Ook techniek: een zelfrijdende auto van Lego bouwen

Investeren in de techneut van de toekomst. Dat vinden we belangrijk. Misschien wel net zo belangrijk als investeren in de energietransitie. Vandaar dat wij de 16-jarige Sten Nellen hebben gesponsord in zijn nieuwe project. Benieuwd naar wat voor project? Lees dan snel verder!

Je kan er niet te vroeg mee beginnen, dat dacht Sten ook. In zijn vrije tijd bouwt hij graag robots die in eerste instantie onmogelijk lijken. Zo bouwde hij twee jaar geleden een 3D-printer van Lego. En daar stopt het niet. Recentelijk is hij erin geslaagd om een zelfrijdende auto te bouwen met behulp van Lego Mindstorms.

Van Duplo naar een 3D-printer van Lego

“Al sinds ik drie jaar ben ligt mijn interesse bij technische Lego. Op één of andere manier trok dit meteen mijn aandacht. Ik denk dat mijn vaders genen hier een belangrijke rol in hebben gespeeld. Ook heb ik met Lego Duplo gespeeld, maar dat was van korte duur”, lacht Sten. “Vanaf het moment dat ik een Lego Mindstorms set in mijn handen had, was ik verkocht. Hiermee kon ik mijn eigen robots bouwen en programmeren.”

Op 14-jarige leeftijd bouwde Sten een 3D-printer van Lego. Hij had eens goed naar een 3D-printer gekeken en dacht: “Dat zou ik zelf ook wel kunnen bouwen.” De ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan-mentaliteit’. Of hij de Lego 3D-printer uiteindelijk gebruikte? “Ik heb hem één á twee keer gebruikt en daarna ging ik verder met het volgende project. “Het gaat me eigenlijk puur om het bouwproces, daar krijg ik energie van.” Maar het bouwen van die technische machines gaat niet altijd van een leien dakje. Sten stopt dan ook veel tijd in zijn robots. Soms is hij wel vier maanden bezig met een project. “Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd is om te blijven proberen. Mijn motto is dan ook:

You only fail when you stop trying.”

3D-Printer van Lego

De zelfrijdende auto

Een auto die zelfstandig van A naar B kan rijden én een pakketje kan op- en afhalen. Dat was Sten zijn recentelijke project. Met behulp van een laptop, Lego Mindstorms en een passie voor techniek is hij hierin geslaagd. Hoe hij op het idee is gekomen om een zelfrijdende auto te bouwen? “Het bedrijf Tesla inspireerde me om dit project te starten. Daarnaast heb ik al een keer eerder geprobeerd om een zelfrijdende auto te bouwen, maar dat was zonder camera. Dit keer wilde ik het beste van het beste maken.” En of dat gelukt is? Sten glimlacht. “Ja zeker. Ik ben trots op wat ik heb neergezet.” Het succes van Sten is dan ook niet onbeloond gebleven. Afgelopen mei 2022 heeft hij de Junior Award Venray Ondernemersprijs gewonnen voor zijn 3D-printer van Lego. “Ook kreeg ik een golden ticket waarmee ik contact kon leggen met allerlei technische bedrijven. Hier heb ik een mooi bijbaantje aan overgehouden en zo kwam ik met Xelvin in contact.”

Zelfrijdende auto van Lego

Studeren combineren met Lego Mindstorms

Wat betreft de toekomstplannen voor Sten: “Na het VWO wil ik werktuigbouwkunde gaan studeren aan de TU Eindhoven. En wat betreft Lego Mindstorms, daar heb ik nog een aantal ideeën voor klaarliggen.”

Ben je geïnteresseerd in hoe Sten de zelfrijdende auto heeft gebouwd? Op zijn YouTube-kanaal Creative Mindstorms is het gehele maakproces van begin-tot-eind te zien! Dit is de link naar zijn kanaal: https://www.youtube.com/@CreativeMindstorms

Deel dit artikel