Terug
  • Nieuws
  • 05 oktober 2020

The Blue Monday Blogs #internationalrecruitment

De maandag. Voor sommigen een dag om bij te komen van het weekend. Een dag om weer in het ritme te komen van de werkweek die komen gaat. De één heeft er maar vijf minuten last van en grijpt de volle agenda direct aan om het vertier, de alcohol of de rust van het weekend weer achter zich te laten. Ook heb je de mensen die zich voelen alsof ze zich tijdens een militaire oefening naar het einde van de dag moeten tijgeren, op de buik door de modder terwijl er met scherp geschoten wordt en de kogels om de oren vliegen.

Persoonlijk heb ik er niet lang last van en staat deze maandag weer in het teken van een Blue Monday Blog! In deze wekelijkse bijdrage geef ik je een persoonlijk inkijkje in mijn leven en krijg je een beter beeld van het werk als Managing Consultant bij Xelvin.

Zit maandag niet bij de pakken neer. Hoofd omhoog en start met lezen!

Afgelopen week ging de kogel dan eindelijk door de kerk! Na een mooi internationaal traject start op 26 oktober een Spaanse sollicitant bij een opdrachtgever van Xelvin Groningen.

We kregen een sollicitatie binnen vanuit Gijón, een havenstad in het noorden van Spanje ongeveer 250 kilometer ten westen van het meer bekende Bilbao. Gezien zijn goede papieren is hij na een telefonische intake voorgesteld aan onze klant. Tijdens het telefoongesprek werd duidelijk dat hij perfect Engels spreekt en graag in Nederland komt werken. Hij heeft een master behaald in Delft en is dus al bekend met ons land en voelt zich er ook thuis. Wat mij betreft een extra reden om ervoor te zorgen dat de opdrachtgever ook enthousiast van hem wordt!

“Mooi hoe gemakkelijk een aanname weg te nemen is door simpelweg de vraag te stellen aan iemand!”

Snel ontvingen we het bericht dat de procedure niet in gang zou worden gezet, omdat de opdrachtgever veel haken en ogen zag bij het binnenhalen van een internationale medewerker. Deze bezwaren hadden vooral te maken met zorgen over eventuele reis- en huisvestingskosten en inschrijving van de medewerker in Nederland. Ook was de verwachting dat iemand niet naar Nederland zou komen als er sprake is van een proeftijd waarin de kans bestaat dat hij na een maand weer terug zou moeten naar Spanje. Deze zorg heb ik gelukkig weg kunnen nemen door hierover vooraf in gesprek te gaan met de kandidaat. Hij gaf aan bekend te zijn met het Nederlandse arbeidsrecht en dat hij graag het risico aangaat. Mooi hoe gemakkelijk een aanname weg te nemen is door simpelweg de vraag te stellen aan iemand! De opdrachtgever was overtuigd en na een week hebben we toch een gesprek met de opdrachtgever kunnen inplannen. Het gesprek heb ik gefaciliteerd bij op ons kantoor waar we via zoom (en anderhalve meter afstand tussen de opdrachtgever en mij) een uitstekend gesprek hebben gevoerd met de kandidaat. Het was direct duidelijk dat dit de juiste man is voor de juiste functie!

Na een kort onderhandel traject werd vorige week duidelijk dat de beste man mag beginnen via Xelvin en kijk ik uit naar een mooie langdurige samenwerking met de opdrachtgever.

De kandidaat is uiteraard zeer blij en vliegt over een week naar Nederland! Dat betekent voor mij natuurlijk wel werk aan de winkel. Zorgverzekering, bankrekening, huisvesting etc. In samenwerking met de kandidaat moet het allemaal geregeld worden zodat hij maandag de 26e kan beginnen!

Tot volgende week!