Techniek voor thuis. LEGO als technische hobby

Wat hebben de Aston Martin van James Bond, de NASA Apollo 11 Maanlander en de Taj Mahal met elkaar gemeen? Het zijn uiteraard interessante en indrukwekkende objecten, maar ze worden daarnaast door mensen over de hele wereld nagebouwd. Van LEGO steentjes. En dat is waar ons gesprek met Xavier Bacas over gaat, want net als vele anderen is hij gefascineerd door de wereld van LEGO.

  • Naam: Xavier Bacas
  • Functie: Technisch Tekenaar bij KOVO installatie adviesbureau via Xelvin Installatietechniek
  • Technische hobby: LEGO

Lego is overal

De oorsprong van LEGO ligt al in 1932. De Deen Ole Kirk Christiansen begint met het produceren van (dan nog houten) speelblokjes. Vanaf 1970 groeit LEGO enorm en inmiddels wordt er wereldwijd met het ‘speelgoed van de eeuw’ gebouwd. LEGO films, bordspellen, computerspellen en LEGOLAND: LEGO is overal en iedereen kent het. Xavier: “Al sinds mijn jeugd heb ik interesse in LEGO. Het heeft een tijd stil gelegen, maar zo’n 15 jaar geleden ben ik er weer mee begonnen. Het is fascinerend hoe je met die kleine steentjes zoveel kunt bouwen. Toen ik mijn eerste pakket aanschafte was ik weer verkocht.”

Van het Witte Huis tot Old Trafford

Er zijn talloze LEGO series waarvan een deel specifiek gecreëerd is voor volwassenen. Architecture (bouw het Witte Huis, de Eiffeltoren of de London Bridge), maar ook StarWars, Marvel en allerlei technische LEGO, er is keuze genoeg. Daarbij gaat het niet om pakketten van een paar tientjes. Voor de Star Wars Millenium Falcon moet je bijvoorbeeld 850 euro neerleggen en voor het Manchester United stadion Old Trafford 279 euro. Technische snufjes als motoren, kleur-, tast- en zoeksensoren maken prachtige creaties mogelijk.

De Creator Expert serie is bij Xavier favoriet. “Het bouwen is erg leuk om te doen en ik geniet van hoe mooi de ontwerpen zijn en hoe alles in elkaar zit. Een ander zet beeldjes of andere snuisterijen in zijn woonkamer, ik mijn LEGO bouwwerken. De ene week ben ik er veel mee bezig, de andere helemaal niet. Dat hangt ook af van hoe gevuld mijn agenda is met werk, mijn motor, sporten, en sociale activiteiten. De modular buildings vind ik het leukst om te verzamelen. Dit zijn heel gedetailleerde gebouwen waarbij de binnenkant ook is aangekleed. Een groot warenhuis, dierenwinkel, oude brandweerkazerne of een boekwinkel. Elk jaar komt er een nieuw ontwerp uit en meestal voeg ik die toe aan mijn collectie. Op een gegeven moment verzamel je dan een hele straat.”

Het mooiste item

Ook voertuigen hebben Xavier’s interesse, zo bouwde hij de ‘Emerald Night Train’, een gedetailleerde stoomtrein. “Mijn mooiste item vind ik die trein. De ontwerpers gebruiken daarin bepaalde aandrijvingstechnieken zodat, als je er een motortje inzet, de trein ook kan rijden. Maar ik vind het vooral een prachtig ding.

“Ik heb een aantal mensen in mijn directe omgeving die ook bouwen en waarmee ik af en toe ideeën kan uitwisselen. Online is er ook een hele community, maar daar ben ik niet zo bij betrokken.” Naast het bouwen van pakketten maken digitale designtools het mogelijk om je eigen LEGO ontwerp te maken en te bestellen. Dat kan er zelfs toe leiden dat LEGO jouw ontwerp in productie neemt.

Voor het bouwen heb je een flinke portie geduld nodig en moet je gestructureerd kunnen werken. Eén blokje verkeerd plaatsen, betekent alles wat daarna komt afbreken en opnieuw beginnen. Gelukkig beschikt technisch tekenaar Xavier over beide eigenschappen: “Voor het bouwen moet je echt even de tijd nemen. Met de London Bridge (4000 stukjes) ben ik in totaal een uurtje of 15 bezig geweest. In mijn werk is het ook belangrijk om structuur aan te brengen en vaste processen te volgen, dat past goed bij mij”

Techniek en gedetailleerde onderwerpen

De bouwtechniek die LEGO gebruikt en de details van de ontwerpen maken dit een leuke hobby vertelt Xavier. “Het is interessant hoe ze de creaties opgebouwd hebben en hoe de verschillende typen bouwstenen gebruikt worden. LEGO mixt bijvoorbeeld technisch en regulier LEGO in de ontwerpen. Maar ook de gedetailleerdheid van de ontwerpen vind ik mooi. Het meubilair in de gebouwen wordt bijvoorbeeld elke keer op een andere manier gemaakt.”

Zijn verzameling breidt zich nog steeds uit vertelt Xavier: “Ik heb nog een raket in de doos zitten en onlangs zag ik dat je een wanddecoratie kunt samenstellen. Je eigen foto of schilderij, maar dan gemaakt van hele kleine LEGO steentjes. Dat lijkt me een mooi project om in de toekomst te gaan maken. Ik blijf voorlopig nog wel even doorgaan met verzamelen en bouwen!”

Deel dit artikel