Recruitment kent geen grenzen! Een internationale transfer voor je eigen organisatie.


- via deze website

Expats

Recruitment kent geen grenzen | Een internationale transfer voor je eigen organisatie

Het voetbalseizoen is weer begonnen en de transfermarkt heeft weer op volle toeren gedraaid. In de voetbalwereld wordt vrijwel dagelijks gesproken over internationale transfers. Met regelmaat worden talenten uit het buitenland gehaald en een club is bereid om te investeren in specifieke talenten. Een voetbaltalent grijpt deze kans met beide handen aan, want het buitenland spreekt aan; een nieuwe uitdaging, meer mogelijkheden en status. Als we over voetbal praten dan bekijken we de mogelijkheden van spelers grensoverschrijdend. Hoe komt het dat we in het zakenleven deze mogelijkheid nog niet optimaal benutten?

Het is bekend dat goede technici schaars zijn in Nederland. De digitale snelweg maakt het mogelijk om kandidaten buiten de grenzen te vinden, maar het is de vraag welke kandidaten het beste bij een organisatie passen. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om ook in het buitenland te werven gezien het tekort aan opgeleide technici in eigen land en de stijgende lijn hierin. Met een medewerker met de juiste intrinsieke motivatie, kennis en ervaring kan je op een concurrerende markt het verschil gaan maken. Met het aantrekken van personeel uit andere landen kan je als organisatie een beter begrip van de wereldwijde markten bevorderen. Tevens kan een kennismigrant bijdragen aan het creëren van een waardevolle internationale mindset binnen de organisatie, waarbij loyaliteit, diversiteit en een goede arbeidsethos vanzelfsprekend zijn. Deze uitdaging is voor zowel een bedrijf als een kennismigrant een grote investering waarbij van beide kanten rendement op langer termijn verwacht zal worden.

Iedereen heeft de beste werknemers nodig en wereldwijd is er een groot aanbod aan talent. Wat maakt Nederland interessant voor kennismigranten? Tijdens mijn gesprekken met kennismigranten uit diverse landen kreeg ik te horen dat de rustige politiek-economische situatie in Nederland interessant is voor een bestaan hier. De voorzieningen zijn goed geregeld en er zijn doorgroeimogelijkheden en kansen. Ondanks dat Nederland wordt gezien als een middenmoot op de wereldwijde arbeidsmarkt, maken hoogstaande technische bedrijven zoals Philips en ASML ons land interessant voor Internationale technische toptalenten.

Bedrijven kijken steeds vaker buiten de grenzen; kennismigranten kijken steeds vaker buiten de grenzen, dus de match lijkt gemaakt te kunnen worden. Of toch niet?

De Sociaal-Economische Raad (SER) stelde in december 2014 dat Nederland behoefte heeft aan hoogopgeleide migranten met daarbij het advies om het toelatingsbeleid wat ruimhartiger op te stellen. Een goed voorbeeld waarbij nu wordt ingespeeld op migranten met een bepaalde vaardigheid is in de sport. Goede buitenlandse sporters worden door speciale afdelingen van het ministerie begeleid bij een snelle toelating. De vraag is waarom deze uitzondering nu niet van toepassing is voor hoogopgeleide technici gezien het tekort en de behoefte hieraan. Minister Lodewijk Asscher heeft zijn steun uitgesproken voor versoepeling van het toelatingsbeleid van kennismigranten en dit onderwerp zal in de tweede kamer worden besproken.

Elke organisatie heeft hierin zijn eigen beleid en mening, maar duidelijk is wel dat grenzen waarbinnen mensen geworven worden vervagen en langzaamaan verdwijnen. Internationaal werven hoeft echt niet ingewikkeld te gaan, mits je de juiste voorbereiding treft en middelen inzet. Als we daarbij het menselijke aspect niet vergeten kan er een mooie internationale transfer gemaakt worden.

Kijkend naar de markt, de huidige ontwikkelingen en toekomstperspectief is het niet de vraag of we internationaal gaan werven, maar wanneer we daarmee beginnen. Waarom zou je nog investeren in het vinden van de juiste kandidaat in een schaarse markt als de kennis in het buitenland wel beschikbaar is?

Expats

Reacties

Door Jan Van den Brande, woensdag 7 oktober 2015 om 15:00 uur:

Beste,

Volledig mee eens, ook in België is er een groot tekort aan goed opgeleide ervaren technici. Met TRABOR International leggen we de link tussen Spaanse kandidaten en Belgische bedrijven. We organiseren zelfs taalcursussen Nederlands of Frans vóór de kandidaten overkomen zodat de integratie vlot verloopt. De klant overtuigen dat dit de beste oplossing is blijft echter moeilijk, men wacht nog liever maanden op een locale kandidaat! Nu de economie terug aanzwengelt zal de vraag nog toenemen en duurt de locale invulling nog langer. Hopelijk staat men dan open voor onze goede buitenlandse kandidaten.

Jan Van den Brande
TRABOR International
jvdb@trabor.eu

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

Ramon Poels nieuwe Managing Director Xelvin

De technische detacheerder Xelvin heeft per 1 september een nieuwe Managing Director: Ramon Poels. Poels, momenteel directeur van XBI, volgt Walter Lammers op, die na 4 jaar plaats maakt voor nieuw leiderschap. Aan Poels de taak om de groei van Xelvin...

7 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht