Heb je succes nodig om te groeien?


- via deze website

Success-Demetri-Martin

Stel jij jezelf doelen en volg je ze ook? Kun je dit zelf of heb je juist anderen nodig? Gaat het met ups en downs? Haal jij alles uit je zelf?

Dit zijn vragen die mij bezig houden. Iets bereiken is natuurlijk fantastisch, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Alleen ga je snel, maar samen kom je verder. Is het een kwestie van willen en kunnen?

Afgelopen week sprak ik collega Stefan Schepers. Stefan heeft sinds kort een nieuwe rol en ik raakte geïnspireerd door hoe hij met zijn team bezig is. Er gebeurt daar iets wat lastig te omschrijven is, maar je voelt duidelijk de energie die daar heerst. Er is beweging. 

Stefan is een gedreven collega die in een korte tijd een grote leercurve heeft doorgemaakt. Vanaf de start is hij bij Xelvin betrokken, hij is commercieel erg succesvol geweest en nu is hij eindverantwoordelijk voor de regio Zuid.

Stefan Schepers

Hoe?

Op mijn vraag: "Hoe doe je dit Stefan?" volgden een grote glimlach en een stilte. Na enig nadenken: “Waar zal ik eens beginnen?”

Anderen succesvol maken

Om te beginnen gelooft hij erg in het individu. “Ik probeer te achterhalen waar iemands kwaliteiten en ontwikkelpunten liggen. Vanuit mijn eigen interesses en ervaringen in de detachering ben ik veel met de ontwikkeling van mensen bezig geweest. Door goed te spiegelen en de juiste vragen te stellen kom ik erachter wat iemand drijft. Vanuit die drijfveren kan ik collega’s ondersteunen om stappen te maken. Ik heb zelf succes als ik anderen succesvol kan maken.” 

Maar wat is dan succes?

Succes is lastig te definiëren. Van Dale omschrijft succes als ‘goede afloop, uitkomt of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’.

Stefan is bezig om samen met anderen doelen te stellen om het succes inzichtelijk te maken. Het begint met een visie en langetermijndoel om daarna piketpaaltjes te slaan. “Het is erg belangrijk om te weten waar je staat”.

Maar hoe zit het met Stefan zijn eigen ervaringen en heeft hij succes nodig om te groeien?

Jazeker. Stefan heeft successen nodig om te groeien. Zijn ervaring is dat groeien geen rechte lijn is: het gaat met ups en donws. Met name de switch in functie, van Operationeel manager naar Regiodirecteur, heeft hem aan het denken gezet. Gevoelsmatig heeft hij toen in een vacuüm gezeten. Zo’n gevoel van één stap terug om uiteindelijk twee stappen vooruit te maken. Achteraf gezien is dit een waardevolle ervaring geweest.

Vier de successen

Als tip wil hij graag meegeven: zoek andere mensen op en spar hiermee. Stel vragen en probeer de vraag achter de vraag te vinden. Dit verrijkt je enorm.

Stefan's doelen voor de komende periode? Het delen van inspiratie, luisteren en vooral: het vieren van successen. Want successen, zo is zijn overtuigen, heb je nodig om door te groeien. 

 

* Bron Success-schets: Demetri Martin uit het boek This is a book

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 5 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht