Carl Blokmaker : Mechanical Support Engineer bij GDF SUEZ E&P Nederland BV


150429 Carl Blokmaker aan het woord op XelvinNL

Carl werkt als Mechanical Support Engineer voor offshore platforms voor gaswinning op de Noordzee. In het kort komt het er op neer dat Carl met zijn team technische ondersteuning verzorgt vanaf het kantoor in Den Helder. Het team van Carl werkt voor één van de drie clusters op de Noordzee. Alles dat op zee kapot gaat en niet ter plekke door de technici gerepareerd kan worden, wordt door het team van Carl uitgewerkt, gepland en gecoördineerd. Carl zelf is de spil op rotating vlak. Zijn werkveld is het pompengedeelte, motoren, isolatiebeleid, de kranen en veiligheid. Een uitdagende baan waarin geen dag hetzelfde is!

Ik werk vanuit opdrachten die door het platform in Maximo worden gezet. Maximo is de ‘opvangbak’ voor alle gerapporteerde problemen. Elke week hebben wij een call met de platformen, dan wordt elke werkorder doorgesproken. Deze worden verdeeld over ons team. Als engineers doen wij bestellingen en bewaken levering van materialen, wij plannen dan ook de werkzaamheden in.” Eén van de werkorders waar ik op dit moment aan werk is de revisie van een zeewater liftpomp. De zeewater liftpomp pompt water uit de zee voor koeling en voor brand blus systemen. De pomp werkt 25m onder het zee niveau. Deze pomp is defect. Omdat de rotor vervangen moet worden en deze speciaal vervaardigd moet worden, ligt het hele systeem bij de leverancier. Omdat deze pomp cruciaal is voor de werking en de veiligheid van het platform, hebben wij het back-up systeem opgestart en zijn we extra zorgvuldig met de planning van onze werkzaamheden”.

Carl doet dit werk nu bijna 3 jaar. “Ik zit met het werk in een enorme positieve flow. Ons doel in Den Helder is om de productie van de platformen en de veiligheid voor de mensen te garanderen. Het is hier erg prettig werken. Er is een enorme voorwaartse drang en een enorme positieve sfeer in de groep.”

Voor Carl is dit zijn tweede carrière. Binnen de Koninklijke Marine werkte hij als technicus aan boord van de Marine schepen. Door de jaren heen heeft hij meerdere leidinggevende functies gehad en in 2012 mocht hij met een welverdiend vroegpensioen. Toch is Carl weer aan het werk gegaan. Waarom eigenlijk?

“Het zijn twee uitersten, de marine en offshore wereld. De buitenwereld kijkt soms raar dat ik nu voor een olie maatschappij werk. Velen kennen mij nog als marineman. Men verklaart mij soms voor gek dat ik na mijn FLO pensioen nog 40 uur ben gaan werken. Voor mij is het een bewuste keuze. Ik vind ik het heerlijk! Ik werk niet voor het geld, ik moet er gewoon niet aan denken om op deze leeftijd al aan de zijlijn te gaan staan. Daarnaast vind ik het zonde om 35 jaar ervaring en kennis weg te laten vloeien.”

Hoe bevalt het werken met Xelvin je?

Buiten de defensie wereld had ik nog nooit te maken gehad met bedrijven. In eerste instantie was ik erg verbaasd over de enthousiaste reactie van Xelvin toen ik solliciteerde. Ik kreeg daardoor nog meer het gevoel dat ik nog wat kon betekenen voor het arbeidsproces.

Bij Xelvin voelde ik me meteen thuis, er heerst een ongedwongen sfeer en vooral de persoonlijke omgang en benadering beviel me erg goed. Ze hebben me goed geholpen tijdens het sollicitatieproces. Toen ik eenmaal aan de slag was, kwam ik in het netwerk van Xelvin terecht. Daar voelde ik me meteen een deel van de organisatie en kan mijn kennis en vaardigheden uitbreiden en delen. Techniek 3.0 draagt daar erg mooi aan bij. Ik leer en het brengt mij met collega’s in contact. Je ziet de andere gezichten van de collega’s”.

 


« Naar het overzicht van cases