Hij is ‘pas’ 26 jaar oud! Later in dit verhaal snap je waarom we er ‘pas’ aan hebben toegevoegd. Rio is opgegroeid in Pontianak, Indonesië, waar hij een bachelor in food science, meerdere stages en een uitwisselingsstudie in Thailand deed. In de tussentijd heeft hij als chemiedocent gewerkt op een middelbare school. “Ik hou van interactie met mensen, om ze te inspireren, maar ook om inspiratie terug te krijgen.” In augustus 2018 kreeg hij een beurs om een master in food science te doen, gespecialiseerd in food innovation & management aan de universiteit Wageningen. Dat was het moment dat zijn leven in Nederland van start ging.
Rio is een liefhebber van eten. We vroegen hem wat zijn beste vrienden ons over hem zouden vertellen. “Ze zouden zeggen dat ik volhardend, meelevend en vriendelijk ben. Bovendien kennen ze me als een goede kok. Ik heb geleerd te koken, omdat ik vind dat je als voedingswetenschapper ook een goede culinaire expertise moet hebben.” Hij heeft veel favoriete gerechten. Een top 3? “Quiche, ramen en pasta! Maar ik maak ook graag Indonesische gerechten zoals nasi goreng met rendangpasta en beef, soto en ajam bakar bumbu bali. “Eten is simpelweg wat mij op alle mogelijke manieren gelukkig maakt”, glimlacht Rio.
“Het is onmisbaar in het leven. Ik hou van scheikunde en voedingswetenschap is een van de multidisciplinaire gebieden waar scheikunde onderdeel van is. Mensen zullen altijd voedsel nodig hebben en deze kleine planeet moet daarin voorzien. Eigenlijk bestaat mijn passie voor dit werk uit twee dingen: mensen en duurzaamheid. Ik wil dus graag mensen helpen aan een beter leven met goede voeding én bijdragen aan duurzaamheid op deze planeet. Voor nu vind ik het belangrijk om te leren, ervaringen op te doen en hier een netwerk op te bouwen.”
Rio’s hele leven is gebaseerd op zijn carrière. “Eigenlijk was ik op mijn 8e al geïnteresseerd in wetenschap. Zeker in verband met eten. Mijn grootmoeder en tante lieten me zien hoe je gefermenteerde cassave maakt in bananenbladeren. In Indonesië noemen we het ‘tape’. Als kind herinner ik me hoe verbaasd ik was door de chemische reactie (fermentatie) van de bacteriën. We kunnen Cassave op een goede manier ‘bederven’ en tegelijkertijd de houdbaarheid verlengen, de voedingswaarde verhogen én het nog lekkerder maken ook. Is dat niet geweldig? Dat was het moment waarop ik besefte wat ik later wilde worden.”
“Ik werk als Quality Control Operator op de R&D afdeling van Lelypharma BV. Het is erg uitdagend en tegelijkertijd meer afgebakend als ik het vergelijk met de voedingsindustrie. We moeten veel processen en analyses doorlopen voordat het product bij een klant terechtkomt. Voedselveiligheid is een grote uitdaging en er moeten veel analyses worden gedaan. Deze baan geeft me een beter beeld van de regelgeving in de farmaceutische industrie. Ik leer elke dag nieuwe dingen en dat is mijn doel voor alle plannen die ik heb voor de toekomst.”
“De timing was echt ongelofelijk! Op 3 december nam Nadjesda contact met me op via LinkedIn en op 9 december bespraken we de functie. Ik vertelde haar dat mijn visum op 28 december afliep, dus we hadden nog maar 3 weken de tijd. Daarnaast had ik al besloten om naar huis te gaan en een carrière in Indonesië te beginnen. Ik had zelfs mijn vliegticket al geboekt. Nadjesda was duidelijk in haar communicatie en behulpzaam. Ze vertelde me over de baan bij Lelypharma BV en hoe ze me kon helpen met het visum. Ze nam direct contact op met haar collega’s in Eindhoven (Global Recruitment Centre) en vertelde Lelypharma BV over mijn ‘visumverhaal’. Iedereen was bereid om te helpen en het proces te versnellen. De manager was geïnteresseerd in mijn profiel, dus 21 december had ik mijn eerste gesprek bij Lelypharma BV. Zelfs mijn vriendin was mee, omdat ze dacht dat ik over een paar dagen terug zou gaan naar Indonesië. Verrassend genoeg kreeg ik de volgende dag het aanbod. Uiteraard accepteerde ik het!”
“Voor het verlengen van mijn visum moest ik naar de IND in Den Haag, maar het was de periode rond Kerst dus het was erg moeilijk om een afspraak te maken. We hadden nog maar één dag. Gelukkig wist Nadjesda diezelfde dag nog een afspraak voor me te maken. Ze belde me om 13.00 uur en vertelde me dat er nu een vrouw bij de IND op me wacht en dat ze om 16.00 uur sluiten. Met het openbaar vervoer van Wageningen naar Den Haag duurt ongeveer 2 uur. Ik dacht: oké, het is nu 13:00 uur en ik moet over 5 minuten de bus nemen om er zeker van te zijn dat ik er op tijd ben. Zonder na te denken rende ik naar beneden met al mijn documenten. De bus reed bijna weg. Ik zwaaide en had geluk met een buschauffeur die stopte. Als ik die bus had gemist, was ik om 16.30 uur in Den Haag aangekomen. Te laat dus. Alles gebeurde gewoon met de perfecte timing. Ik kwam om 15.30 uur aan in Den Haag en bemachtigde vol trots mijn visum”, lacht Rio. “Kun je je voorstellen dat ik op 3 december mijn eerste gesprek had met Nadjesda en op 3 januari begon met werken? Het visum, mijn nieuwe huis. Alles ging supersnel. Ik ben heel gelukkig en ik houd van mijn baan, nieuwe collega’s en mijn nieuwe woonplaats.”
“Zonder enige twijfel: JA! In de toekomst wil ik graag zelf bedrijven in de voedingssector opstarten. Denk aan innovatieve voedingsproducten met innovatieve ingrediënten. Bijvoorbeeld een stamppot met alternatieve ingrediënten die duurzamer, gezonder en lekkerder zijn. Ik zou ook graag een ramen restaurant willen. Ramen is een Chinees noodle gerecht.” Wij weten het zeker: in de toekomst horen we meer van Rio.
Nadjesda is geweldig. Heel erg bedankt, Nadjesda! De manier waarop Xelvin talent werft is erg prettig, vriendelijk en persoonlijk. Als ik Xelvin vergelijk met andere recruitmentbureaus is Xelvin de meest attente. Ze zorgen voor snelle en soepele processen. Ik kijk terug op een bizar avontuur met een fantastisch einde.
Ben je ook op zoek naar een baan in de levensmiddelenindustrie, check onze vacatures!