Hoe werkt detachering?

Detachering is een arbeidsvorm waarbij een techneut in dienst is bij een detacheringsbureau en vervolgens wordt uitgezonden naar een opdrachtgever (bijvoorbeeld een bedrijf of organisatie), om daar tijdelijk werkzaamheden te verrichten. Hoe dit proces in zijn werk gaat? Het detacheringsbureau beoordeelt de vaardigheden, ervaring en opleiding van de technicus. Op basis daarvan wordt er gezocht naar een passende opdrachtgever. Als de opdrachtgever en de techneut een match zijn, wordt er een arbeidsovereenkomst gesloten tussen de techneut en het detacheringsbureau. De techneut komt officieel in dienst bij het detacheringsbureau. De techneut wordt uitgezonden om daar tijdelijk werkzaamheden te verrichten. Dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de duur van het project of de behoefte van de opdrachtgever. Het detacheringsbureau blijft gedurende de detacheringsperiode betrokken en zorgt voor begeleiding en eventuele evaluatiegesprekken. Als zowel de techneut als de opdrachtgever tevreden is met de samenwerking, kan de techneut na verloop van tijd vast in dienst bij de opdrachtgever.

Wat zijn de voordelen van detacheren?

Detachering biedt een breed scala aan voordelen voor technici. Hieronder een aantal voorbeelden:

– Variatie in projecten: een techneut die via detachering werkt, krijgt de kans om aan verschillende projecten te werken bij diverse bedrijven.

– Professionele ontwikkeling: detachering kan een techneut in aanraking laten komen met nieuwe technologieën, industrieën en werkomgevingen. Dit draagt bij aan zijn/haar professionele ontwikkeling en vergroot de basiskennis. Hierdoor ben je als techneut waardevoller op de arbeidsmarkt.

– Financiële voordelen: detachering kan een techneut de mogelijkheid bieden om een hoger salaris te verdienen, met name als hij/zij specialistische vaardigheden heeft. Ook regelen detacheringsbureaus vaak zaken als verzekeringen en pensioenen. Hierdoor wordt administratief werk voor de techneut verlicht.

– Mogelijkheid tot vaste aanstelling: detachering kan dienen als een opstap naar een vaste aanstelling bij een bedrijf. Als de techneut goed presteert tijdens de detacheringsperiode, kan een bedrijf besluiten de techneut een vast dienstverband aan te bieden.

 

 

Wat zijn de kosten van detachering?

Voor jou als techneut zitten er geen extra kosten verbonden aan detacheren.

Hoe verdient een detacheerder?

– Uurtarief: het detacheringsbureau berekent een uurtarief voor de diensten van de gedetacheerde medewerker

– Winstmarge: dit is een extra bedrag dat bovenop het uurtarief wordt toegevoegd en dat dient om de operationele kosten van het detacheringsbureau te dekken en winst te genereren

– Werving en selectie: als het detacheringsbureau succesvol een geschikte kandidaat vindt voor een vaste functie, ontvangt het een vergoeding

– Langdurige detachering: als een detacheerder een langdurige samenwerking aangaat met een opdrachtgever en gedetacheerde medewerkers voor langere tijd plaatst, kan dit resulteren in stabiele inkomsten voor het detacheringsbureau

 

 

Wat zijn de risico’s van detachering?

Een techneut die opzoek is naar een nieuwe baan, kan zich afvragen of detachering mogelijke risico’s met zich meebrengt. Een risico zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het detacheringsbureau een mismatch maakt tussen jou als techneut en de opdrachtgever. Ook kan detachering juridische complexiteit met zich meebrengen zoals contractuele verplichtingen en/of belastingen.

 

Wat zijn de rechten en plichten van een gedetacheerde?

Het is belangrijk om op te hoogte te zijn van jouw rechten en plichten als gedetacheerde medewerker.

Enkele rechten zijn:

  • Recht op gelijke behandeling
  • Recht op sociale zekerheid
  • Recht op informatie

Enkele plichten zijn:

  • Naleving van regels en voorschriften
  • Communicatie
  • Vertrouwelijkheid

Als je vragen hebt over jouw rechten en plichten, raadpleeg dan relevante wet- en regelgeving of neem contact op met jouw detacheringsbureau.

Hoe vind ik een detacheerder?

Er zijn verschillende manieren waarop je als techneut een geschikt detacheringsbureau kan vinden. Zo kun je online zoeken, rondvragen in jouw netwerk, langsgaan bij branche gerelateerde beurzen en/of gebruikmaken van vacaturewebsites en job boards.

Hoe solliciteer ik bij een detacheerder?

Het sollicitatieproces kan per detacheringsbureau verschillen. Misschien vanzelfsprekend, maar allereerst is het van belang om een goed CV te schrijven. Zorg voor een professionele uitstraling en relevante informatie. Een goede motivatiebrief is overigens ook onmisbaar. De meeste detacheringsbureaus accepteren online sollicitaties via hun website. Zoek naar ‘vacatures’ of ‘solliciteren’ op hun website en volg de instructies op om je CV en motivatiebrief in te dienen. Ook kun je detacheringsbureaus benaderen via bijvoorbeeld LinkedIn. Een andere manier om zelf het initiatief te nemen is door telefonisch contact op te nemen.

 

Bekijk onze laatste vacatures