgevers en kandidaten. We gebruiken onze gezamenlijke kracht om hen verder te helpen.

Waar zetten jullie op in voor de toekomst?

De regio Eindhoven is een internationaal georiënteerde regio. Dat merk je als je bij bedrijven komt en als je in de stad loopt. Ook merk je dat dit in andere regio’s nog niet zo ver is. Deze mix zie je ook terug in onze dienstverlening. 10 jaar geleden waren we één van de pioniers op het gebied van internationaal recruitment. Wij hebben hier veel ervaring mee en het is voor ons gesneden koek. Ik geloof echter ook in diversiteit, in een brede spreiding. Wij willen dé partij zijn waar klanten en kandidaten aan denken als zij denken aan technische detachering. Of dit nu nationaal of internationaal is.

Wat zie je als je kijkt naar jouw club?

We hebben als regio hele mooie stappen gemaakt. Ik geef mensen graag de verantwoordelijkheid om hun werk vorm te geven zoals zij denken dat dit het beste is, binnen de kaders die we met elkaar afspreken. Als ik dan naar mijn teams kijk, ben ik heel trots op de prestaties die zij daarin neergezet hebben. Ik zie dat mensen voor elkaar willen vechten, met elkaar successen vieren en tegenslagen incasseren. Daar put ik veel vertrouwen en geloof uit voor de toekomst.

En, jullie hebben een groeiambitie?!

Klopt. We hebben veel geïnvesteerd in het team. Nu is het tijd om uit te breiden. Voor verschillende vestigingen zoeken wij naar Managing Consultants en Operationeel Managers. Waar anderen afschakelen, pakken wij het bij Xelvin – zoals altijd – net even anders aan. En het werkt natuurlijk fijn.