Wat kunnen bedrijven leren van Ajax?


- via deze website

Loge

De kater is groot. De dag na Ajax- Rapid Wien. Ajax had mazzel met de loting en zou dit varkentje uit Wenen wel wassen. Nog geen 24 uur later is de anticlimax groot. Niet alleen voor de club uit Amsterdam, maar voor het hele Nederlandse voetbal. Hoe kan het zo ver komen met het grote Ajax. Dit jaar was het 20 jaar geleden dat Nederland mee juichte toen de jonge Kluivert de cup met de grote oren naar Nederland bracht. Gister kregen maar liefst 6 Ajacieden een onvoldoende voor hun optreden. Een gevalletje mismatch in recruitment, gebrek aan zelfreflectie of pure pech?

In de jaren 90 was Ajax een toonaangevende naam in de voetbalwereld. Lange tijd plukten ze de vruchten van deze tijd. Zowel Nederlandse als buitenlandse voetballers die geboren zijn in de jaren 90 droomden ervan om voor Ajax te spelen. Het ‘grote’ Ajax kreeg zijn gezicht weer een beetje terug sinds Frank de Boer aan het roer staat. Door perspectief te bieden lokt hij talentvolle voetballers uit de Eredivisie naar de hoofdstad. Een uitzondering zoals bijvoorbeeld Suarez daar gelaten, het merendeel van de transfers van de spelers van concurrenten als AZ, Heerenveen en Groningen mislukte jammerlijk. Hoe komt het dat er zo weinig mensen slagen bij Ajax?

Met 16 miljoen coaches zal het gesprek bij de koffieautomaat gaan over het debacle van gister. Wat kunnen we in het bedrijfsleven leren van de fouten bij Ajax?

Als je gaat werven voor een nieuwe speler/medewerker binnen je team kan je kijken naar verschillende facetten. Wat heb je nodig binnen je afdeling? Is er een nieuwe order gescoord en moet er opgeschaald worden? Of gaat een van je meest waardevolle medewerkers weg? Hoe ga je het gat opvullen? Kies je voor een verfrissende blik van een jonge enthousiaste medewerker of neigt de keuze naar een ervaren medewerker die momenteel bij je concurrent werkt? Voor beiden keuzes valt iets te zeggen, maar alles staat of valt met de samenstelling van het team.

Los van de discussie over ervaring zal een nieuwe medewerker zijn plek moeten vinden binnen de organisatie. Hoe lopen de hazen? Wat zijn de ongeschreven regels? Wie is mijn coach in de eerste periode voor mijn vele vragen die ik heb? Bij hun oude werkgever had de nieuwe medewerker hoogstwaarschijnlijk een soort onoverwinnelijkheid over zich en had hij een onafhankelijke status. Maar in het nieuwe bedrijf zal het tijd kosten om deze positie opnieuw te veroveren. Bij Ajax kunnen we deze trend ook terug zien. Elk jaar shopt Ajax bij diverse concurrenten die in de subtop eindigen. Afgelopen jaren waande Gudelj zich onoverwinnelijk met AZ en trok vol strijd naar de hoofdstad om drie punten af te snoepen van Ajax. Nu hij in het rood witte shirt van de Amsterdammers speelt lijkt het belemmerend te werken en durfde hij niet een tactische overtreding te maken. Was het angst of onwennigheid? Of is het ‘Arena-vrees’? Alle 16 miljoen coaches zullen er het zijne van vinden.

Welke verwachtingen heb je als bedrijf van een nieuwe medewerker? Moet hij er direct staan of wordt hij langzaam gebracht door zijn leidinggevende. Een mismatch is niet alleen een teleurstelling voor de medewerker zelf, maar ook voor het bedrijf. Koop je een nieuwe medewerker weg bij een concurrent of geef je de onoverwinnelijke collega’s de ruimte om te floreren binnen hun bedrijf? Dillema’s waar je misschien eens over moet praten met je collega’s bij de koffie automaat.

 

Arena Loge Abc

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 5 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht