WSP en de kracht van verbinding in een veranderende energiemarkt

Na bijna veertig jaar in de energiesector is Vincent Frijlink nog lang niet uitgekeken op zijn vak. Sinds kort geeft hij als afdelingshoofd Proces en Techniek bij WSP richting aan de groeiende aandacht voor structuur, kwaliteit, veiligheid en – bovenal – mensen. Zijn overstap naar deze nieuwe rol weerspiegelt precies wat er speelt in de sector: techniek is belangrijk, maar zonder goede processen en sterke teams kom je nergens.

“Zoals een piloot moet vliegen, moet ik die 50 hertz horen”
Voor Vincent is zijn werk meer dan techniek. Het is gevoel. “Vanaf het moment dat ik als jonge leerling een hoogspanningsstation binnenliep, viel het kwartje. Grote transformatoren, dikke kabels, dat móést ik doen. Zoals een piloot moet vliegen, moet ik die 50 hertz horen.”

Die passie leeft nog altijd. En bij WSP – een internationaal ingenieursbureau met een breed palet aan expertises en een opvallend mensgerichte cultuur – krijgt hij de ruimte om die passie te combineren met visie, structuur en leiderschap.

Energietransitie: versnellen en veranderen
De sector verandert snel. De energietransitie betekent niet alleen een verschuiving van fossiele naar duurzame bronnen, maar ook een andere manier van denken. We hebben 100 jaar gebouwd aan het huidige systeem en we zien ons nu gedwongen om in minder dan 25 jaar het volledige systeem om te bouwen. Deze versnelling is mogelijk door slimmer te engineeren, standaardisatie en het aantrekken van specialisten uit binnen- en buitenland.

De waarde van internationalisering
Om aan de enorme vraag te kunnen voldoen, kijkt WSP bewust over de grens. “We hebben ruim 20 nationaliteiten vertegenwoordigd in onze engineering teams. Het zijn veelal kennismigranten die met hun gezin naar Nederland komen. Dat is indrukwekkend, daar heb ik veel respect voor,” zegt Vincent. “Maar het is ook gewoon heel waardevol voor ons als WSP. Ze brengen nieuwe kennis, andere inzichten en een ongekend werkethos. Dat heeft ons team echt verrijkt.”

Die internationale mix zorgt voor een dynamiek die anders is dan voorheen. “We zaten jarenlang in ons eigen coconnetje. Nu krijgen we input van buitenaf en dat levert nieuwe perspectieven op. Daar leren we allemaal van.” Bovendien maakt het onderdeel uit van de cultuur van WSP, dat wereldwijd opereert en soepel over landsgrenzen heen samenwerkt.

WSP kiest bewust voor balans: enerzijds kennismigranten en internationale samenwerking met de WSP-collega’s uit andere landen die op afstand meewerken. Anderzijds werven wij nog steeds heel actief Nederlandse collega’s en zij-instromers. “We willen een diverse, maar evenwichtige samenstelling in onze teams.”

Verandering begint ergens: groeiend draagvlak voor Engels
Internationalisering vraagt ook iets van opdrachtgevers en teams, zeker op het gebied van taal. “In het begin schrokken sommige opdrachtgevers ervan dat wij mensen hadden die alleen Engels spraken, maar inmiddels zien we daar een duidelijke ontwikkeling in.”

Zeker in de voorfase van projecten, zoals de haalbaarheidsonderzoeken en basisontwerpen waar WSP bij betrokken is, is Engels goed werkbaar. “Hoe verder je richting uitvoering gaat, hoe uitdagender het wordt. Maar wij zitten juist aan die voorkant, dus daar kunnen we die slag prima maken. En je merkt dat steeds meer mensen daarin meegroeien.”

Samenwerking met Xelvin: kwaliteit boven kwantiteit
WSP werkt al langere tijd samen met Xelvin. Die samenwerking begon met de plaatsing van een tekenaar en is verder gegroeid.  “Wat ik waardeer aan Xelvin is de kwaliteit van de samenwerking. Geen cv-spam, maar een paar gerichte kandidaten met een hoge scoringskans. Dat scheelt ons enorm veel tijd en energie,” aldus Vincent. “Dat is me veel waard.”

Met name de begeleiding bij de plaatsing van internationale medewerkers maakt indruk. “Xelvin begeleid dat proces heel zorgvuldig. Niet alleen richting ons, maar ook richting de kandidaat. Dat is waardevol. Het gaat niet alleen om kennis, maar om goed landen in een organisatie.”

Vincent noemt de onboarding van onze Egyptische collega als voorbeeld: “Xelvin heeft mij echt geholpen bij alles rondom de kennismigrantenregeling. Van visumaanvraag, reallocation, pensioenbijdragen tot het complete plaatje. Dat helpt enorm. En onze nieuwe collega past perfect in ons team, technisch én persoonlijk.”

Xelvin is inmiddels opgenomen in het lijstje van preferred suppliers. “Ik heb liever een bureau dat één goede kandidaat levert, dan tien waar ik eerst eindeloos op moet selecteren. Dat maakt Xelvin anders. En dat maakt de samenwerking prettig.”

Advies aan jonge technici
Tot slot heeft Vincent een duidelijk advies voor jonge technici: “Laat je niet gek maken door geld of de snelheid van de markt. Denk goed na, verdiep je in het bedrijf waar je terechtkomt en kies een plek waar je je kunt ontwikkelen. Waar je je veilig voelt, waar je plezier hebt en waar je gezien wordt.”

Bij WSP vinden technici precies dat. Een veilige, dynamische omgeving waar technici écht kunnen groeien. In een sector die nooit stilstaat, bouwen zij – samen met partners zoals Xelvin – aan de energievoorziening van morgen.

Deel dit artikel