“Ik wist het gelijk: hier ben ik op mijn plek. Zij gaven mij direct het gevoel dat ik écht welkom was.”

Bij Xelvin werken wij al jaren met internationals. Dat wil zeggen: mensen die naar een ander land emigreren om te wonen en werken. Henlo Boshoff is de eerste ‘international’ die via de vestiging in Hoogeveen aan de slag ging. Ondertussen woont hij al bijna een halfjaar in Nederland. Hoog tijd om hem te vragen naar zijn verhaal!  

Met een twinkeling in zijn ogen vertelt Henlo over zijn leven in Zuid-Afrika. “Ik kom uit een klein dorp aan de Noordkaap. In mijn dorp bevindt zich een enorme mijn. Na het afronden van de Technical College begon ik hier op negentienjarige leeftijd met werken. Ik werkte als elektro- en mechanisch monteur. Zo was ik verantwoordelijk voor het hele machinepark en zorgde ik ervoor dat zowel de elektrische als de benzinemotoren zuiniger liepen. In totaal heb ik hier vijf jaar in ploegendienst gewerkt.”

Emigreren naar Nederland

Toch besloot Henlo op een gegeven moment om te emigreren. “Het bedrijf waar ik werkte kondigde aan afscheid te nemen van een groot aantal medewerkers. Dit maakte dat ik ging nadenken over mijn toekomst. Het was op dat moment erg lastig om een nieuwe baan te vinden in Zuid-Afrika wegens discriminatie.” Aangezien Henlo’s familie niet in Afrika woont, was de keuze voor hem niet moeilijk: hij wilde naar het buitenland. “Eerst dacht ik aan Australië of Canada. In deze landen is goed werk te vinden in de mijnen, waar ik veel ervaring in had. Tot ik in contact kwam met Rubin Dellink van Xelvin (Rubin Dellink – Xelvin). Hij kwam met een aanbod in Nederland, wat al een tijdje mijn aandacht had. Bovendien lijkt de Afrikaanse taal erg op de Nederlandse, wat ik een groot pluspunt vond.”

Op gesprek bij een viertal bedrijven

Henlo raakte in gesprek met Rubin en later ook met Keimpe (Keimpe Vis – Xelvin). “Keimpe had contact met verschillende bedrijven met een personeelstekort. Zodoende kon ik op gesprek komen bij vier verschillende bedrijven.” Gezien de afstand tussen Zuid-Afrika en Nederland, vonden deze gespreken allemaal online plaats. Henlo vertelt dat het voor hem op deze manier een stuk moeilijker was om een fijn en vertrouwd gevoel bij de verschillende bedrijven te krijgen. “Tot ik in contact kwam met Jarno en Fokke van MBI. Ik wist het gelijk: hier ben ik op mijn plek. Zij gaven mij direct het gevoel dat ik écht welkom was. Voor ik het doorhad kreeg ik mijn contract en kon ik aan de slag als elektro-storingsmonteur.” 

Meubels kopen bij de IKEA

Een aantal weken later zat Henlo in het vliegtuig naar Nederland. “Vanaf dat moment ging het heel snel, ondanks de hoeveelheid papierwerk”, lacht Henlo. Binnen no-time vond ik een woning en kreeg ik mijn verblijfsvergunning. Xelvin ondersteunde mij goed bij dit hele proces. Toen ik aankwam op Schiphol werd ik warm ontvangen door Keimpe. Samen kochten we meubels bij de IKEA en schreven we mij in bij de gemeente. Hij nodigde mij zelfs uit voor een barbecue bij hem thuis.” De ‘big smile’ op Henlo zijn gezicht verklapt hoe lekker het was. “De gekarameliseerde ananas met vanille-ijs en slagroom zal ik nooit vergeten. Keimpe liet mij direct thuis voelen. Hier ben ik hem tot op de dag van vandaag heel dankbaar voor.”

Leven in Nederland

“Of ik gelukkig ben in Nederland? Ja dat kan je wel stellen.Ik moet toegeven dat ik in het begin wel wat moeite had om mijn draai te vinden. Je komt ineens in een ander land met een andere cultuur. Gelukkig ben ik ondertussen helemaal gewend hier. Ik heb al veel mensen ontmoet waar ik het goed mee kan vinden. Ook zit ik sinds kort bij een rugbyclub in Zwolle, wat ik heel leuk vind. Wat betreft de Nederlandse taal, die begin ik al aardig onder de knie te krijgen door de taalcursus die ik via Xelvin volg.

Henlo geeft aan heel blij te zijn met zijn keuze om naar Nederland te emigreren. “Zonder de hulp van Xelvin had ik niet geweten waar ik zou moeten beginnen. Het proces verliep snel en was heel persoonlijk. Ik ben heel blij met het fijne contact met Keimpe. Dankjewel daarvoor!”

Deel dit artikel