Terug
  • Nieuws
  • 21 april 2021

Je werk als tweede thuis?

Interview met Hans van Groesen en Harm Hemmen.

Halverwege de jaren negentig switcht Harm van Installatietechniek naar ICT. In zijn nieuwe baan als beveiligingsmonteur bij Voskamp komt al die ervaring goed van pas. Maar, alsnog moet hij flink aan de studie. Want er hangt een behoorlijk eisenlijstje aan deze functie. Het vertrouwen dat hij krijgt doet Harm goed, wordt Voskamp de plek waar hij kan settelen? Een werkplek als tweede thuis?

Schaap met vijf poten?
Als monteur in de beveiliging moet je veel kunnen en veel weten. Technische kennis van de apparaten waar je mee werkt is belangrijk. Je moet op de hoogte zijn van regelgeving en kunnen inschatten wat er speelt bij klanten. Maar ook ICT skills zijn essentieel. En als kers op de taart moet je communicatief vaardig zijn en kunnen adviseren.

Een hele waslijst! Dat bevestigt Hans van Groesen, vestigingsmanager van Voskamp Beveiligingstechniek in Zwolle: ‘Het is een behoorlijk eisenpakket, maar het gaat dan ook om een heel veelzijdige functie. Je kunt je niet beperken tot een deel ervan want alles hangt met elkaar samen.’ Het vinden van de juiste nieuwe collega is een behoorlijke uitdaging voor Hans: ‘Het aantal techneuten is al niet groot, maar vooral dit complete plaatje maakt het lastig. Die alleskunner mét ervaring vinden we zelden. Meestal kiezen we voor een collega  die wel de capaciteiten heeft en bereid is te leren.’

Harm Hemmen

Een werkplek die als tweede thuis voelt
Gelukkig vond Kim van Xelvin Installatietechniek een duizendpoot voor Voskamp en wel in de persoon van Harm Hemmen. Harm start zijn carrière als loodgieter/elektricien maar switcht naar ICT. Jarenlang is hij in datacenters met programmeren bezig. Ook de beveiligingsbranche kent hij. Harm heeft niet exact de juiste papieren maar is wel bereid aan de studie te gaan. Harm: ‘Het is tof dat Voskamp mij het vertrouwen geeft. In februari ben ik gestart en het bevalt me erg goed! Ik heb in mijn carrière hele leuke dingen kunnen doen en ook het nodige gereisd. Als ICT troubleshooter loste ik problemen op bij klanten in Polen, Spanje en Brussel. Maar op een gegeven moment hoeft het niet meer, die drukte. Het liefst heb ik een werkplek die als tweede thuis voelt. De afgelopen jaren heb ik dat gemist. Ik was meer te gast bij mijn werkgevers. Bij Voskamp voel ik me welkom. Soms heb je dat, die klik en dat het bij je past. Ik hoop hier mijn wortels weer te laten groeien.’

Wie niet wil blijven leren moet dit vak niet in gaan
Voskamp groeit gestaag door de jaren heen, in aantal vestigingen en qua personeelsbestand. Bijblijven is in deze branche essentieel vertelt Hans. En dat kost energie. ‘Opleidingen voor vakbekwaamheid, product trainingen, ICT-ontwikkelingen. Harm kan de komende jaren zijn borst wel nat maken! Dit is geen beroep dat je ‘voor even’ doet, het is investeren. En als je er eenmaal in zit stap je er niet gauw meer uit. Mensen waarderen de afwisseling en diversiteit van het werk. Dat maakt het boeiend. Als je daarvan houdt wil je nooit meer weg.’

‘Als je houdt van die diversiteit wil je nooit meer een ander vak.

Hans van Groesen

Harm: ‘Voor mij was het niet zo van, ‘daar stap ik wel even in!’ Ik heb echt wel getwijfeld vooraf. Bij deze keuze bouw ik op het vertrouwen dat ik krijg, van Hans bijvoorbeeld. Hij kan goed inschatten wat er nodig is voor mij om in deze functie te groeien.” Harm is net gestart met de opleiding Installatiedeskundige en daarna volgen cursussen brandmeld- en inbraakinstallaties. Uitdaging in zijn werk vindt hij belangrijk, maar er moet wel balans zijn. “Niet dat je elke dag op je tenen moet lopen, dan levert het stress op. Een fijn team en een organisatie waar je gewaardeerd wordt, dat doet mij goed. Het is tof dat ik bij Voskamp vanaf het begin ingepland wordt voor de dingen die ik al wel zelfstandig kan. De maandelijkse brandmeldcheck bijvoorbeeld, die papieren had ik al in de pocket.’

Hans van Groesen

Junior & senior: balans in het team
Hans: ‘Voskamp is een platte en informele organisatie waar mensen veel voor elkaar over hebben. Als je hulp nodig hebt staat er altijd iemand voor je klaar. Collega’s van de  storingsdienst kunnen elkaar midden in de nacht bellen als ze er niet uitkomen. Best bijzonder is dat. Het zijn onze mensen die het verschil maken en daar ben ik heel trots op.  Zij maken het mogelijk dat Voskamp groeit en succesvol is.’ Harm past goed in het team, verwacht Hans. Hij heeft zijn sporen verdiend in de techniek en dat stukje senioriteit is welkom binnen een vrij jong team. ‘Harm is iemand die zich niet snel van de wijs laat brengen en dat brengt balans. Hij is serieus met zijn vak bezig, nieuwsgierig en heeft overtuigingskracht.’

En gelukkig is Harm net zo positief. ‘Voskamp is echt een leuk bedrijf! Met de sneeuwstorm in februari werd ik op zondagavond gebeld door iemand van de planning. Hoe denk je erover? Zie je het zitten om de weg op te gaan morgen? Doe je voorzichtig? Dat vond ik zo leuk! Een stukje betrokkenheid is het. Je voelt de cultuur van het familiebedrijf. Ik heb bij best wat organisaties gewerkt en deze fijne sfeer was er lang niet overal. We doen het samen, zo voelt het.

Over Voskamp
Een familiebedrijf met vierhonderdvijftig medewerkers en een omzet van honderd miljoen euro. Hans: “Voskamp is een heel divers bedrijf. We leveren gereedschappen en hulpmaterialen voor de bouw maar bijvoorbeeld ook aluminium profielen voor serres en kozijnen. We hebben een afdeling duurzaam (zonnepanelen, laadstations, ledverlichting) en een team deurtechniek. En dan natuurlijk beveiligingstechniek, de afdeling waar Harm en ik werken. Vanuit vijf locaties in Nederland verzorgen wij inbraak- en brandbeveiliging, toegangscontrole, cameraobservatie en elektronische sluitsystemen.’

‘We beveiligen zakelijke panden door techniek in te zetten. We brengen de risico’s in kaart, analyseren en maken een plan. Het gaat om integrale beveiligingsoplossingen, het complete plaatje voor het hele pand. Daaraan koppelen we een dienstverlening die klanten ontzorgt. Beheer en onderhoud, we zorgen dat alles up to date blijft. Voskamp is dé beveiligingspartner in NL. De beste vinden we zelf!’