Zonder doel kun je niet scoren


- via deze website

Ambities Frank

In sport klinkt het heel logisch: je hebt een doel nodig om te scoren. Of een finishstreep om de beste tijd neer te zetten. Ambitie is de prikkel die je hiertoe aanzet, iets wat ook – of misschien vooral – voor komt in een werkgerelateerde setting. De een wil scoren, de ander zichzelf ontwikkelen en weer een ander wil de beste zijn in dat wat hij doet. Ambities heeft iedereen, maar gelukkig verschillen die van jou en mij. Ik vraag me af: wat drijft ons om ambitieus te zijn?

Eigen invloed op ambities

Het idee voor deze blog is geboren rond de zomer van 2016 en tot op de dag van vandaag houdt deze vraag mij in zijn greep. In vorige blogs heb ik mijn passie en liefde voor sport al gedeeld. Mijn hardloopvrienden en ik motiveren elkaar om mee te doen aan wedstrijden. Het begon met een plaatselijke 5 kilometerloop en in 2015 liep ik de halve marathon van Amsterdam. Mijn eindtijd was net onder de 2 uur. Verdorie, wat had ik daar hard voor getraind en wat was ik trots toen ik het Olympisch Stadion binnenliep. Door te trainen had ik mijn doel bereikt.

Ik wist het zeker: in 2016 zou ik twee halve marathons lopen! Maar door griep was ik hiertoe toch niet in staat. Een flinke domper, want ik kon mijn droom om de hele marathon te doen (nog) niet vervullen. Ik heb een dubbel gevoel over deze situatie. Het is balen omdat ik niet fit en dus niet in staat was deel te nemen. Maar maakt mij dit minder ambitieus?

Nu - enige tijd later - kan ik zeggen van niet. Het was een situatie waar ik geen invloed op had en waar ik mee moest dealen. 

Onderweg naar je doel

Als ik deze situatie projecteer op mijn werk als Managing Consultant bij Xelvin, zijn ambities en targets behalen zeker een doel. Doelen dragen bij aan ambities en geven richting aan je ontwikkeling. Zoals ik al eerder zei: iedereen heeft verschillende aspiraties. Mochten deze toch overeenkomen met die van je collega, dan haal je vaak het beste in elkaar naar boven.

Althans, als je elkaar niet ziet als een bedreiging.

Je hebt hetzelfde doel, maar je eigen bagage en ontwikkelpunten. Door successen en tegenslagen bewust te ervaren, worden deze ontwikkelpunten zichtbaar. Ben je in staat om kritisch naar jezelf te kijken en te benoemen waar je hulp bij nodig hebt? Of heb je misschien een collega of leidinggevende die het voor jou invult?

Er is wat dat betreft geen goed of fout. Laat dat duidelijk zijn.

Dromen waarmaken

Waar komt mijn vraag ‘wat drijft ons om ambitieus te zijn’ eigenlijk vandaan? Binnen Xelvin is 'dromen waarmaken' een van de belangrijkste kernwaarden. Ambities worden gestimuleerd en je krijgt te mogelijkheid om je eigen dromen te creëren en deze ook na te streven. De betekenis van het woord ambitieus is voor iedereen anders. Dus ook voor mij. 

Afgelopen jaar is een van mijn collega’s voor zichzelf begonnen; hij had deze droom en is er voor gegaan. Anderen streven er juist naar om te kunnen innoveren bij de huidige werkgever. Nieuwe ideeën inbrengen en de ruimte krijgen om ze uit te voeren. Persoonlijk voel ik meer voor de laatste invulling en dat is te zien aan mijn loopbaan. Ondertussen ben ik 12 jaar werkzaam in de technische arbeidsbemiddeling: van consultant tot recruiter en van inhouse consultant tot accountmanager van grote klanten. Dit alles heeft mij geholpen om mijn ambities gevolg te geven: recruitment specialist zijn voor technische profielen binnen regio Noord-Holland.

Vind jouw kracht

Ik ben van de generatie die gestimuleerd werd om de groei omhoog te maken. Je wilt toch doorgroeien? Je bent goed in je vak, waarom ga je zelf niet eens aan het roer staan? Door de jaren heen heb ik ingezien dat het niet mijn kracht is om te sturen. Wel draag ik opgedane kennis over aan collega’s, bedrijven en werkzoekenden.

Een recruiter (Angelique Ebbinkhuijsen) van Experis zei mij ooit: “Mijn doel voor een gesprek is om je iets mee te geven. We kunnen nou eenmaal niet altijd iets voor elkaar betekenen. Ambities liggen soms niet in elkaars verlengde.”

En zo is het! Door gesprekken te voeren met collega’s en klanten krijg je inzichten in wat bij jou past. Dat is prettig, want de beschrijving van je ambities kan soms enige tijd duren. Het is nu eenmaal niet makkelijk om deze concreet te maken. Ik heb het geluk dat ik hierbij hulp heb gekregen van een goede collega. Hij heeft mij inzichten gegeven waardoor ik mijn dromen concreet heb kunnen maken. Na een jaar van gesprekken en nadenken heb ik een plan liggen om ervoor te zorgen dat ik mag dromen en het beste in mijzelf naar boven kan halen. Dank je wel daarvoor, Kevin Overtoom!

Wat de boodschap is van deze blog? Verzamel onderweg de bagage voor je ambities en durf te dromen. Laat jij je toekomst bepalen door je werkgever of bepaal je zelf je koers? Of ga jij liever voor het gouden horloge bij een 40-jarig jubileum zonder dat je gedroomd hebt?

Durf hoe dan ook kleur te bekennen en keuzes te maken. Alleen dan kun je jouw ambities waarmaken.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

In topvorm met DISC 

Ook dit jaar brengt Wendy Roozendaal van ‘Topvorm’ onze medewerkers weer in mentale topvorm door middel van twee trainingen. Donderdag drie oktober stond de eerste training op de planning. Vijftien externe collega’s van de kantoren...

5 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht