Ga jij met plezier naar je werk?


- via deze website

Met plezier naar je werk

Je hoort het zo vaak: fluitend naar je werk, van je hobby je werk maken, dingen doen die je leuk vindt omdat het leven veel te kort is. Wie wil dat nou niet? Alleen kan niet iedereen profvoetballer, professioneel pokerspeler of Formule 1 coureur worden. Hoe zorg je er dan voor dat je dat wat je minimaal 40 uur per week doet, met plezier doet?

Het antwoord op deze vraag heb je grotendeels zelf in de hand. De eerste vraag die je aan jezelf zou kunnen stellen bij een sollicitatie of bij je huidige functie is: “Waardoor word ik gemotiveerd en in hoeverre komt dit terug in deze functie en bij dit bedrijf?"

Motivatie komt vanuit jezelf. Met plezier de motor starten en blijven gaan zonder dat hier extra stimulans van buitenaf aan gegeven hoeft te worden. Je doet het omdat je het leuk vindt. Als je dat vergelijkt met werkplezier - wat niets anders is dan trots zijn op de dingen waar je plezier uit haalt - dan zie je hier veel overeenkomsten. Daarnaast is het nog altijd zo dat plezier vanuit de mens zelf komt.

Kortom: als het bedrijf en de functie overeenkomen met jouw motivatoren en jou als persoon dan is de basis voor werkplezier gelegd! De kans dat jouw collega’s en de bedrijfscultuur ook bij jou passen is hierdoor ook vele malen groter. Zij hebben dezelfde keuze namelijk ook ooit gemaakt.

Ondertussen

De knoop is destijds doorgehakt en je zit inmiddels een aantal jaar lekker op je plek. Het was een uitstekende keuze, het gaat steeds makkelijker, het is een tof bedrijf met nog toffere collega’s. En toch... begint er iets te knagen. Het plezier lijkt wat af te nemen. Het begint verdorie op werk te lijken!!

Zelfontplooiing

Op een bepaald moment in je loopbaan wil je net als de meeste mensen een stap maken. Je kent het huidige spelletje, hier ben je goed in, je zoekt een nieuwe uitdaging, maar je wilt het bedrijf niet verlaten. De meesten denken bij een stap aan een stap in de hoogte (management) maar er bestaat ook een stap in de breedte (denk aan: specialisatie of uitbreiding van het takenpakket).

Welke stap je ook wilt nemen: het is zeer verstandig om dichtbij jezelf en je motivatoren te blijven. Laat je niet gek maken door externe stimulans (geld, grotere auto enz.). Niet alleen kiezen voor dat wat je kan maar ook voor dat wat je wilt.  

Een voorbeeld

Een mooi voorbeeld van iemand die het kon maar achteraf wellicht niet de meest verstandige keuze heeft gemaakt is die van mijn buurman. Hij promoveerde vorig jaar van Senior Accountmanager tot Filiaalleider. Mooie stap, meer verdienen, dikkere bonus, uitbundig gevierd. Kan niet beter toch?

Toch heeft hij het nog altijd over hoe het vorig jaar was: “Vol met de poten in de klei. Altijd wat te beleven met de jongens, dikke lol en elke dag weer wat anders. Nu zit ik bijna de hele dag alleen in mijn kantoor en ben meer bezig met administratie en geneuzel dan met leidinggeven”. “Meer geld is altijd mooi meegenomen, maar daar wen je verdomd snel aan”. Tja buurman daar is geen woord aan gelogen. Je had veel plezier in je werk, nu een stuk minder… Had hij dit kunnen voorkomen?

Ik denk van wel

Veel mensen hebben niet altijd helder voor de bril wat hun motivatoren zijn en wat bij hen past. Zeker niet als ze net op de arbeidsmarkt komen. Daar is niets aparts aan. Hoe krijg je dan toch een helder en onderbouwd antwoord op de vraag wat je motiveert en welke baan bij je past? Gelukkig zijn er een aantal knappe koppen geweest die na jaren studie op een simpele manier de antwoorden boven water kunnen krijgen.

Bij Xelvin gebruiken we daarvoor de Persoonlijke Profiel Analyse (afgekort PPA) van Thomas International. Een superhandige tool die ik iedereen kan aanbevelen. Je vult een korte lijst met 23 stellingen van vier woorden in waarbij je aan geeft welk woord het beste bij je past en welke het minste. Duurt 10 minuutjes. Hieruit rolt een zeer accurate analyse van jou als persoon. Hierin wordt antwoord gegeven op vragen zoals hoe je bent van nature, wat jou motivatoren zijn, hoe je aangestuurd wil worden, wat in een functie bij jouw past enzovoort.

Glasses-472027_1920

Bij Xelvin gebruiken we de PPA al jaren zowel voor intern kantoorpersoneel als onze gedetacheerde mensen. Zo krijgen we inzicht in de persoon in zijn huidige functie, maar ook wat een volgende stap zou kunnen zijn en welke punten we nog kunnen ontwikkelen. Erg handig bij het kiezen van bijvoorbeeld een cursus of opleiding. Er zijn zijn nog legio toepassingsmogelijkheden.

Werkplezier

Als je helder voor de bril hebt wat jou motiveert dan kies je het bedrijf en de baan die bij je past en is de basis voor plezier in je werk gelegd. Werkplezier is belangrijk, zo niet het belangrijkste in je loopbaan aangezien je meer tijd op je werk doorbrengt dan bij je gezin, familie of vrienden.

Ook al ben je geen Max Verstappen of Arjen Robben: als je doet wat je leuk vindt dan hoef je nooit te werken! (Ghandi)


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

Ramon Poels nieuwe Managing Director Xelvin

De technische detacheerder Xelvin heeft per 1 september een nieuwe Managing Director: Ramon Poels. Poels, momenteel directeur van XBI, volgt Walter Lammers op, die na 4 jaar plaats maakt voor nieuw leiderschap. Aan Poels de taak om de groei van Xelvin...

7 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht