Tips voor je zoektocht naar een nieuwe baan


- via deze website

Nieuwe baan

Recent ben ik overgestapt naar een nieuw kantoor binnen Xelvin. Letterlijk een nieuw pand, nieuwe mensen, en nieuwe klanten. Fantastisch! Ik maakte deze stap terwijl de oude situatie daar niet direct om vroeg, het kwam gewoon op mijn pad. Toen deze kans zich voordeed leek het een inkoppertje. Toch was de keuze om het oude vertrouwde achter te laten en voor die nieuwe baan te kiezen niet zo eenvoudig.

Net als bij veel nieuwe stappen is het komen tot het idee één ding. Het zorgen voor een goed vervolg is andere koek. Mijn ervaring is dat ideeën komen en gaan. Vaak zit je lekker te dagdromen vanuit je comfortzone en denk je "Wat als ik eens….". En daar blijft het dan ook bij.

Voor mensen die latent op zoek zijn naar een baan zal het waarschijnlijk niet anders zijn. Het idee krijgen dat je wel open staat voor een andere baan is één ding. Het hier niet bij laten zitten, en daadwerkelijk de stap zetten naar het zoeken van passende vacature en gaan solliciteren, is weer wat anders. Je zal een bepaalde curve door moeten, een ontdekkingstocht naar het onbekende. 

Terugkijkend naar mijn eigen ervaring doorliep ik de volgende fasen:

  1. Naïef enthousiasme: bij het krijgen van je idee over een nieuwe baan zal je naïef enthousiast zijn. Het idee vliegt als een vlinder door je hoofd en je begint al te glimlachen bij de gedachte dat je die perfecte uitdaging aan gaat.
  2. Tegenslag: vervolgens ervaar je toch wat obstakels. Je begint te vergelijken met je huidige situatie, denkt aan de nadelen en aan dingen die je achter gaat laten.
  3. Vertwijfeling: je begint te twijfelen. Je wikt en weegt. Wat brengt de nieuwe baan? Hoe wil ik me ontwikkelen en kan ik dat dan niet in mijn huidige situatie? Kan ik dat wel in de nieuwe baan? Wil ik het überhaupt wel graag genoeg?
  4. Hernieuwde start: op een bepaald moment begin je opnieuw. Ergens knaagt het aan je dat je toch wel toe bent aan wat nieuws. Kortom je wordt weer enthousiast en wil je idee voortzetten.
  5. Vertrouwen: je streept alle voordelen en nadelen tegen elkaar weg. Je hebt met mensen gepraat, je bent verder op onderzoek gegaan en je krijgt vertrouwen dat je de stap kan en wil zetten. Ja, het blijft nog steeds niet makkelijk, maar je vertrouwt erop dat dit de beste keuze is.
  6. Definitief besluit: uiteindelijk maak je de beslissing. Je zet de stap!

Ideeën komen en gaan

Maar het is niet alleen maar toeval dat ze ontstaan. Met deze 3 tips blijf je actief ideeën creëren en dwing je jezelf om op ontdekkingstocht te blijven gaan.

Tips voor je ontdekkingstocht naar een nieuwe baan      

1. Zorg voor inspiratie om tot nieuwe ideeën te komen

Blijf open staan voor nieuwe inzichten en mening van anderen. Blijf ook kijken in de keuken van anderen. In mijn werk hoor ik regelmatig mensen zeggen: "Goh, dat heb ik nooit geweten. Wat een mooi bedrijf en uitdaging! Ik ben blij dat ik de stap heb gemaakt".

2. Zorg dat je omringd bent met de juiste mensen

Verzamel mensen om je heen bij wie je je idee kwijt kan. Die naar je luisteren, je niet veroordelen en je eerlijke feedback geven.

3. Wees bereid om hard te werken

Wees je bewust van het feit dat het ook gewoon werken is om je idee tot uiting te brengen. Je zult jezelf af en toe moeten dwingen om door te zetten. Ook als je twijfelt.

Natuurlijk besef ik me maar al te goed dat je niet bij elk idee over een nieuwe baan ook daadwerkelijk moet overstappen. Dat zou een mooie stoelendans worden. Maar hoe mooi zou het zijn als je die ene baan kan krijgen of dat ene idee over je ambities vorm kan geven door het even door te zetten?


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht