Een baan binnen Groen&Milieu. “Dat heb je vast niet, dit is zo specifiek”

Sportaccommodaties. Daar waar (de meesten van ons) plezier beleven en echt onmisbaar voor de gezondheid van ons allemaal. Lilian Hoogendoorn is binnen de gemeente Oldenzaal als beheerder verantwoordelijk voor de aanleg en onderhoud hiervan. Een taak die ze met veel bevlogenheid oppakt. We bezochten haar op een van de accommodaties waar zij bij betrokken is.

Op deze zonnige dag ontmoeten we Lilian bij de voetbalclub Zvv De Esch in Oldenzaal. Waarom deze plek?

“Afgelopen jaar hebben we hier een mooi project uitgevoerd. Op de plek waar we nu staan lag eerder een natuurgrasveld. In het verleden met beperkte middelen aangelegd op een stuk landbouwgrond. De afwatering van het veld was niet op orde, waardoor het vaak onbespeelbaar was. Op initiatief van het G-elftal van Zvv De Esch hebben we dit kunstgrasveld weten te realiseren, zij kunnen hier nu veilig en comfortabel voetballen.

En wat is jouw rol in dit project?

Ik word in een vroeg stadium bij een project betrokken. In dit geval betekent dat het inventariseren van de wensen van de club, begeleiding met het opstellen van het programma van eisen, initiëren van de aanbesteding, tot aan coördinatie bij de uitvoering. Hierin ben ik de schakel tussen de vereniging, de gemeente en de uitvoerende partijen. Dan heb je dus te maken met aannemers, ambtenaren, vrijwilligers en omwonenden. Een leuke en uitdagende taak. Je ziet een mooie groene mat, dit heeft echter veel meer voeten in de aarde dan het blote oog doet vermoeden. Een goede fundering en afwatering zijn onmisbaar, anders ontstaan er problemen bij een stevige regenbui. Zaken waar we allemaal rekening mee moeten houden.

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Ik heb een opleiding gespecialiseerd in tuin- en landschapsinrichting gedaan aan Hogeschool Larenstein. Dit is behoorlijk breed. Van het maken van een ontwerp, de technische uitwerking hiervan en het beheer. Ik heb altijd al meer interesse gehad in de technische, pragmatische kant. Je hebt ook meer de creatieve, visionaire kant, dat spreekt mij minder aan. Mijn eerste baan was in de begeleiding van de aanleg van sportvelden, toen ben ik er eigenlijk in gerold. Dit is dan ook de rode draad in mijn carrière.

Vanuit onze ervaring weten we dat vrouwen in de techniek zeker niet tot de meerderheid behoren, hoe is dat binnen jouw vakgebied ?

Haha, hetzelfde! Ik ervaar dat in mijn dagelijks werk eigenlijk helemaal niet als anders hoor. Maar ik kan het elk jong meisje dat voor een studierichting moet kiezen alleen maar aanraden.” Frank Kuipers, regiodirecteur bij Xelvin beaamt dit. “Je ziet dit echt wel veranderen, iets wat wij alleen maar toejuichen. De branche kan wel wat extra vrouwelijke invloed gebruiken.”

Frank en Lilian kennen elkaar al langer, in het verleden heeft Frank haar al eerder begeleid naar een project. Hoe is dit zo tot stand gekomen?

“Ik was op bezoek bij de gemeente Oldenzaal”, vertelt Frank. “Mijn contactpersoon daar legde uit welke capaciteit hij kon gebruiken en voegde daar meteen aan toe: ‘maar die zal je vast niet hebben, dit is zo specifiek’. Soms is dat inderdaad het geval, maar niet in dit geval. Ik belde Lilian, zij was enthousiast. We hebben met elkaar de opdracht doorgesproken, en toen was het snel geregeld.”

Lilian, behalve dit specifieke kunstgrasveld, waar hou je je nog meer mee bezig?

Ik hou me ook bezig met het onderhoud en aanleg van alle sportaccommodaties van de gemeente Oldenzaal. Vorig jaar hebben we het kunstgras G-veld aangelegd en zeven gravel tennisbanen omgevormd naar rood zand ingestrooid kunstgras. Recent hebben we nog een tennis accommodatie geprivatiseerd. En de dag erna sta ik weer op een hockeyveld om daar het onderhoud van af te stemmen, mooi vak hoor!

En dat vak, van Groen en Milieu, is precies waar Frank vanuit Xelvin focus op heeft.

Frank en Lilian drinken een bekertje koffie in de kantine van Zvv de Esch op een succesvolle samenwerking, met de intentie die voor de komende jaren door te blijven zetten.

Deel dit artikel