Van International Business student naar varen op luxe sportjachten

De ene dag een koopcontract opstellen, de andere dag een beurs draaien in Fort Lauderdale en een week later varend op een miljoenenjacht naar de andere kant van Nederland. Een kleine greep uit de werkzaamheden van de 23-jarige Reitse Lolkema. Met behulp van Xelvin Jacht- en Scheepsbouw bevindt Reitse zich iedere dag tussen de Sportjachten, variërend in lengte van 12 – 35 meter. In april vorig jaar startte Reitse bij Vanquish Yachts als Sales Support Medewerker. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees verder!

Eerste aanraking met de luxe jachten

Nadat Reitse zijn havodiploma had behaald, wist hij nog niet wat hij ‘later wilde worden’. Wel merkte hij dat hij erg nieuwsgierig was naar verschillende culturen. Dit maakte dat hij begon aan de opleiding International Business aan de Hanzehogeschool in Groningen. Na een minor in de Engelse stad Cambridge heeft hij een halfjaar gewerkt bij een jachtenbouwer in zijn dorp. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met de luxe jachten. “Ik weet nog goed dat ik mijn ogen uitkeek, al die jachten maakten een enorme indruk op mij. Ik dacht gelijk: ja, deze producten en dit wereldje trekt mij gigantisch aan. Mijn afstudeerstage heb ik vervolgens bij de Vries Scheepsbouw in Makkum afgerond.”

Keuze is gemaakt

Na zijn studie wist Reitse één ding zeker: hij wil in de luxe jachtbouwsector blijven werken. Maar waar? “Via LinkedIn kwam ik bij Xelvin Jacht- en Scheepsbouw terecht. Mijn eerste gesprek was met Gea, die ik al kende via de middelbare school. Ze wist direct wat goed bij mij zou passen en kwam met het idee dat de afdeling Sales van Vanquish Yachts wel een ‘Reitse’ kon gebruiken. Ik werd gelijk enthousiast.” Reitse blikt met een tevreden gevoel terug op de samenwerking met Xelvin Jacht- en Scheepsbouw. “Door het grote netwerk van Xelvin is het initiële proces heel soepel en snel verlopen. Gezien het persoonlijke contact weet ik dat ik altijd een belletje of mailtje kan plegen als dat nodig is en dat vind ik erg fijn.” Reitse realiseert zich maar al te goed dat de baan bij Vanquish Yachts een unieke buitenkans is. “Veel ervaring had ik natuurlijk nog niet, daarom stelde Vanquish een inwerktraject op om mij de nodige kennis bij te brengen. Ik ben beland in een mooie sector met indrukwekkende producten en een plek waar ik enorm kan groeien. Ik mag in mijn handjes knijpen dat deze functie op mijn pad is gekomen.”

Een jacht van Vanquish Yachts

Volle vaart vooruit!

Zijn commerciële functie kreeg pas echt vorm toen Reitse mocht meedraaien met twee botenshows: ‘Cannes Yachting Festival’ in Frankrijk en ‘Fort Lauderdale International Boat Show’ in Amerika. Tijdens deze beurzen presenteert het team van Vanquish haar imposante producten aan de rijksten ter wereld. “Heel interessant, want het is eigenlijk gewoon dagenlang klantgesprekken voeren. Hier leer ik veel van en ik merk dat ik hier ook steeds beter in word.” Zo’n botenshow vergt veel voorbereiding, wat in Nederland al van start gaat. “Aan élk detail moet gedacht worden. Denk bijvoorbeeld aan stoeltjes waar de klanten op zitten voordat ze de boot betreden, schoenenmanden, parasols en nog veel meer. Al deze materialen moeten vanuit Nederland worden meegenomen naar de show. Eenmaal daar is het een kwestie van opbouwen en zorgen dat alles er tiptop uitziet.”

Naast de beurzen, het opmaken van bouwspecificaties en koopcontracten, valt ook de aflevering van de jachten binnen zijn takenpakket. “Voor zo’n aflevering ben ik soms wel drie dagen aan het varen op een spliksplinternieuw sportjacht. Bij de aflevering ben ik samen met mijn collega’s verantwoordelijk totdat het schip ingepakt en wel op de kade staat. Deze tochten zijn dus cruciaal en het is van groot belang dat dit zonder problemen verloopt.”

Reitse wist van tevoren al dat het een drukke baan ging zijn. “Na mijn sollicitatiegesprek kreeg ik een rondleiding van een collega. Die vertelde mij toen in alle eerlijkheid dat het geen 9-tot-5-baan is. Ik ga direct volle vaart vooruit!”

Durven nieuwsgierig te zijn

“Welke tips ik aan de Reitse van acht maanden terug zou geven?” Reitse glimlacht. “Ik zou mezelf wel de bevestiging willen geven dat het belangrijk is om altijd vragen te blijven stellen. Wees nieuwsgierig. Blijf doortastend. Daar bereik je uiteindelijk het allermeeste mee. Dit zijn ook zeker dingen die ik de afgelopen maanden heb geleerd.” De big smile op het gezicht van Reitse geeft aan hoe blij hij is met zijn functie bij Vanquish Yachts. “Geen enkele werkweek is hetzelfde en dat houdt het interessant. Die variatie maakt het soms heel uitdagend maar je leert er zo ontzettend veel van en dat vind ik gewoon heel tof.”

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel