Vanderlande Industries


Marcin Luksza - Vanderlande Industries2

Marcin Luksza (25 jaar) is afkomstig uit Polen en werkt sinds 15 september 2014 bij Vanderlande Industries in Veghel. Hij is hier werkzaam als Modulation and Controls Engineer Energy. Vanderlande Industries is een wereldwijd actieve aanbieder van totaaloplossingen op het gebied van geautomatiseerde material handling-systemen. De onderneming is actief in de markten voor bagageafhandeling op luchthavens, distributiecentra en sorteerfaciliteiten van post- en pakketdiensten.

Marcin heeft gestudeerd aan de electrical department, automations robotics in Gdansk. Na het behalen van zijn Bachelor, heeft hij een Master gedaan met als specialisatie control systems. “In het 2e semester ben ik als uitwisselingsstudent naar Nederland gekomen om te studeren aan de technische universiteit in Eindhoven. Na deze periode heb ik 4 maanden stage gelopen bij Omron B.V. in Den Bosch op de R&D afdeling bij de fabricage van automatiseringssystemen. Vervolgens ben ik weer teruggegaan om mijn master thesis project in Polen af te ronden.”

Na het behalen van zijn master thesis project, is Marcin via internet actief op zoek gegaan naar interessante vacatures. Hij heeft gereageerd op een vacature van Xelvin en kwam zo in contact met Manuel Teunissen en Rene van Kempen. Marcin: “Ik had al vliegtickets gekocht om weer een paar weken naar Nederland te gaan voor vakantie en om eventueel te combineren met sollicitatiegesprekken, dus ik heb een live interview met Xelvin gehad.”

“Ik was tijdens mijn studie al aan het overwegen om in Nederland te gaan werken. Hier zijn veel meer mogelijkheden om een functie in R&D te vinden dan in Polen. Na het behalen van mij Master thesis diploma heb ik besloten om terug te gaan naar Nederland.

Marcin heeft het erg naar zijn zin in zijn functie bij Vanderlande. “Ik hou van het research gedeelte, dit creëert namelijk verschillende mogelijkheden. Je moet met al de fysieke aspecten van de systemen rekening houden. Bij dit project bij Vanderlande ontwerp ik niet de controlesystemen, maar maak ik de wiskundige modellen van de apparatuur hier. Door het gebruik van deze modellen kun je voorspellen hoeveel energie ze gebruiken onder specifieke omstandigheden.”

De overgang van Polen naar Nederland viel wel mee voor Marcin want hij is 9 maanden in Nederland geweest om te studeren. Toch is studeren in Nederland wel een andere ervaring dan werken in Nederland. “De universiteit in Eindhoven is behoorlijk internationaal. Ik had dus niet echt het gevoel dat ik in een Nederlandse omgeving was. Vanderlande is wel echt een Nederlands bedrijf, dan voel je wel meer een andere cultuur en dat je in een ander land bent, maar dat is goed en ik vind het fijn hier.”

Het moeilijkste voor Marcin is het leren van de Nederlandse taal. “Iedereen spreekt hier Engels, dus dat is makkelijk communiceren. Ik probeer wel de taal te verstaan, maar soms is het lastig te volgen. Mijn Nederlands is wel steeds beter aan het worden merk ik. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de Nederlandse cursussen die ik al gevolgd heb, eerst op de universiteit en nu bij Easy NL via Xelvin.“

Xelvin heeft naast het verzorgen van een baan in Nederland geholpen bij het vinden van huisvesting. “Ik woon nu samen met mijn vriendin in Eindhoven. Zij is samen met mij uit Polen hiernaartoe verhuisd en heeft een baan in de marketing. We wonen met veel plezier in Eindhoven. Ik zal dus ook andere mensen die overwegen om naar Nederland te komen het advies geven om niet te twijfelen. Nederland heeft een fijne open cultuur met vriendelijke mensen en je kunt hier goed uit de voeten met de Engelse taal wat het leven gemakkelijk maakt!

 


« Naar het overzicht van cases