De buitenwereld laat je zien wat jou uniek maakt en wat je kwaliteiten, passies en ambities zijn. Dat is personal branding. De vraag die je jezelf kan stellen is: “Hoe wil ik dat anderen mij zien?” Maak een lijstje van bovenstaande punten en straal dit uit in bijvoorbeeld je sollicitatiegesprek of op je LinkedIn profiel. Dit helpt om een band te creëren met jouw potentiële werkgever. Uit ervaring weten wij dat recruiters op details letten die benadrukken dat jij geschikt bent voor de baan/functie. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als projectleider? Dan kijken ze of je in staat bent om een team samen te stellen en aan te sturen. Probeer daarom je sterke punten en kwaliteiten eruit te laten springen om de recruiters te overtuigen. Misschien kan dat ene detail wel jouw droombaan bezorgen!
Dit klinkt heel cliché, maar toch is en blijft het essentieel om jezelf te zijn. En dus ook bij het sollicitatiegesprek. Hierdoor weten beide partijen wat ze aan elkaar hebben. Ben je nerveus voor het gesprek? Zenuwen mogen er zijn! Neem rustig de tijd voordat je een vraag beantwoordt. Dan kun je even nadenken en je antwoord formuleren. Durf je ook kwetsbaar op te stellen als je nerveus bent. Vast en zeker dat ze het begrijpen en er rekening mee houden.
Een eerste indruk wordt gevormd in niet meer dan 2 seconden. Hoe mooi is het als die indruk meteen goed is? Wat daarbij helpt is een professionele- en verzorgde uitstraling. Kijk naar wat voor kledingstijl past bij het bedrijf door hun website of social media te checken. Is er sprake van een mantelpakjescultuur of is het meer casual? Uiteraard is het hierbij belangrijk dat je je goed voelt in je kleren, dan kom je zelfverzekerder over. Ruik je goed en zit je haar ook netjes? Dan kan er bijna niks meer misgaan.
Door je alvast in te lezen in je potentiële werkgever geeft je een voordeel. Zo kan je bijvoorbeeld al kijken of er een match is op basis van hun missie, visie en kernwaarden. Is dit het geval? Dan kan je dit naar voren laten komen tijdens het sollicitatiegesprek. Hierdoor laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent. Een laatste tip is: weet je al met wie je het sollicitatiegesprek hebt? Lees je dan ook over diegene in. Misschien hebben jullie wel zaken gemeen die je terug kan laten komen in het gesprek. Zoals een hobby of woonplaats. Hierdoor kan je de connectie tussen jullie stimuleren.