Verslag Workshop Turtle II @ Dutch Design Week 2014


- via deze website

Groepsfoto Xelvin Turtle II small

Afgelopen vrijdag organiseerde Xelvin in samenwerking met stichting Aardschap, een Nederlandse NGO, een workshop tijdens de Dutch Design Week. Onderwerp was het bouwen van auto's uit slooponderdelen in Ghana. Vorig jaar werd de Turtle I gebouwd door de lokale gemeenschap onder begeleiding van Aardschap. Nu onderzoeken ze de mogelijkheden om een serie van auto's te bouwen. De workshop was erop gericht samen na te denken en met oplossingen te komen voor de uitdagingen op zowel technisch als cultureel vlak die daarbij komen kijken.

Het enorme succes van de eerste Ghanese auto die stichting Aardschap in 2013 onder de naam Turtle bouwde smaakt naar meer. In 3 maanden wisten de entrepreneurs in de enorme chaos van Suame Magazine een auto volledig uit slooponderdelen te bouwen. Zonder concreet plan vooraf, bouwde Aardschap een auto die uiteindelijk werd ingereden door de koning van Ghana. Heel Ghana stond op zijn kop nadat bekend werd dat de eerste volledig Afrikaanse auto gebouwd was.

Schermafdruk 2014-10-30 09.42.20

Na het voltooien van het project brachten Joost van Onna en Melle Smets hun Turtle naar Nederland, op zoek naar bondgenoten om in de toekomst een tweede Turtle met een maatschappelijke doelstelling te bouwen. Joost en Melle geloven in de kracht van het project om de lokale auto industrie een progressieve in plaats van een reactieve mindset te helpen ontwikkelen. Bovendien kan de bouw van een auto worden ingezet als tool om nieuwe technici op te leiden.

Het project kreeg begin 2014 een boost, toen het bij Xelvin op de radar kwam. Xelvin heeft zichzelf met Techniek 3.0 ten doel gesteld bij te dragen aan initiatieven in de techniek. “Het plan van de Turtle II is een prachtig voorbeeld van hoe je met passie voor techniek een maatschappelijke bijdrage kan leveren”, aldus Laurens Snoek namens Xelvin. Met deelname aan de Carbagerun haalde Team Techniek 3.0 een mooie bijdrage binnen om de bouw van de Turtle II financieel mogelijk te maken. Daarmee waren nog niet alle hiaten opgelost. Stichting Aardschap zat nog met een aantal inhoudelijke dillema’s. Techniek 3.0 haalde een groep van 40 technici bij elkaar om middels een workshop in de Dutch Design Week de vraagstukken beantwoord te krijgen. Inmiddels is het ontwerp technisch klaar, is een plan opgetuigd om lokale stakeholders te betrekken en zijn de financien rond. Stichting Aardschap verwacht in het voorjaar van 2015 de Turtle II te gaan bouwen.

Een terugblik op de Techniek 3.0 Turtle II workshop

Vrijdag 24 oktober was het zover, de dag van de workshop. Ons decor was het Eindhovens Klokgebouw. Een oude productielocatie van Philips, waar destijds lampen werden geproduceerd.

Een lekker robuust en industrieel gebouw. Samen met de Dutch Design Week stands is het een enorm inspirerende omgeving, een prachtige lokatie voor onze workshop dus.

Turtle II Workshop @ Dutch Design Week 2014

Turtle II Workshop @ Dutch Design Week 2014

Wij dachten slim te zijn door net voor de officiële opening te starten, zodat wij in alle rust onze gasten te konden ontvangen. Maar dan blijkt ineens dat de bezoekers al ruim voor die tijd voor de deur staan te wachten. Na een wat chaotische ontvangst, goed gemaakt met een heerlijke kop koffie en een muffin, zijn wij van start gegaan in onze eigen ruimte op de Entresol van Hal 4.

Laurens Snoek van Xelvin opent de dag met een kort welkomstwoord. Daarna neemt Stichting Aardschap -beter bekend als het Turtle Team- het over. Melle Smets en Joost van Onna nemen ons mee in het reilen en zeilen van Suame Magazine.

Turtle II DDW14 v2 01

En dan stap je ineens 50 jaar terug in de tijd! Na een kijkje in het dagelijkse ritueel –dat start met het verbranden van het huisafval van de dag ervoor- worden we meegenomen in de ‘fabriek’ die Suame Magazine heet. Een open werkplaats met het omsmelten van motorblokken, levensgevaarlijke lastechnieken, mannen die met kapmessen rubber snijden en ga zo maar door. Een wondere wereld, waarvan je je nauwelijks kan voorstellen dat dat vandaag de dag zo gaat.

Turtle II DDW14 v2 02

Na een heerlijke lunch in onze Entresol en een korte wandeling over de beurs, zijn we van start gegaan met de workshops. Hilda, Marine Systems Engineer, pakte met haar groep het adapterontwerp bij de kop. Ton, Lead Engineer Mechanical, heeft met zijn groep het one-fits-all chassis ontwerp beoordeeld. Melle heeft zich met zijn groep gebogen over lokale stakeholders om het project te laten dragen en Joost heeft met zijn groep gekeken naar de opzet van een opleiding achter de bouw van de Turtle II.

Turtle II DDW14 v2 03

Na twee uren brainstormen was het tijd voor een break en tijd voor een bezoek naar de Future Box van Hal 4: de Turtle stand. Een speciaal moment, want daar hebben Lútsen, Laurens en Monique namens Team Techniek 3.0 officieel het sponsorgeld overhandigd. Een bedrag van maar liefst € 5.178,45 dat bij elkaar is gereden met de Carbagerun!

Turtle II DDW14 v2 04

We eindigden de middag met presentaties van de werkgroepen. De adapters zijn verder uitgewerkt. Het door de studenten ontworpen one-fits-all chassis bleek niet sterk genoeg en is vervangen voor een zeer bruikbaar alternatief. Er is een opleidingsplan opgesteld en er is een plan ontwikkeld om het project lokaal draagvlak te kunnen geven met relevante stakeholders. De uitwerkingen blijken een enorme stimulans voor het Turtle Team!

Na een borrel kon iedereen tevreden naar huis. Wij genieten nog na van een fantastische dag en wensen het Turtle Team veel succes met de volgende stap van het project! 

We bedanken alle workshopdeelnemers voor hun inbreng en enthousiasme!

Groepsfoto Xelvin Turtle II small

Hartelijke groet,

Monique Sanders en Laurens Snoek

Alle foto's die deze dag zijn gemaakt vind je hier

Turtle II Workshop @ DDW14Turtle II Workshop @ DDW14


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

Ramon Poels nieuwe Managing Director Xelvin

De technische detacheerder Xelvin heeft per 1 september een nieuwe Managing Director: Ramon Poels. Poels, momenteel directeur van XBI, volgt Walter Lammers op, die na 4 jaar plaats maakt voor nieuw leiderschap. Aan Poels de taak om de groei van Xelvin...

10 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht