Wat als er geen Nederlandse engineer meer te vinden is?


- via deze website

Internationale recruitment

Een veel voorkomende vraag van ondernemers is: 'Hoe kom ik aan talent dat mijn bedrijf laat floreren?'

Veel bedrijven in Nederland verkiezen nog steeds een Nederlands sprekende engineer om hun bedrijf te laten groeien. De hoofdreden hiervan is de aanname dat een Nederlander sneller zijn weg zal vinden binnen een organisatie.

Maar is dit wel zo? 

Onze kenniseconomie op de tocht

Onze kenniseconomie snakt al jaren naar goed opgeleide technici. Maar er studeren simpelweg te weinig technici van onze hogescholen en universiteiten af om te voldoen aan de vraag.

Veel bedrijven zitten met een relatief 'oude' populatie ingenieurs, waarvan je weet dat zij op termijn gaan genieten van hun welverdiende pensioen.

Stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid om het probleem te bestrijden zijn veel te laat ingezet. We zullen aankomende jaren hiervan de  consequenties onder ogen moeten zien: in 2020 hebben we een tekort van 300.000 technici in de kennis economie van Nederland (bron: Centraal Planbureau)

Is er een oplossing?

Er zijn recruitmentspecialisten die dagelijks bezig zijn om dit maatschappelijke probleem aan te pakken.

Zo sprak ik laatst een van onze Griekse engineers die al 2,5 jaar bij ASML werkt als Customer Support Engineer. Ik vroeg hem hoe hij de afgelopen 2,5 jaar in Nederland ervaren heeft?

“Na mijn studie aan de universiteit van Thessaloniki ben ik in contact gekomen met mensen van Xelvin die me begeleid hebben naar mijn huidige functie bij ASML. Het eerste half jaar van mijn verblijf in Nederland was toch wel een cultuurschok: een andere taal, andere gewoontes en koud in de winter.

Wat me met name in het begin erg geholpen heeft is om in contact te komen met lotgenoten, internationale collega’s die werkzaam zijn binnen ASML en Xelvin. Deze collega’s zijn in de afgelopen periode ook mijn vrienden geworden waarmee ik een biertje drink in het weekend en doordeweeks naar de bioscoop ga.

Na drie maanden ben ik begonnen aan de Nederlandse cursus die Xelvin aanbiedt voor haar internationale medewerkers. In het begin was dit heel erg lastig voor mij als Griek, maar ondertussen spreek ik een aardig woordje Nederlands en versta ik 95% van wat er gezegd en bedoeld wordt. Zelfs meetings waar Nederlands gesproken wordt zijn goed te volgen voor me.

Momenteel ga ik naast met mijn internationale vrienden ook stappen met Nederlandse vrienden die ik hier gemaakt heb. Ik kan wel zeggen dat ik aardig op weg ben om volledig geïntegreerd te raken. Nu alleen nog even wennen aan de koude winters!"

Wat te doen beste ondernemer?

De maatschappelijke uitdaging is er: de stijgende vraag naar technici zal blijven bestaan.

Wat ik de ondernemer kan aanbevelen is om deze uitdaging onder ogen te zien en er naar te handelen. Internationalisering van arbeidskrachten in een opgaande trend, richt je organisatie erop in om met internationaal talent te kunnen gaan werken. 

Ben je een ondernemer en herken je deze uitdaging in je organisatie? Ik en mijn collega’s zijn graag bereid om hierover te sparren.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

Ramon Poels nieuwe Managing Director Xelvin

De technische detacheerder Xelvin heeft per 1 september een nieuwe Managing Director: Ramon Poels. Poels, momenteel directeur van XBI, volgt Walter Lammers op, die na 4 jaar plaats maakt voor nieuw leiderschap. Aan Poels de taak om de groei van Xelvin...

7 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht