Wintersport is net werken


- via deze website

Deze maanden is het weer zover. Bijna een miljoen Nederlanders knopen een skikoffer op het dak van hun auto of pakken een tourbus op Utrecht Centraal om richting één van de Europese skidorpen te vertrekken. Eenmaal verkocht is altijd verkocht zo luidt de leus. Wat bezielt al deze mensen om elk jaar de kou op te zoeken en welke overeenkomst valt er te trekken met het ‘werk-leven’?

Wintersport blog

Zelf hoor ik ook bij de groep wintersporters. Bij elke reclame op tv met iets van sneeuw en pistes begin je automatisch te dagdromen. Een rondgang langs vrienden en collega’s die ook ‘besmet’ zijn met het virus leert dat de combinatie van actief bezig zijn en ontspanning goed in balans zijn. De mate van alcoholconsumptie tijdens de ontspanning verschilt nogal, ieder zijn ding. Na een week wintersport kom je vol energie weer terug op je werk om trots je half-gebruinde hoofd te laten zien en ga je weer fris aan de slag.

'Zolang je er maar energie van krijgt'

Skiën en snowboarden zijn inspannende sporten, je wordt er moe van. En toch vinden we het leuk. Daar ligt volgens mij een mooie overeenkomst met werk. Dat het energie kost maakt niet uit, als het minstens zoveel energie weer oplevert (zowel fysiek als mentaal) dan zit je goed. Sterker nog, daar komt het welverdiende  voldane gevoel vandaan waarmee we ’s avonds in de Franse chalet of bij de Oostenrijkse ‘Kachelofen’ zitten. En dat zou hetzelfde moeten zijn in een baan. Waar eenieder energie van krijgt is heel verschillend. Dan kan een goed uitgedacht concept zijn, een mooie aangelegd tuinpad of een perfect geschilderd kozijn. Zolang je er maar energie van krijgt.

Veel bedrijven hechten waarde aan een dynamische en enthousiaste werkomgeving. Bij Xelvin geloven wij ook sterk in werkplezier, goede prestaties zijn daar een resultaat van. De afgelopen tijd ben ik in contact gekomen met Cees van der Zwan, een onderzoeker van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij heeft onderzoek gedaan naar de invloed van energie op de werkvloer. Klinkt zweverig, is het wat mij betreft niet. Het maakt niet uit als iets veel energie kost, als het ook veel oplevert. Dat is ook zo bij veel wintersporters. De hele dag met gebogen benen naar beneden glijden kost energie, met een portie spierpijn en beurze knieën tot gevolg. De mooie omgeving en de adrenaline leveren ook weer genoeg op en dat maakt dat we het leuk vinden. Vol goede moed staan we de volgende dag om 7:00 uur om te vers ‘geharkte’ piste weer te verkennen.

'Hard werken én hard ontspannen'

Kom je vaker uitgeblust dan voldaan thuis, dan zou je je af kunnen vragen waar de voldoening in je werk vandaan komt. Vaak zie je dat mensen in hun privéleven allerlei zaken gaan ondernemen, ‘dan heb ik vandaag toch nog even wat gedaan’. Hard werken is niet erg, zodra je er maar iets voor terug krijgt. Zoals mij collega Gerwin Lunenborg als eens in een blog opschreef, niet iedereen kan een profvoetballer of filmster zijn.  Dus wat mij betreft zou werken net als wintersport moeten zijn, hard werken en hard ontspannen.

 

Wintersport blog

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

In topvorm met DISC 

Ook dit jaar brengt Wendy Roozendaal van ‘Topvorm’ onze medewerkers weer in mentale topvorm door middel van twee trainingen. Donderdag drie oktober stond de eerste training op de planning. Vijftien externe collega’s van de kantoren...

5 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht