Terug
  • Nieuws
  • 14 april 2021

Vestiging Rotterdam steekt energie in transitie vestiging voor intern en extern resultaat

Een Amsterdammer die kantoor Rotterdam gaat uitbouwen. Bij Xelvin kan het! Bobby Roosien is als Operationeel Manager ruim een half jaar geleden bij onze club aangesloten. Hoog tijd om hem eens te gaan bevragen over zijn ervaringen tot nu toe en zijn plannen voor de toekomst. De toekomst waar de energietransitie volgens Bobby een grote rol in gaat spelen: ‘Als we nu energie steken in onze vestiging, dan geeft dat intern en extern resultaat: voor ons eigen werkplezier en de ontwikkeling bij onze klanten en kandidaten. Daar ben ik van overtuigd!’

Je hebt besloten om een mooie klus op te gaan pakken om Xelvin verder op de kaart te zetten in de omgeving Rotterdam. Waarom heb je hiervoor gekozen?
‘Tijdens mijn eerste gesprekken met Arjan de Vries en Arend van Essen spatte het ondernemerschap van de club af. Het voelde ook totaal niet als een sollicitatiegesprek. We waren meer aan het sparren. Heel prettig en eerlijk gezegd anders dan ik gewend ben. Ik kom uit een corporate omgeving. Het verschil met een club als Xelvin ervaar je dan meteen. Een platte organisatie waar we met elkaar ons stinkende best doen om mooie resultaten neer te zetten en impact te maken.’

Je bent nu een aantal maanden actief in de regio. Wat ervaar je hierin?
‘Een havenstad als Rotterdam ademt natuurlijk maritiem en energie. Het is nog steeds de grootste havenstad van de wereld. Het is voor mij een bekende wereld. Ik heb internationaal gewerkt in de Olie/Gas en Renewable industrie. Zakelijk gezien is Rotterdam nu mijn thuishaven. Hier ben ik trots op! In deze regio zitten de hoofdkantoren van multinationals zoals Shell, maar ook ondernemerschap bij het MKB.’

Welke ontwikkelingen in de regio zijn voor jou het meest relevant?
‘Er is natuurlijk één ding waar je in deze regio niet omheen kan: de energietransitie. Je ziet dat dit speelt bij zowel de traditionele olie/gas partijen als de nieuwkomers in de duurzame energie. Allemaal begrijpen ze dat we hier een grote stap in moeten maken en passen hun strategieën hierop aan. Ik ben zelf ook opgegroeid in de traditionele olie & gas sector. Ik vind het gaaf om nu vanuit Xelvin de transitie verder vorm te geven. Ik geloof in de kracht van slimme mensen en technologie. Hoe beter we hen weten te positioneren hoe sneller de transitie gaat.’

Waar richten jullie je dan op?
‘Grofweg kan je dit indelen in 4 onderdelen: Olie/Gas, Renewables, Decommisioning en Power. Dit is een grote markt waar complete industrieën omheen gebouwd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maritieme bedrijven die windmolenparken op zee aanleggen en service bedrijven die deze onderhouden. Hierbij richten wij ons op functies vanaf MBO niveau 4 tot academisch niveau. Ik geloof erin dat je samen met klanten de grote tekorten kunt oplossen. Traditioneel is onze markt meer kandidaat gericht. We zoeken allemaal de techneuten die er beperkt zijn. Samen met een klant kijken naar wat wél mogelijk is, in plaats van reactief naar hetzelfde probleem kijken. Het model van Xelvin is om te investeren in mensen, ze helpen om door te groeien naar hetgeen ze willen bereiken. Dit is zowel technisch inhoudelijk als persoonlijk. Op die manier zijn we met elkaar problemen aan het oplossen. Daar krijg ik energie van.’

Je zit nu in de opstart fase. Als we over 3 jaar weer terug komen, wat zien we dan?
‘Over 3 jaar hoop ik met trots te kunnen kijken naar een kantoor dat leeft. Waar mensen met plezier werken. Waar techneuten graag bij willen horen en werken aan aansprekende projecten bij onze klanten. Recent hebben we voor kantoor Rotterdam 2 ervaren consultants aangenomen, Mariette van Rijn – Herrebout en Anna-Linde Drost. Het is fijn om een goed team te hebben waarmee we collega’s en klanten aan ons kunnen binden. Met wie we een soort tweede thuis kunnen creëren vanwaar we een wezenlijke bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Het klinkt wat poëtisch, maar daar word ik echt blij van. Dus laten we over 3 jaar weer gaan zitten, ik kijk ernaar uit!’