Terug
  • Blog
  • 28 september 2020

The Blue Monday Blogs #techniekworkshop2

De maandag. Voor sommigen een dag om bij te komen van het weekend. Een dag om weer in het ritme te komen van de werkweek die komen gaat. De één heeft er maar vijf minuten last van en grijpt de volle agenda direct aan om het vertier, de alcohol of de rust van het weekend weer achter zich te laten. Ook heb je de mensen die zich voelen alsof ze zich tijdens een militaire oefening naar het einde van de dag moeten tijgeren, op de buik door de modder terwijl er met scherp geschoten wordt en de kogels om de oren vliegen.

Persoonlijk heb ik er niet lang last van en staat deze maandag weer in het teken van een Blue Monday Blog! In deze wekelijkse bijdrage geef ik je een persoonlijk inkijkje in mijn leven en krijg je een beter beeld van het werk als Managing Consultant bij Xelvin.

Zit maandag niet bij de pakken neer. Hoofd omhoog en start met lezen!

Vorige week donderdag was dan het moment dat ik terug op school was. Het ROC Friese Poort in Sneek had voor ons een mooie dag voorbereid en ontving ons uiteraard conform de RIVM richtlijnen. We zouden de theorie van een week eerder in de praktijk gaan brengen.

Eigenlijk kwam het mij helemaal niet goed uit om een hele dag in een cursus te zitten. De week zat vol met commerciële kansen waar ik het erg druk mee had en liever mee aan de slag ging. Ook op de dag van de cursus wachtte ik nog op een belletje van de klant over de kansen van een Spaanse sollicitant die wellicht kan starten. Volgende week meer over deze internationale procedure waar ik mee bezig ben.

Wel kwam ik op de dag van de cursus vol energie en net op tijd binnen lopen om gefocust deel te nemen. Aangezien ik nogal onzeker ben over mijn technische vaardigheden kon ik niet vertrouwen op mijn basiskennis en nam ik mij voor om de drukke week even achter mij te laten en mij te concentreren op de instructies van de docent. Het duurde niet lang en we konden snel aan het werk! We kregen de opdracht om aan de hand van een tekening verschillende hydraulische installaties in te richten. Tijdens de verschillende opdrachten maakten we kennis met ventielen, kranen, terugslagkleppen en meetinstrumentatie. Gaaf om te ervaren dat zelfs ik de opdrachten tot een goed einde kon brengen. Vervolgens hebben we kort met een Programmable Logic Controller (PLC) gewerkt, een soort computer die op basis van inkomende signalen de uitgaande poorten opdrachten geeft. Vrijwel alle fabrieken zijn met deze systemen ingericht op het moment van automatisering. Dankzij deze PLC’s zijn er steeds minder (zware) handmatige handelingen nodig en is één druk op de knop voldoende om een hele productielijn in gang te zetten. Inmiddels is de technologie zo ver dat deze PLC’s ingesteld kunnen worden met een tablet!

Na het ochtendprogramma was het tijd om van de lunch te genieten in het zonnetje op het schoolplein. Naast de inhoudelijke dag is het ook een goed moment om collega’s beter te leren kennen. Iedereen was razend enthousiast en al snel kwamen de verhalen over studiekeuze in het verleden en of we niet een technische studie hadden moeten kiezen! Misschien toch nog een deeltijd opleiding in de toekomst, wie weet?!

Om 13.00 uur werden we verwacht op een andere locatie in Sneek. De school heeft een werf in haar bezit waar de scholieren Maritieme Techniek schepen bouwen. Hier werden we door drie andere docenten onderwezen in andere praktische vaardigheden en oefenden we met lassen en elektrische schema’s. De passie van de docenten, maar ook aanwezige studenten straalde ervan af en werkte zeer aanstekelijk. Ik raakte kort in gesprek met een student die met een team druk was om een houten roeiboot waterdicht te maken. Vol enthousiasme vertelde hij hoe deze boten in het verleden gemaakt werden en hoe dat er tegenwoordig aan toe gaat. 

Aan het einde van de dag was ik helemaal uitgeblust van alle indrukken die ik heb opgedaan. In de auto luister ik naar muziek en kijk terug op een zeer succesvolle dag. Veel geleerd, nieuwe mensen ontmoet, collega’s beter leren kennen en succes behaald! Tijdens deze cursus ben ik namelijk stiekem toch nog wat aan het bellen geweest voor het werk en is een kandidaat uitgenodigd voor een gesprek bij een klant van mij!

Tot volgende week!