Vragen die er niet toe doen in een sollicitatiegesprek


- via deze website

Vragen die er niet toe doen in een sollicitatiegesprek. En welke antwoorden je als recruiter wél boven tafel moet krijgen.

Ooit vertrouwde een recruiter mij toe, tijdens sollicitatiegesprekken altijd te vragen naar de geordendheid van het bureau van de kandidaat in kwestie. Want, zo was het betoog, daar kon je veel uit afleiden. Tot op de dag van vandaag is me niet duidelijk wat dan precies. Wat zegt het als iemand een geordend bureau heeft? Is hij dan precies of heeft hij teveel tijd over? En wat als iemand eerlijk zegt tijdens een sollicitatiegesprek dat zijn bureau een slagveld van papieren, pennen, ordners, vieze vaat en klokhuizen is? (maar dat hij wel precies weet wat waar ligt, dat dan weer wel) Is hij dan een chaoot of komt hij gewoonweg tijd tekort? En hoe vaak zal het voorkomen dat iemand hier naar waarheid antwoord geeft? Want die kandidaat weet ook wel, dat die recruiter liever iemand met een opgeruimd bureau heeft. Een sociaal wenselijk antwoord ligt op de loer.

Bureau

Daarnaast, welk conclusie kun je trekken uit het antwoord zonder aannames te doen? Dat kun je natuurlijk oplossen door dóór te vragen: waarom is je bureau zo geordend c.q. chaotisch? En dan? Dan weet je waarom iemands bureau er uitziet zoals het er uit ziet. Maar zegt het ook iets over hoe hij het zal doen als projectmanager op die nieuwe grote klus die jouw bedrijf zojuist heeft binnengesleept?

En als je nu denkt: 'Ik vraag mijn kandidaten nooit naar de staat van hun bureau, dus ik zit wel goed', ga dan eens na hoe herkenbaar de volgende zinnen voor je zijn:

  • "Het klikte zo goed tijdens het gesprek" Dat is fijn, maar je hoeft geen biertje met de kandidaat te drinken. En 'goed klikken', zegt niets over zijn vaardigheden, hooguit zijn communicatieve.
  • "Hij heeft een heel mooi cv" Weet je hoe vaak het voorkomt dat het cv mooier is dan de werkelijkheid? Heb je ook gevraagd naar wat precies zijn taak was in dat ene imponerende project en wat zijn resultaat was?
  • "Ze heeft een ontzettend goed werkethos, is nooit ziek en klaagt nooit" Heerlijk, maar bedenk eens hoe heerlijk het nog is als deze collega straks niet in staat blijkt om leiding te geven aan de projectmedewerkers.

Natuurlijk zijn bovenstaande eigenschappen heel prettig aan een kandidaat en zijn ze ook niet ónbelangrijk. Het draait bij selectie van, in dit geval een projectmanager, echter om het krijgen van antwoord op de vragen: is deze persoon in staat een budget te beheren, een projectgroep aan te sturen, prioriteiten te stellen en snel te schakelen als er zich iets onverwachts voordoet? De antwoorden op deze relevante vragen geven je het inzicht dat je nodig hebt om een keuze te maken: heeft deze persoon de capaciteit om de klus te klaren waarvoor je hem of haar gaat aannemen.

Zorg daarom voor een gesprek dat antwoord geeft op die vragen. (Hoe je dat doet en wat de juiste vragen zijn, lees je in een volgend blog) En heb je dan twee kandidaten die in gelijke mate geschikt zijn voor de functie, laat je dán leiden door de staat van iemands bureau of de klik die je met iemand hebt.

Vraag jij in een sollicitatiegesprek naar de zaken waar het echt om gaat?

Vorige bericht:

Ramon Poels nieuwe Managing Director Xelvin

De technische detacheerder Xelvin heeft per 1 september een nieuwe Managing Director: Ramon Poels. Poels, momenteel directeur van XBI, volgt Walter Lammers op, die na 4 jaar plaats maakt voor nieuw leiderschap. Aan Poels de taak om de groei van Xelvin...

11 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht