PSV kampioen door WhatsApp


- via deze website

Whatsapp-892926_1920

Na 8 jaar is voetbalclub PSV wederom de beste van het land. Het feest is uitbundig gevierd tot in de late uurtjes. Onder invloed van alcohol en euforie is het geheim van het kampioenschap door Luuk de Jong verklapt.
PSV was namelijk afgelopen jaar een hecht team door WhatsApp.
Hoe in vredesnaam zorgt WhatsApp voor een sterk team? En welk verband zien we met hoe we binnen Xelvin aan een sterk team bouwen?

Definitie van een team

Voordat we kunnen praten over een sterk team is het wellicht handig om te weten wat een team is. Volgens De dikke van Dale is de betekenis van een team:

  1. (sport) ploeg bij elkaar horende spelers
  2. groep samenwerkende personen

Uitgaande van deze betekenissen van het woord 'team', zou je kort door de bocht kunnen stellen dat je een team hebt wanneer je 11 spelers hetzelfde shirtje aandoet.

Gemeenschappelijk doel

Een stérk team behelst wat mij betreft echter meer dan 'hetzelfde shirt' of werken voor hetzelfde bedrijf'. Het is in elk geval prettig wanneer er ook een gemeenschappelijk doel wordt nagestreefd en de verschillende teamleden het eens zijn over de weg daar naar toe. Voor PSV zou dit zoiets geweest kunnen zijn als 'kampioen worden door uit te gaan van eigen kracht'. Of zoals binnen een bedrijf als Xelvin: 'De meest ondernemende technische detacheringsclub door sterke mensen'.

Samenwerking & Vertrouwen

Een helder doel en eensgezindheid over de weg daar naar toe is stap één. Maar er spelen ook andere aspecten die een team meer of minder sterk maken. Samenwerking staat centraal bij het fungeren in een team. 'Twee weten meer dan één' en 'Samen staan we sterker' zijn gevleugelde uitspraken, welke van toepassing zijn op samenwerking in een team.

Maar om samen sterker te zijn dient er vertrouwen te zijn in elkaar. Vertrouwen in een team bereik je volgens Patrick Lencioni* door het delen van ervaringen en persoonlijke geschiedenissen.

(*Zie De vijf frustraties van teamwork)

PSV landskampioen Pics UnitedFoto: PicsUnited

Juist dit is wat het team PSV bewust of onbewust in haar kampioensjaar gedaan heeft. De spelers zijn elkaar beter gaan leren kennen en waarschijnlijk elkaars standpunt beter gaan waarderen door het gebruik van Whatsapp.


Sterke mensen

Binnen Xelvin geloven we er ook in dat het uitwisselen van ervaringen en het elkaar beter leren kennen bijdragen aan een sterk team. Hiervoor heeft Xelvin onlangs een social platform ingericht. Een modern platform, à la Facebook, waar nieuwtjes, successen, werkwijze en een hoop (on)zin direct met het team of alle collega’s gedeeld kunnen worden. 
Hierdoor zal inspiratie en kennisoverdracht niet meer afhankelijk zijn van toevallige offline ontmoetingen, omdat we via dit online netwerk continu met elkaar verbonden zijn.

Het gaat te kort door de bocht te stellen Xelvin straks het meest ondernemende technisch detacheringsbureau is door dat online platform alleen. Maar dat het een belangrijke bijdrage levert aan het nog sterker maken van onze al sterke mensen, daar ben ik van overtuigd!


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 5 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht