Hoe je je dromen wel waarmaakt


- via deze website

Vincent-026pers

Zelf ben ik dol op to-do-lijstjes. Aan de hand van opkomende deadlines en allerlei andere zaken die moeten gebeuren, maak ik actielijstjes. Ik heb vaak per dag een lijstje, maar heb ook een afvinkschemaatje voor de wat langere termijn. Op die manier houd ik overzicht in alle zaken die privé en op werkgebied moeten gebeuren. Dat klinkt heel georganiseerd en dat is het ook.

En toch is een lijstje alleen niet zaligmakend.

Want wat nog veel belangrijker is dan het hebben van een lijstje met taken, is het hebben van datgene wat bepaalt wát er op jouw lijstje komt: een lange termijn doel of een droom.

Die focus op de lange termijn, daar ontbreekt het bij mij nog wel eens aan. Daarnaast heb ik geen talent voor ‘nee’ zeggen en dus staan er regelmatig zaken op mijn lijstje die niet bijdragen aan mijn eigen doelen. Of erger nog: ze in de weg staan.

Voor dit blog ging ik dan ook op zoek naar iemand die daar veel minder last van lijkt te hebben: Vincent van Wieren, de oprichter van Xelvin. Inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf dat dit jaar haar 10 jarig jubileum viert. Daarnaast heeft hij meerdere succesvolle start ups op zijn naam staan.

Iets zegt mij dat je dat niet met een to-do-lijstje alleen redt

Dat kan Van Wieren beamen.Hij krijgt nog net geen allergische reactie bij het noemen van woord alleen al. Wat hem dan wel drijft? Een lange termijn doel, de focus op de verre horizon. Voor hem was dat in 2006: samen met mensen ondernemen. En dat is nog steeds wat hem dagelijks drijft. Hij heeft een aandeel in Xelvin en andere bedrijven onder dezelfde paraplu maar ook in verschillende start ups daarbuiten.

Dat hij met Xelvin begon in de technische detachering was puur praktisch: daarin had hij het netwerk (Van Wieren werkte daarvoor voor o.a. wat nu USG Engineering is). Maar het had net zo goed iets totaal anders kunnen zijn.

Dat is wat hem tekent

Hij heeft dan wel een duidelijk doel voor ogen, hij is flexibel in hoe hij dat doel bereikt. Dat is wat volgens hem ook een van de voorwaarden is voor het kunnen blijven focussen op de lange termijn. “Als je van te voren al helemaal een vastomlijnd plan hebt, raak je van slag als de werkelijkheid er net even anders uit ziet. En dat doet ‘ie geheid.”

Van Wieren werkt in plaats daarvan met scenario’s. Hij mag dan opportunistisch overkomen, in zijn hoofd heeft hij voor alles waar hij mee bezig is, diverse scenario’s, inclusief een worst-case versie. Op die manier is hij op heel veel voorbereid en kan hij snel schakelen.

Om toch overzicht te houden maakt hij kwartaalverslagen. Terwijl hij absoluut niet van rapportages en verslagen maken houdt, hij weet dat het hem helpt op koers te blijven. Het is een soort bezinningsmoment en hij maakt dan meteen kleinere plannen voor het volgende kwartaal: wat moet er gebeuren om dichter bij het doel te komen.

Nature or nurture?

Op mijn vraag of het hebben van die focus aangeleerd of aangeboren is, geeft Van Wieren aan dat zijn moeder vroeger al zei: “Wat Vincent in de kop heeft, heeft ‘ie niet in de kont.” Hij wist toen dus ook al goed wat hij wilde.

En als je nu, zoals ik, niet van nature zo vasthoudend bent, is er dan nog hoop?

Het allerbelangrijkst

“Absoluut” zegt Van Wieren. “Het begint altijd met die cruciale eerste stap. Niet met geld, niet met andere randvoorwaarden. Dat zijn slechts excuses om niet te beginnen. Als je op de lange termijn iets wilt, als je het gat tussen droom en werkelijkheid wilt dichten, moet je morgen gewoon beginnen.”

Ik maak mijn to-do-lijstje voor morgen leeg om mijn droom te bepalen.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

In topvorm met DISC 

Ook dit jaar brengt Wendy Roozendaal van ‘Topvorm’ onze medewerkers weer in mentale topvorm door middel van twee trainingen. Donderdag drie oktober stond de eerste training op de planning. Vijftien externe collega’s van de kantoren...

5 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht