Terug
  • Praktijkverhalen
  • 10 november 2020

Positieve teamspirit: essentieel in deze tijd

Het was een bijzonder en intensief jaar tot nu toe voor Hielke, Jeroen, Frank, Daniëlle en Kim van Xelvin Installatietechniek. Een jaar met ups en downs. Nu kwartaal vier gestart is komt het einde van 2020 in zicht. Welke doelen gaan we halen en welke niet? Voor resultaatgerichte en commerciële medewerkers (en die vind je in dit team) kan het een uitdaging zijn om positief te blijven als het even tegenzit. Hoe hebben ze 2020 ervaren tot nu toe? En hoe gaan ze eigenlijk om met de gevolgen van corona voor hun werk?

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

Kim: “Voor mij was 2020 tot nu toe echt een dynamisch jaar! Een nieuwe baan en dan al heel snel thuiswerken. Ik heb er al over verteld in dit interview vlak voor de zomervakantie. Danielle: “De eerste maanden van het jaar ging alles van een leien dakje, maar vanaf maart was het even slikken. Kandidaten worden afwachtender en je hebt regelmatig een tegenslag. Dat was ik niet zo gewend! Eigenlijk rollen we er heel goed doorheen, maar als je zo’n commerciële drive hebt als wij dan doen die tegenslagen wel wat met je.” Frank: “Het voelt voor mij alsof we in een soort bubbel leven. We zijn druk aan het werk en de resultaten zijn gelukkig goed, maar je kunt niet vooruit kijken zoals je dat normaal doet. Je voelt overal onzekerheid: wat brengt de volgende maand? En die daarop? Meestal kan ik dat vrij goed inschatten, maar de blik vooruit is nu niet scherp. Worden projecten uitgesteld of lopen ze door?” Hielke: “Na de eerste heftige maanden hebben we gelukkig een goede periode gehad waarin we toch veel voor onze klanten hebben kunnen betekenen. Ik ben heel blij met hoe we ervoor staan op dit moment, maar de hele situatie heeft zeker invloed op het resultaat van dit jaar. We hebben hard gewerkt om te zorgen dat de meeste van onze technici aan de slag konden blijven. Positief vind ik dat de relatie met onze klanten versterkt. We werken samen keihard om eruit te komen.”

Installatietechniek: hoe staat de markt ervoor?

Kim: “Ik denk dat installatietechniek minder last heeft van corona dan sommige andere branches. Er is vrij veel werk dat gewoon doorloopt. Maar, het blijven onzekere tijden.”  Hielke: “Je ziet inderdaad dat er behoefte is in de markt, maar merkt tegelijkertijd dat veel bedrijven last hebben van de onzekerheid. Ze zijn wat terughoudender.” Frank: “Je leeft meer bij de dag en bij de week. Het is voor ons heel belangrijk om supersnel te reageren en flexibel te zijn. Als een vraag binnenkomt anticiperen we daar direct op want het kan zo weer veranderen. We spreken nog steeds hele leuke bedrijven en proeven dan ook de positieve energie die daar zit. Daar haal ik vervolgens ook mijn energie uit.” Kim: “Gelukkig hebben veel klanten waar ik kom genoeg projecten in het verschiet en een positieve blik op de toekomst. Hielke: “En het positieve is dat met de focus op duurzame energie de installatietechniek de komende jaren een hele interessante branche blijft.”

Waar heb je zin in de komende tijd?

Kim: “We hebben in september een heel goede meeting gehad waarbij we op een positieve manier keken naar de afgelopen tijd en de komende maanden. Dat geeft veel nieuwe energie om er weer voor te gaan. We hebben een tof team. We kunnen alles op tafel leggen en vinden het belangrijk om ons werk met plezier te doen. Die teamspirit heb je nodig in deze tijd. Je moet elkaar kunnen motiveren, ook als het even tegenzit.” Danielle: “Zelf vind ik het best lastig dat er weinig gepland kan worden. Ik focus me op het werven van nieuwe medewerkers, maar alle evenementen daarvoor staan op losse schroeven. Toch ben ik trots op wat we gedaan hebben. Ik heb ik zin om als team dit jaar succesvol af te sluiten en zoveel mogelijk onze doelen te behalen! Frank: “De periode rond de kerst vind ik altijd heel leuk, daar heb ik zin in. Normaalgesproken organiseren we een leuke bijeenkomst voor alle medewerkers maar dat zal er dit jaar niet in zitten verwacht ik. Maar, ook het rondbrengen van kerstpakketten vind ik leuk, dat je iedereen even weer ziet.” Hielke: “We hopen nog een mooie eindsprint te maken en zijn verder bezig om nieuwe vormen van dienstverlening op te zetten. We hebben een mooie basis van vaste klanten en er zit veel potentie in de markt. Ondanks de ontwikkelingen en de tijd waarin we leven hoop ik dat we de groei die we voor ogen hebben kunnen doorzetten! In 2021 willen we ons team uitbreiden en daar heb ik veel zin in. Groeien en tegelijkertijd het fijne teamgevoel behouden, dat is mijn doel. Ik ben trots dat we zo goed samenwerken en naast goede resultaten ook plezier hebben. We spreken elkaar elke ochtend, nu weer via ons scherm. We hebben elkaar nodig en gaan er met z’n allen voor!”