De invloed van files op flexibel werken 


- via deze website

File

Na enkele jaren van crisis en mineur is het nu overduidelijk: de economie trekt aan. En gelukkig daarmee ook het positieve sentiment en vertrouwen bij de consumenten. De aantrekkende economie is ook goed merkbaar in het dagelijks verkeer: de files worden weer langer.

Dit brengt direct de aloude discussie op gang met betrekking tot flexibel werken, thuiswerken en meer gebruik van informatietechnologie. De vaak geopperde oplossing dat de overheid gewoon meer asfalt moet aanleggen laat ik buiten beschouwing. De vraag is of dat nu daadwerkelijk een oplossing is en ik daarbij vind ik dat je je beter kunt richten op zaken waar je zelf invloed op uit kunt oefenen. 

Wat zijn de opties met betrekking tot flexibel werken?

De vraag lijkt simpel, het beantwoorden ervan is toch wat complexer. Los van het feit dat veel partijen zullen worstelen met bijvoorbeeld vastgelegde afspraken in cao’s, zal voor veel partijen flexibel werken of thuiswerken simpelweg om praktische redenen geen oplossing zijn. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een productieproces waarbij mensen en processen afhankelijk van elkaar zijn. Of omdat het werk op een specifieke locatie moet plaatsvinden, zoals in de bouw. Dit geeft kortom een beperking van de mogelijkheden.

Als zakelijke dienstverlener (detacheerder van professionals) hebben we wel de ruimte om gebruik te maken van flexibel werken of thuiswerken. Het werk kan immers zelfstandig worden uitgevoerd, waarbij gecommuniceerd kan worden via mail, telefonie of sociale media. Niettemin blijft het ook hier stoeien met het inrichten van deze processen.

Dit komt doordat we vooral zoeken naar specifieke oplossingen voor klanten of medewerkers, waarbij de interactie tussen mensen het verschil maakt. Interactie in zowel overleggen als in de informele gesprekken tussendoor. Daarom wordt er ook bij ons toch hoofdzakelijk op vaste locaties gewerkt.

En online overleggen dan?

Met collega's die verspreid over het land wonen en de toenemende filedruk, lijkt online overleggen ook voor onszelf voor de hand te liggen. Vanwege het feit dat we veel internationale kandidaten werven, maken we veel gebruik van skype gesprekken. Hoewel we interviews het liefst face-to-face houden, is skype een prima alternatief om kandidaten op afstand te spreken en te screenen. 

We waren dus al gewend aan gebruik van online communicatiemiddelen en de stap om enkele van onze teamoverleggen online te houden was snel gemaakt.

En toch merken we dat dit niet altijd goed functioneert. Als het gaat om informatieoverdracht of afstemmen van een planning is het een effectief middel. Zeker als de tijdsduur beperkt kan blijven. Echter wanneer het gaat om sparren of het afstemmen van verschillende belangen blijkt fysiek ontmoeten en overleggen beter. Er is betere interactie, emoties en non-verbale reacties worden sneller opgepikt. Daarnaast geeft het gezamenlijk overleg ook meer energie.

Dit is onze ervaring tot nu toe. Technologie en inzichten veranderen en we leren ook beter met veranderingen om te gaan. We blijven experimenteren en onszelf de vraag stellen: wat kunnen we hiermee?

Wat betekent dit voor onze klanten en medewerkers?

Hoe kunnen we onze klanten en medewerkers helpen met flexibel werken en het flexibel inzetten van arbeid? De basis van ons werk is:

“De juiste medewerker met de juiste capaciteiten voor de juiste prijs, op de juiste plaats en op het juiste tijdstip.”

Om te kijken waar de mogelijkheden voor flexibel werken en flexibele arbeid zijn, zal altijd de vraag centraal staan:

Wat is juist?

Dit is elke keer een zoektocht waarbij samen met de betrokken partijen de belangen beoordeeld worden om van daaruit de alternatieven voor mogelijke belemmeringen te bepalen.

Als voorbeeld zijn we nu met een aantal partijen in overleg om te zoeken naar kostenbesparingen. Dit doen we door te kijken naar de planningen en van daaruit te zoeken naar de besparingen op improductieve uren (juiste tijd, juiste kwaliteit). Een ander voorbeeld is het invullen van capaciteit op een andere locatie dan het bedrijf, aangezien de beschikbaarheid van capaciteit niet op de productielocatie beschikbaar is (juiste kwaliteit, juiste plaats).

Met welke vraagstukken aangaande flexibele arbeid worstel jij binnen je bedrijf?

Ik zou het leuk vinden om hier samen over te sparren. Daarbij kan ik niet de garantie geven dat we altijd tot een oplossing komen, het zal echter wel altijd nieuwe inzichten geven. 


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

Ramon Poels nieuwe Managing Director Xelvin

De technische detacheerder Xelvin heeft per 1 september een nieuwe Managing Director: Ramon Poels. Poels, momenteel directeur van XBI, volgt Walter Lammers op, die na 4 jaar plaats maakt voor nieuw leiderschap. Aan Poels de taak om de groei van Xelvin...

11 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht