Duurzaamheid en werkgelegenheid, deze 3 lessen hebben wij geleerd

Eén jaar CO2-uitstoot, van een Nederlander, staat gelijk aan 3169 uur douchen, 50 jaar Netflixen of 473 spijkerbroeken. Je zou 8777 hamburgers kunnen eten of 3,9 rondjes om de aarde kunnen vliegen.  

Iedereen is zich steeds bewuster van de impact van ons dagelijks handelen op de wereld. Dat het klimaat verandert staat vast. Er is veel discussie over oorzaken, en minstens zoveel over mogelijke oplossingen. 1 ding is zeker: het heeft invloed op de werkgelegenheid.

Onderzoek van TNO wijst uit dat er in verschillende sectoren banen gaan verdwijnen. Elektrische auto’s vergen minder onderhoud dan auto’s op fossiele brandstoffen en kolencentrales draaien (vooralsnog) op halve kracht. TNO verwacht dat er in de diverse sectoren 6000 tot 11.000 voltijdsbanen verloren gaan.

Daartegenover staat juist een banengroei in sectoren die bijdragen aan verduurzaming. Volgens TNO zullen er naar verwachting 39.000 tot 72.000 voltijdsbanen bij komen. Voornamelijk in de bouw en de installatiebranche is er sprake van een banengroei. En dat is niet voor niks. Huizen worden verduurzaamd, er komen meer windmolenparken en de zonnepanelenbranche gaat als een speer. Oftewel, door verduurzaming gaat de aarde erop vooruit en de arbeidsmarkt ook.

Hoe ga je hiermee om?

Door het verduurzamen komen er dus nieuwe banen bij. Inhoud van werk verandert en opleidingen hebben tijd nodig om zich hierop aan te passen. Waar vind je dan nieuwe collega’s voor het werk dat eraan komt? En hoe weet je wie geschikt is voor die desbetreffende baan? Vanuit diverse relaties en onze eigen ervaring hebben we het volgende geleerd:

Les 1: Selecteer op competenties i.p.v. op verleden

Voor iedereen is het nieuw; zonnepanelen, laadpalen, elektrisch rijden etc. Het is dan ook logisch dat je niet een blik met potentiële elektromonteurs open kan trekken, die hier jarenlange ervaring mee hebben. Vandaar dat wij adviseren om een werknemer te selecteren op basis van competenties en niet op verleden. Vrijwel niemand heeft al ervaring met het ontwikkelen van toepassingen van waterstof. Maar wie zou dat in de basis snel kunnen leren? Wie is het meest competent? Dat zijn vragen die je jezelf het beste kan stellen.

Les 2: Ga samenwerkingen aan

Niemand heeft een totaaloplossing. Door samen te werken wordt de kans wel aannemelijker. Samen sta je sterk. Zo werkt Xelvin samen met HanzePro. Zij bieden opleidingen aan voor nieuwe technologieën omtrent waterstof. Onze collega’s hebben hierdoor de gelegenheid om zich verder te ontwikkelingen in deze materie. Waardoor zij onze relaties verder helpen. Ook bedrijven onderling gaan allianties aan. Een experiment kan voor 1 bedrijf te kostbaar zijn, 4 kwarten maken ook 1 hele.

Les 3: Verleg je grenzen

Er zijn zoveel andere landen die al een streepje voor hebben wat betreft duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld Scandinavië. Volgens de Global 100 lijst zijn ’s werelds duurzaamste bedrijven allemaal Scandinavisch. Beperk je dus niet tot Nederland, wellicht kan je talent werven in het buitenland. International Recruitment is in sectoren als hightech goed ingeburgerd. In andere sectoren biedt dit nog volop kansen. Ga op zoek naar hotspots in de wereld en werf daar de geschikte kandidaat. Nederland heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht op engineers die hun carrière een boost willen geven.  Wie weet vind je een geschikte Zuid-Afrikaanse electrical engineer.

Mocht je er niet uitkomen, dan brengen wij je graag in contact met één van onze collega’s. Zij hebben hier veel ervaring mee.

Hoe het precies gaat lopen weet niemand, maar dat er van alles gebeurt is een zekerheid. Stilzitten is geen optie. Mochten anderen suggesties hebben voor ons, wij staan ervoor open en gaan graag de samenwerking aan! 

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel