Een harde werker met een oneindige glimlach: de overstap van Hendrik naar Nederland

Zijn grootste droom? Ooit een trip maken naar Europa. Inmiddels woont én werkt hij nu al bijna twee jaar in Nederland. Get to know… Hendrik!

Hoe ben je in contact gekomen met Xelvin?
Hendrik begint te vertellen. “Via een vriend van mij. Hij woont in Leerdam en had contact met Xelvin. Zodoende heb ik het telefoonnummer van Rubin gekregen en is het balletje gaan rollen.” Goed, hierover later meer. Eerst gaan we terug naar Hendriks roots. Onze Zuid-Afrikaanse Hendrik is geboren en getogen in Pretoria. Een baan in de techniek kwam voor hem niet uit te lucht vallen. Zijn liefde voor het vak zat er altijd al in. Na de middelbare school rondde hij dan ook zijn bachelor in de richting van Elektrotechniek af. Hierna is hij aan de slag gegaan als Elektromonteur, alhoewel het idee om naar Nederland te verhuizen al een langere tijd in zijn hoofd spookte.

Waarom wilde je eigenlijk naar Nederland?
“Veel bedrijven in Nederland hebben een tekort aan monteurs. Ik dacht: als ik van toegevoegde waarde kan zijn, waarom niet? Bovendien is het hebben van een goede en vaste baan in Zuid-Afrika best een luxe. Ik zag een kans voor mezelf en greep hem met beide handen aan.” Na het belletje met Rubin ging het in een sneltreinvaart. “Voor ik het doorhad was ik aangenomen bij Koninklijke Vezet en zat ik in het vliegtuig naar mijn nieuwe thuis. Een maand later kwam ook mijn vrouw deze kant op. Het voelde gelijk goed.”

Kun je iets vertellen over je werk?
“Ik werk als monteur voor de technische dienst bij Koninklijke Vezet. Zowel elektrisch als mechanisch. De ene dag werk ik als onderhoudsmonteur en de andere dag als storingsmonteur of inspectie. Het is erg uitdagend en tegelijkertijd heel divers. Dit houdt het leuk én spannend voor mij. Ik leer iedere dag weer nieuwe dingen.” En laat leren nou nét iets zijn wat Hendrik nooit zat is. “Ik zeg altijd tegen mijn collega’s dat ze alleen maar Nederlands met mij mogen praten”, zegt Hendrik met een grote glimlach. “Zo krijg ik de taal het snelst onder de knie. Dat vind ik belangrijk.” En wij kunnen bevestigen dat dat hartstikke goed gaat, want dit gesprek hebben we met Hendrik gewoon in het Nederlands gevoerd!

Geen fijnere overstap kunnen wensen
Een harde werker. Dat staat op Hendrik zijn lijf geschreven. “Ik geef altijd alles. Als je iets wil bereiken in het leven moet je gewoon hard werken.” Colin Stam, monteur technische dienst bij Vezet vult aan: “Hendrik is een kundige monteur. Wij zijn heel blij met hem en zouden willen dat we nóg meer van dit soort jongens hebben.” Hendrik voelt zich zowel in Nederland als op de werkvloer helemaal op zijn plek. Xelvin heeft hem, naar eigen zeggen, dan ook positief verrast. “Zonder hulp van Xelvin had ik niet geweten waar ik zou moeten beginnen. Het proces verliep soepel en was heel persoonlijk. En het persoonlijke contact is er nog steeds. Zo ben ik laatst nog uiteten geweest met Joost en Michael. Ik had me geen fijnere overstap kunnen wensen en daar ben ik dankbaar voor!”

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel