We gaan oud-hollands stoelendansen


- via deze website

Leuk spelletje, die stoelendans. Nerveus afwachten tot het muziekje stopt en dan snel de ander wegdrukken om op de stoel te zitten. En sta je nog als alle stoelen bezet zijn? Jammer joh!

Stoelendans

De stap daarvoor is wel interessant. Iedereen zit op een stoel totdat de stilte wordt onderbroken en een muziekje begint te spelen. Dan staat iedereen op en zijn de stoelen beschikbaar. Dit fenomeen is ook herkenbaar in de arbeidsmarkt. De laatste jaren is het nogal ‘stil’ geweest. Weinig wisselingen van functies, mede gezien het economisch klimaat. Sterker nog, er zijn gevallen dat het aantal stoelen drastisch minder werd. Het algemene sentiment is nog wat behoudend, maar het kan niet lang duren of de muziek is luid en duidelijk te horen! Sterker nog, als je goed luistert….

De wereld van de arbeidsbemiddeling is de eerste die het merkt als de economie moeilijke tijden gaat beleven. Dan worden vacatures teruggetrokken, functies komen te vervallen, er is eerder sprake van afschakelen dan opschakelen. Positief neveneffect, wij zijn ook degene die het als eerste merken als de economie weer aantrekt. En ja, we merken het volop!

Als je je als Xelvin richt op technisch inhoudelijke functies, dan gebeurt het nog vaak dat je medewerkers begeleidt van baan-naar-baan. De stelling ‘Goede techneuten zitten niet thuis’ gaat lang niet altijd op, de strekking is wel duidelijk. En we hebben veel mensen gesproken in de laatste jaren die eigenlijk wel een nieuwe uitdaging zoeken, en die tegelijkertijd de stap toch niet durven wagen. Op de lange termijn is dit zowel voor werkgevers als werknemers niet wenselijk, ontwikkeling van het individu en innovatie in het personeelsbestand zijn van grote waarde. Recent is de nieuwe wet- en regelgeving ter stimulering van de flexibiliteit op de arbeidsmarkt geïntroduceerd. Natuurlijk, inhoudelijk is er van alles aan te merken op de uitvoering van deze nieuwe wetten. Het uitgangspunt dat gemeenschappelijke intenties medewerker en bedrijf aan elkaar binden in plaats van contracten kan ik alleen maar toejuichen. Ik gun het veel medewerkers van harte dat ze hun passie, doelen en ambities gaan najagen en zich niet laten belemmeren door contractuele binding en zekerheid. Is dit kort door de bocht en naïef? Vast en zeker. Naïviteit wordt vaak negatief geïnterpreteerd, het kan echter ook een zegen zijn als je ergens in gelooft en een sprong in het diepe durft te wagen.

Met het economisch herstel dat ingezet is, durven ook steeds meer medewerkers de stap naar een nieuwe uitdaging te wagen. En de oude functie van de een is de nieuwe uitdaging voor een ander. Het UWV en CBS hebben in een onderzoek aangegeven dat zijn voor 2015 een groei van 9% verwachten in het aantal openstaande vacatures in de technische sector. Voor geschoolde techneuten zal dit percentage nog hoger ligger, aangezien functies van laaggeschoolde technici steeds meer geautomatiseerd worden.

Wat kunnen we met deze informatie? De verwachting is dat de komende tijd steeds meer techneuten de stap wel gaan wagen, wat veel beweging tot gevolg gaat hebben. Dus ben je op zoek naar je droombaan, neem de stap en wees de rest voor. Aan de andere kant, ben je als werkgever op zoek naar uitbreiding, de juiste mensen zijn nu nog te vinden. Steeds meer bedrijven en techneuten horen de muziek van de stoelendans al!

Stoelendans

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht