De allerbeste formule


- via deze website

Wiskundige formules

Tijdens mijn school- en studietijd heb ik menig formule voorbij zien komen. Van redelijk eenvoudige als de stelling van Pythagoras en de wet van Boyle tot en met formules om constructies door te rekenen en andere waarvan ik nu niets meer weet, maar wel ooit een tentamen mee heb gehaald.

De formules die ik in die tijd leerde ‘klopten’ allemaal, in die zin: er was maar een goed antwoord. En als je maar lang genoeg door puzzelde, kwam je tot het juiste antwoord. Op zich spreken dat soort formules me ook aan. Ik hou er niet van als het niet klopt.

Toch is de formule waar ik het hier over wil hebben, de meest niet-exacte formule ooit.

Ik leerde hem ook niet tijdens mijn school- en studietijd, maar in de eerste jaren na mijn studie tijdens mijn eerste baan. En heeft hij niets met wiskunde, chemie, natuur- of werktuigbouwkunde te maken, maar alles met mensen en dan met name het menselijk gedrag.

Met deze formule heb ik nog nooit een berekening kunnen oplossen of een toets gehaald, maar hij heeft me wel heel veel geleerd en gebracht.

Het is deze:

G = P + K&E + O + E

Vertaald: gedrag (G) wordt bepaald door Persoonlijkheid (P), iemands kennis & ervaring (K&E), de omgeving (O) waarin iemand zich bevindt en iemands Energieniveau (E). *

Gedrag

Gedrag is datgene dat we waarnemen aan een ander (of onszelf).

Vaak wordt dit verward met iemands Persoonlijkheid: dat wat we zien of merken aan iemand bestempelen we nog wel eens als iemands karakter. Is iemand vrolijk en aanwezig op een feestje (Gedrag)? Dan is het vast een extravert persoon (Persoonlijkheid).  Wordt iemand heel snel kwaad (Gedrag)? Dan is het vast een heel dominant type (Persoonlijkheid).

Beide conclusies over de persoonlijkheid kun je echter niet trekken op basis van het gedrag alleen.

Persoonlijkheid - karakter

De geleerden zijn er nog niet uit in hoeverre persoonlijkheid nu is aangeboren of aangeleerd, maar ergens gaandeweg je leven is dit een redelijk stabiel gegeven. Er zijn verschillende analyses en hoofddimensies van persoonlijkheid ontwikkeld, waaronder bijvoorbeeld de Big Five.

Zelf heb ik de persoonlijkheidstesten van de PPA en de CPI gedaan. Deze gebruiken andere assenstelsels, maar komen in de basis op hetzelfde neer en daaruit leerde ik bijvoorbeeld dat ik introvert ben, graag zekerheid heb en niet houd van verrassingen, houd van orde en structuur en dat ik weinig dominant en beïnvloedend ben.

Kennis & ervaring – alles wat je hebt geleerd en weet

Dat kennis & ervaring van invloed zijn op je gedrag zie je al bij kleine kinderen: hoe impulsief (Persoonlijkheid/karaktereigenschap) een kind ook is, na een keer gevoeld te hebben hoe heet de kachel is (Ervaring), zal het dat een volgende keer niet (zo snel) nog eens doen (Gedrag).

Onder Kennis & Ervaring vallen bijvoorbeeld ook ‘manieren’ en kennis van verschillende culturen en kennis die je op hebt gedaan op cursussen en opleidingen. Zonder kennis over ‘hoe het heurt’ zul je je anders gedragen dan wanneer je de etiquette wel kent. En besluit toe te passen. Dat laatste is wel essentieel uiteraard ;-).

Omgeving

Ook daar waar je je bevindt beïnvloedt je gedrag. Zit je bijvoorbeeld alleen op je werkkamer of sta je in een volle zaal? Ben je in een voor jou bekende omgeving of sta je op een netwerkborrel zonder enige bekende? Voel je je veilig waar je je bevindt of weet je niet waar je aan toe bent? Met een onveilige omgeving bedoel ik niet alleen een donker achteraf steegje maar ook bijvoorbeeld een reorganisatie op je werk, waar nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor jouw baan. Reken er op dat je gedrag in die laatste situatie anders is dan wanneer het allemaal van een leien dakje gaat bij het bedrijf waar je werkt.

Energie

Ik leerde de formule kennen met een ander woord op die plek: Gezondheid. Ik heb echter ervaren dat dat niet allesomvattend is. Mijn gezondheid is bijvoorbeeld al jaren prima, niets te klagen, en toch, sinds ik veel meer sport en daardoor meer energie heb is mijn gedrag anders. Het is misschien maar een woordenkwestie, maar ik vind Energie beter representeren waar dit laatste, en zeker niet onbelangrijkste deel van de formule over gaat.

Zou je deze factor, of je er nu Energie of Gezondheid neer zet, uit de formule weglaten, dan mis je namelijk toch zeker iets. Ga maar na: jij, met jouw persoonlijkheid, jouw kennis&ervaring in een bepaalde omgeving zónder hoofdpijn of jij, met diezelfde persoonlijkheid, kennis&ervaring in diezelfde omgeving mét hoofdpijn; een mindere gezondheid dus. Ik weet natuurlijk niet zeker hoe het jou dan vergaat, maar mijn grenzen van geduld zijn op dagen als die veel sneller in zicht dan anders. En ga er maar uit dat mijn gedrag dan echt anders is (lees: stukken minder aangenaam ;-)).

Begrip

De kennis over mijn Persoonlijkheid en het begrip van de formule hebben me veel opgeleverd. Ik begreep daardoor mijn eigen gedrag veel beter. Waarom het mij bijvoorbeeld zoveel energie kostte om een dag in een ruimte met veel mensen te zijn. En zolang ik energie heb, kan ik dat ook volhouden. Zet me op een dag met minder Energie in diezelfde omgeving en mijn gedrag zal anders zijn.

Zet me een paar dagen achter elkaar in diezelfde omgeving en ik weet zeker dat ik geen energie meer heb… Iets om rekening mee te houden in mijn planning dus.

Maar niet alleen mezelf heb ik beter leren begrijpen, ik kan er het gedrag van anderen ook beter mee plaatsen. We zijn gewend om iemand te beoordelen of in te schatten op basis van zijn gedrag. Maar dat is maar de buitenkant. Ik vind het veel interessanter te snappen waar dat gedrag vandaan komt.

Waarom reageert iemand boos? Of opstandig? Dat is niet altijd per se omdat diegene een onaardige persoon is (sterker nog, ‘onaardig’ is volgens mij niet eens een persoonlijkheidskenmerk).

En daarbij bedenk ik me dat ik zelf vaak ook onderdeel ben van de formule voor die persoon: want hoe ik reageer of doe is de omgeving van die ander en dus van invloed op zijn of haar gedrag. Reageer ik boos, dan zal de ander zich anders gedragen, dan wanneer ik begripvol reageer. En geloof me, met die tweede houding heb ik doorgaans een beter gesprek dan met die eerste ;-)


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

Ramon Poels nieuwe Managing Director Xelvin

De technische detacheerder Xelvin heeft per 1 september een nieuwe Managing Director: Ramon Poels. Poels, momenteel directeur van XBI, volgt Walter Lammers op, die na 4 jaar plaats maakt voor nieuw leiderschap. Aan Poels de taak om de groei van Xelvin...

11 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht