Je plek vinden na een carrière bij Defensie

De techniek in ‘de burgermaatschappij’ is hetzelfde, maar toch is het anders

In 1997 start Dennis als soldaat bij Defensie. Na een periode in ‘de burgermaatschappij’ gewerkt te hebben keert hij terug als onderofficier. Maar, uiteindelijk blijkt zijn baan niet te combineren met zijn thuissituatie. “Defensie heb ik achter me gelaten, zij het met pijn in mijn hart. Ik heb altijd veel op het gebied van elektrotechniek en grond-, weg- en waterbouw gedaan. Waterputten slaan in Irak bijvoorbeeld, of zonnepanelen leggen in Afghanistan. Ik werkte voornamelijk als leidinggevende en heb ook lesgegeven. Doorgaan in deze richting was dan ook een logische keuze.”

Veel dingen leuk en interessant

Maar, in het lesgeven op een ROC mist Dennis de diepgang die hij in zijn studie HBO Elektrotechniek wel vindt. Er volgt een overstap naar een ingenieursbureau, maar op zoek naar meer zekerheid wat betreft zijn arbeidscontract neemt hij in juni dit jaar contact op met Erwin van Xelvin Hoogspanningstechniek. “Dat gesprek ben ik heel open ingegaan. Ik ben iemand met een brede interesse. Ik vind veel dingen leuk en interessant. Toen Erwin met de functie Engineer bij Liander terugkwam was ik heel enthousiast en inmiddels ben ik gestart!”

Uitgebreid introductietraject

Het voortraject voor de aanleg van kabeltrajecten, dat is waar Dennis zich als Engineer A mee bezig houdt. Tekeningen, vergunningen, overleggen met aannemers, nazorg, enzovoort. “Ik zorg eigenlijk dat de aannemer aan het werk kan gaan, dat alles soepel verloopt en dat we binnen budget blijven. Liander heeft een zorgvuldig en uitgebreid introductietraject en daar zit ik nu middenin. Ik leer de organisatie, computersystemen en collega’s kennen. De basis, zodat ik straks aan de slag kan. Het is een professionele organisatie en mijn eerste indruk is heel positief. Het is jammer dat je vanwege corona weinig collega’s kunt zien en vanuit huis moet werken, maar dat is tijdelijk. Ik ben enthousiast en hoop en verwacht dat ik hier jaren kan werken!”

Kameraadschap

Het is een uitdaging om je plek in de maatschappij te vinden op het moment dat je Defensie achter je laat, vertelt Dennis. “Als reservist (specialist binnen 1 CMI CO) blijf ik wel betrokken en kan ik af en toe wat werkzaamheden oppakken. Maar wat je blijft missen is de kameraadschap. Het is een bepaald gevoel, een way of life noem ik het. Ik ben erg blij met mijn ervaring bij Defensie. Het heeft me veel technische kennis opgeleverd maar ook waardevolle praktijkervaring. Verder zijn een stukje doorzettingsvermogen en improviseren tijdens mijn uitzendingen behoorlijk getraind. Ik zal niet zo snel opgeven.”

Er moet voldoende uitdaging zijn

Die improvisatie, daar geniet Dennis nog steeds van tijdens zijn werk. “Je hebt vooraf een bepaald plan, maar op locatie blijkt dat het toch anders moet. Het is nooit hetzelfde. Ik houd van die afwisseling en het onverwachte. Ik zoek echt een bepaalde uitdaging in mijn werk.” Die uitdaging zit voor Dennis ook in de inhoud van zijn nieuwe baan. De materie is namelijk redelijk nieuw voor hem en ook het stukje planning en ontwerp ligt voor het eerst op zijn bordje. Een mooie plek om de komende jaren verder te ontwikkelen vertelt hij. “Blijven groeien in de techniek, dat trekt me. Maar het lijkt me ook leuk om mij als teammanager verder te ontplooien. Ik sta daar heel open in en ben nieuwsgierig naar wat er op mijn pad gaat komen. Liander is een groot bedrijf waar veel mogelijkheden zijn, een bedrijf waar ik me zeker thuis ga voelen!”

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel