Terug
  • Blog
  • 15 december 2020

Il menú Italiano per Natale – Het Italiaanse Kerstdiner

Kerst 2020 staat voor de deur. We zijn door de maatregelen voor het coronavirus beperkt in de viering van de Kerstdagen: geen trip naar het buitenland tijdens de feestdagen en geen culinair diner met een grote groep vrienden of familie. Bij Xelvin blijven we desondanks graag positief. Het glas is halfvol. Ook dit jaar. En met een halfvol glas, kun je volgens ons prima proosten! Onze collega Vincent Palmeri dook met zijn Italiaanse roots (en zijn vrouw) de keuken in. Hij deelt graag met ons een heerlijk 3-gangen diner. En dat aan de hand van onze eigen merkwaarden; eigenzinnig, doelgericht en hecht. Zo vier je Kerst 2020 toch nog een beetje met het gevoel alsof je op vakantie bent inclusief een heerlijke maaltijd. Proost en geniet ervan.

Een eigenzinnig voorgerecht – Antipasti

Ik heb gekozen voor een Antipasti als voorgerecht. Waarom? Je kunt zelf creatief zijn met de invulling van dit gerecht. Doe het gewoon op jouw manier. Bij Xelvin doen we de dingen ook op onze eigen manier. Het breekt soms wel eens met de norm, maar mensen weten altijd wat ze aan ons hebben. Dat vinden we belangrijk. Een mooie vergelijking met dit plankje: je weet dat je veel lekkers voorgeschoteld krijgt, maar wat? Dat is aan de chef.

De onderstaande hapjes zijn een aantal smakelijke mogelijkheden:
– Tomaat, mozzarella en basilicum
– Crostini met Parmaham
– Olijven
– Meloen met Serranoham
– Spianata Romana
– Paprika met roomkaas
– Stokbrood met olijfolie en Italiaanse kruiden

Een doelgericht hoofdgerecht – Varkenshaas met kruidenroomkaas vergezelt met aardappeltjes in schil en gegrilde groenten
Tijdens de Kerstdagen wil je graag samen zijn met je familie. Dat is een mooi doel en zeker voor de Italianen een must. De onderstaande gerechten kun je van te voren goed voorbereiden en de oven doet vervolgens zijn werk. Doel bereikt: meer tijd voor een gezellig samenzijn met je gezin tijdens het Kerstdiner.

– Varkenhaas met kruidenroomkaas, oregano, tijm en knoflook
– Aardappeltjes in schil met rozemarijn, tijm en knoflook
– Gegrilde Italiaanse groenteschotel met aubergine, tricolore paprika, champignons, ui, tomaat, knoflook, rozemarijn, tijm, olijfolie en Parmezaanse kaas.

Wijntip: Primitivo Puglia of Piccini Brunello di Montalcino.

Een hecht dessert – Tiramisu met Limoncello
We kennen allemaal wel de tiramisu met koffie en cacao. Het traditionele toetje met lange vingers en mascarpone. Ik koos dit keer voor een frissere variant. De Tiramisu met Limoncello. De voorbereiding voor het toetje is binnen enkele minuten klaar. Tip: maak het dessert een dag van te voren, dan kan de tiramisu een nacht hechten in de koelkast. Dat is pas ‘familie maken’. Geen inspanningen tijdens het diner en alsnog een heerlijk dessert als resultaat.

X-presso met een likeurtje
Voor onze klanten en kandidaten zetten we altijd graag een stap extra. Vandaar dat we het 3-gangen diner geheel in eigen stijl afsluiten met een toegift: een espresso, maar dan op de manier waarop we het bij Xelvin doen: met een extraatje voor jullie, een likeurtje.

Denk bijvoorbeeld aan een Amaretto Di Saronno, Limoncello, Sambuca of (voor de grote jongens en meisjes) de beruchte Grappa.

Proost!
Ik proost alvast op een smakelijk Kerstdiner. Ik wens je hele fijne feestdagen. Maak er, ondanks de omstandigheden, een onvergetelijke Kerst van.

Ciao! Vincent