Terug
  • Blog
  • 14 september 2020

The Blue Monday Blogs #hulpgevraagd

De maandag. Voor sommigen een dag om bij te komen van het weekend. Een dag om weer in het ritme te komen van de werkweek die komen gaat. De één heeft er maar vijf minuten last van en grijpt de volle agenda direct aan om het vertier, de alcohol of de rust van het weekend weer achter zich te laten. Ook heb je de mensen die zich voelen alsof ze zich tijdens een militaire oefening naar het einde van de dag moeten tijgeren, op de buik door de modder terwijl er met scherp geschoten wordt en de kogels om de oren vliegen.

Persoonlijk heb ik er niet lang last van en staat deze maandag weer in het teken van een Blue Monday Blog! In deze wekelijkse bijdrage geef ik je een persoonlijk inkijkje in mijn leven en krijg je een beter beeld van het werk als Managing Consultant bij Xelvin.

Zit maandag niet bij de pakken neer. Hoofd omhoog en start met lezen!

Elektro- en werktuigbouwman komt niet aan een baan?!

Wat een geweldig gesprek was dat zeg. Deze man heb ik zo aan een baan geholpen dacht ik, de juiste kennis en de gunfactor. Niets bleek minder waar. Helaas hebben wij in onze gezamenlijke zoektocht naar een werkgever nog geen succes gehad. Ik heb het gevoel dat ik beter mijn best moet doen. Daarom wil ik ook dit medium gebruiken om hem bij jullie onder de aandacht te brengen.

Het is nu een aantal weken geleden dat ik met Pieter aan tafel zat voor een intakegesprek. Ik had hem uitgenodigd, omdat hij over geweldige papieren beschikt en nu al twee jaar op zoek is naar een baan. Op voorhand bevreemde mij dit nogal, hij heeft namelijk een diploma MBO4 Automatiseringstechniek op zak en heeft alles behaald aan het hoog aangeschreven Maritiem Instituut Willem Barentsz. Op zijn diploma na.

Tijdens het gesprek was ik onder de indruk en werd direct duidelijk dat Pieter technisch zeer goed onderlegd is. Bovendien is er binnen de industrie een grote vraag naar elektronisch goed onderlegd personeel. Dan blijft natuurlijk de vraag waarom hij maar niet aan een baan komt nadat zijn vorige werkgever failliet was gegaan? Hij kwam met een heel duidelijk antwoord wat zijn karakter ook typeert, eerlijk en open. “Ik heb het idee dat ik de kans niet krijg, omdat ik direct aangeef dat ik een lichte vorm van autisme heb. Hierdoor ligt er op sociaal gebied bij mij soms een uitdaging.”

“Als ik operationeel iets één keer zie, dan kan ik het!”

Dat Pieter de opleiding aan het Maritiem Instituut na 8 jaar niet heeft behaald, heeft ook te maken met de sociale uitdagingen die hij had tijdens de studie. Hij besloot dat het tijd was om op een andere manier te investeren in zichzelf en besloot te stoppen met de opleiding. Hij nam de tijd om intensief samen te werken met een expert en inmiddels heeft Pieter de tools en skills eigen gemaakt, zodat hij beter om kan gaan met zijn persoonlijke uitdaging. Ik spreek niet van een beperking, want dat is het zeker niet. Sterker nog, dankzij zijn autisme is hij een expert op technisch gebied. Zoals hij zelf zegt: “Als ik operationeel iets één keer zie, dan kan ik het!”

Nog een bijzondere eigenschap van deze gemotiveerde man is dat hij veel games speelt op het moment. Tja dat kan is de gedachte, beetje FIFA en World of Warcraft spelen als je toch geen baan hebt. Van die aanname is dus ook niets waar! Pieter speelt games van onder andere Zachtronics. Deze game ontwikkelaar focust zich op games waarbij je het spel kan uitspelen door te programmeren en op hoog niveau te puzzelen. Hij moet zijn brein blijven prikkelen en lost graag complexe problemen op.

Het raakt en frustreert mij dat iemand op basis van vooroordelen en aannames geen kans krijgt bij een bedrijf om zich te kunnen bewijzen. Ook na mijn inspanningen en die van mijn collega’s bij verschillende klanten van ons, hebben we nog geen passende baan voor hem gevonden.

Hoe nu verder?

Ik wil iedereen oproepen om met mij mee te kijken naar een mooie baan voor Pieter. Misschien commercieel niet direct heel handig om er zoveel aandacht aan te besteden, maar ik wil ervoor zorgen dat deze man na twee jaar weer de kans krijgt om zijn kennis en kunde in te zetten binnen de technische branche. Dit moet toch mogelijk zijn? Wil je zijn CV inzien of heb je mogelijkheden? Bel mij dan op 06-83891605 of stuur een mailtje naar m.sikkema@xelvin.nl!

Tot volgende week!

Dit stuk is geschreven in overleg met de kandidaat, Pieter is een fictieve naam om zijn anonimiteit te garanderen.